- Home
- Social
- IAŞI, (27.06.2019, 18:37)
- Ilinca Nazarie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Elefantul Gaba supraveghează lucrările de reabilitare de la Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi | FOTO
Muzeul de Istorie Naturală đin Iaşi a intrat într-un amplu proces de reabilitare, după şase ani de când a fost închis. Toate exponatele au fost mutate, însă cel mai impresionant obiect de patrimoniu al muzeului, elefantul indian Gaba, nu a putut fi scos din clădire pentru că s-ar fi dezmembrat.
Urmărește
351 afișări
Elefantul Gaba supraveghează lucrările de reabilitare de la Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi
Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi este închis din mai 2013, de când s-a decis că imobilul poate fi un pericol pentru cei care îi trec pragul.
După ce titlul de proprietate al clădirii a fost disputat ani de zile în instanţă şi clădirea a ajuns într-un final în patrimoniul municipiului Iaşi, s-au căutat variante pentru finanţarea reabilitării clădirii, iar soluţia finală este cea a fondurilor europene. Lucrările au început în urmă cu câteva zile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
„Finanţarea este pe fonduri europene, pratic este al cincilea monument finanţat pe fonduri europene. (...) Valoarea lucrărilor depăşeşte 13,4 milioane de lei, aproape 3 milioane de euro, este vorba de lucrări de consolidare, de reabilitare şi de reintroducere a acestei clădiri în circuitul muzeal al Iaşului", a declarat primarul oraşului, Mihai Chirica.
De ani de zile, casa Roset, care găzduieşte primul Muzeu de Istorie Naturală din Principatele Române, este într-o avansată stare de degradare.
Un consorţiu româno-italian va reabilita acum imobilul din centrul Iaşului.
„Clădirea a fost închisă şase ani, a fost încadrată la grad de risc seismic 1, necesitând consolidări ale structurii de rezistenţă. Deja începem să decopertăm fundaţiile, pentru a putea consolida fundaţiile şi apoi consolidarea structurii de rezistenţă, care presupune consolidarea stâlpilor şi grinzilor. Clădirea prezintă fisuri foarte mari, asta înseamnă că structura de rezistenţă este foarte slăbită", a spus Iuliana Boariu, managerul de proiect.
Exponatele muzeului au fost mutate într-un alt corp de clădire ce se află peste drum. Au fost însă şi unele exponate care nu au putut fi transportate, pentru că s-ar fi distrus.
Cel mai cunoscut exponat, elefantul indian Gaba, a rămas la locul lui, însă este protejat de o cutie imensă de lemn. Gaba a fost cumpărat în 1835 de domnitorul Grigore Mihail Sturdza, după ce a murit de frig la marginea oraşului, abandonat de angajaţii unui circ.
Domnitorul l-a donat muzeului, iar după cinci ani, scheletul şi o replică a elefantului au fost expuse în cea mai mare sală a instituţiei.
„Exponatele care au rămas sunt patru. În afară de celebrul elefant, există o sobă care se presupune că a fost construită o dată cu acest edificiu şi care se află în sala Alexandru Ioan Cuza. Mai există două steme ale Moldovei, care sunt protejate în momentul acesta şi care vor fi reabilitate de specialişti în pictură. (...) Reabilitarea înseamnă refacerea pereţilor, refacerea tâmplăriei interioare, pe care am început deja să o numerotăm şi să o depozităm, întrucât ea prezintă valoare istorică, va trebui reabilitată de către specialişti în restaurare lemn şi repusă pe poziţii", a mai spus Iuliana Boariu.
Potrivit constructorului, imobilul va fi adus la un standard european în ceea ce priveşte circulaţia fluxului de vizitatori şi va fi montat şi un lift pentru persoanele cu dizabilităţi, având în vedere că sălile muzeului se află la etajul unu al clădirii. De asemenea, vor fi amenajate şi birouri pentru angajaţii muzeului.
Lucrări vor fi şi în parcul muzeului, gândit iniţial ca o grădină botanică în miniatură, acum neîngrijit.
Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi îşi are sediul în casa vornicului Costache Sturza încă din 1840. La etajul întâi al acestei clădiri de patrimoniu se află Sala Cuza, încăpere în care, în 3/15 ianuarie 1859, reprezentanţii Partidei Naţionale au hotărât ca Alexandru Ioan Cuza să fie candidatul lor la domnia Moldovei. La parterul clădirii îşi are sediul Societatea de Medici şi Naturalişti, prima de acest fel din ţară.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: ALERTĂ în Capitală: Un bărbat s-a urcat pe acoperişul fostului Casino Victoria şi a ameninţat că se sinucide
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe