- Home
- Social
- (25.11.2020, 14:20)
- Sorina Matei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV Eficienţa "anticorupţiei de pandemie": din 64 de dosare penale anunţate public, DNA a făcut doar două rechizitorii cu 6 inculpaţi în 9 luni
- De la începutul pandemiei, procurorul şef al DNA, Crin Nicu Bologa, a tot anunţat public numărul de dosare instrumentate de procurori pe corupţia din achiziţionarea de materiale şi echipamente împotriva COVID-19.
- Într-un prim dosar, în iunie 2020, secţia I a DNA l-a inculpat şi pus sub control judiciar pe Adrian Eugen Ionel, director general al CN Unifarm SA pentru mai multe fapte de corupţie. Al doilea dosar finalizat în 9 luni pe corupţia din pandemie este în legătură tot cu CN Unifarm SA şi se referă la cazul lui Marius Avram Gal.
- În alte 59 de dosare penale, procurorii DNA au în continuare urmărirea penală declanşată doar cu privire la presupuse fapte de corupţie, in rem, fără a avea un suspect sau inculpat.
Urmărește
3795 afișări
Exclusiv: Eficienţa "anticorupţiei de pandemie": din 64 de dosare penale anunţate public, DNA a făcut doar două rechizitorii cu 6 inculpaţi în 9 luni
Din cele 64 de dosare penale pe fapte de corupţie săvârşite în pandemie, în legătură cu achiziţionarea de materiale şi echipamente anti-COVID anunţate de procurorul şef al DNA, Crin Nicu Bologa, în 9 luni, procurorii DNA au terminat doar 5 dosare care s-au finalizat în două rechizitorii. Reiese astfel că în alte 59 de dosare penale, procurorii DNA au în continuare urmărirea penală declanşată doar cu privire la presupuse fapte de corupţie, in rem, fără a avea un suspect sau inculpat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Deputat PSD: Propunem zero impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani
-
Alegeri SUA 2024. Ce plan au democraţii dacă Donald Trump îşi va declara prematur victoria
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
Un răspuns oficial al DNA la o solicitare în baza legii 544/2001privind liberul acces la informaţiile de interes public, arată că în perioada martie- 19 noiembrie 2020, în cele 64 de dosare legate de corupţia unor funcţionari publici implicaţi în combaterea pandemiei cu privire la achiziţionarea de materiale şi echipamente necesare combaterii COVID-19, procurorii au început urmărirea penală în personam doar cu privire la 6 persoane, în 5 dosare, finalizate prin doar două rechizitorii şi 3 acorduri de recunoaştere a vinovaţiei. Din cei 6 inculpaţi, 3 sunt sub control judiciar, potrivit răspunsului DNA.
În esenţă, este vorba de doar două rechizitorii care în 9 luni au fost finalizate de procurorii secţiei I a DNA.
Într-un prim dosar, în iunie 2020, secţia I a DNA l-a inculpat şi pus sub control judiciar pe Adrian Eugen Ionel, director general al CN Unifarm SA pentru mai multe fapte de corupţie, iar în octombrie 2020, aceiaşi procurori l-au trimis în judecată pe cel care devenise fost şef al Unifarm. Ionel a fost trimis în judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu, complicitate de trafic de influenţă, instigare la fals intelectural şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane iar în dosar mai sunt implicate alte 4 persoane.
Daniela Lizica Maria Radu, şef serviciu comercial Unifarm, a fost şi ea trimisă în judecată pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, iar procurorii au făcut 3 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei: unul cu un intermediar iar 2 cu reprezentanţii societăţii beneficiare a contractului.
Al doilea dosar finalizat în 9 luni pe corupţia din pandemie este în legătură tot cu CN Unifarm SA şi se referă la cazul lui Marius Avram Gal. Fostul consilier al deputatului PNL, Ben Oni Ardelean, a fost trimis în judecată tot în octombrie 2020 de către procurorii secţiei I a DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă.
Din datele oferite de DNA rezultă că în alte 59 de dosare penale pe presupuse fapte de corupţie petrecute în legătură cu achiziţionarea de materiale şi echipamente împotriva COVID -19, procurorii DNA au în continuare urmărirea penală declanşată doar cu privire la presupuse fapte, in rem, fără a avea un suspect sau inculpat.
De la începutul pandemiei, procurorul şef al DNA, Crin Nicu Bologa, a tot anunţat public numărul de dosare instrumentate de procurori pe corupţia din achiziţionarea de materiale şi echipamente împotriva COVID-19.
Pe 21 mai 2020, şeful DNA a spus, potrivit Agerpres, că "la DNA sunt înregistrate 33 de dosare penale, dintre care în 25 de cauze procurorii s-au sesizat din oficiu".
Pe 15 iunie 2020, dosarele crescuseră de la 33 la 48. "De când a fost declarată starea de urgenţă, au fost înregistrate 568 de dosare penale, între care 48 în legătură cu Covid-19. (...) De la declararea stării de urgenţă am înregistrat 48 de dosare din care 38 sunt în lucru", a anunţat Crin Nicu Bologa la spotmedia.ro.
Iar în octombrie 2020, dosarele DNA în legătură cu COVID-19 au crescut din nou. De la 48 la 64. "În prezent, avem în instrumentare 64 de dosare legate de corupţie ale unor funcţionari publici implicaţi în combaterea pandemiei şi în achiziţionarea de materiale în pandemie", a spus Bologa, potrivit Agerpres.
"Cu privire la alte cauze penale privind fapte presupus nelegale săvârşite în contextul pandemiei, Direcţia Naţională Anticorupţie urmează să comunice informaţii de îndată ce cursul anchetei va permite", susţine DNA în răspunsul oferit.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe