UPDATE Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat pronunţarea în dosarul "Gala Bute". Procurorii DNA au solicitat pedeapsa MAXIMĂ pentru Elena Udrea

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au anunţat că se vor pronunţa luni, în dosarul ”Gala Bute”, în care fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, este acuzată de abuz în serviciu şi luare de mită, procurorii solicitând pedeapsă cu închisoarea orientată spre limita maximă. UPDATE: Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au amânat pronunţarea în dosarul "Gala Bute".

Urmărește
28558 afișări
Imaginea articolului UPDATE Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat pronunţarea în dosarul "Gala Bute". Procurorii DNA au solicitat pedeapsa MAXIMĂ pentru Elena Udrea

Magistraţii instanţei supreme se vor PRONUNŢA luni în dosarul "Gala Bute"

UPDATE 12:40 Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au amânat, luni, pronunţarea în dosarul "Gala Bute", în care procurorii au cerut pedeapsă cu închisoarea orientată spre limita maximă pentru Elena Udrea, pentru data de 28 martie.

Iniţial, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au anunţat că vor da luni, 13 martie, o decizie în acest caz, însă soluţia a fost amânată pentru data de 28 martie.

Decizia instanţei supreme nu va fi definitivă.

Procurorii DNA au cerut, la ultimul termen al procesului, pedeapsă cu închisoare orientată spre limita maximă pentru fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, în dosarul "Gala Bute" în care aceasta e acuzată de abuz în serviciu şi luare de mită.

"Acest dosar a fost construit în jurul Elenei Udrea. Trei ani s-a cercetat în acest dosar, nu am fost niciodată chemată. În 2 februarie, oamenii au fost luaţi cu mascaţii şi duşi la audieri în Gala Bute. Sunt convinsă că le-a fost frică tuturor celor chemaţi la DNA. Unii au ales să facă ceea ce se aştepta de la ei, ceea ce au crezut că îi va salva. Au fost speriaţi şi ameninţaţi să dea declaraţii. Speranţa mea e că măcar parte dintre judecăţile la nivel public la adresa mea au dispărut. Parchetul spune că mi-am construit sistem piramidal din oameni apropiaţi. Pe Nastasia nu l-am adus eu în minister. Pe Lungu l-am angajat fără să îl cunosc, mi-a fost recomandat de purt de cuvânt al partidului. Doar pe Topoliceanu o cunoşteam. Nu am numit pe nimeni să îmi aducă şpagă. Practica de 10 la sută era una generalizată. Ştiam de încercările oamenilor de afaceri de a ajunge în anturajul demnitarilor pentru a beneficia de contracte. Am preferat să le dau lor dreptate. Le-am spus că dacă aud de asemenea practici să nu îmi spună mie, să anunţe DNA. În confruntarea cu Gărdean, acesta spune că nu a afirmat că geanta cu bani era pentru mine. Banii nu cred că erau pentru Obreja, ci pentru Bute. Bute a susţinut mult timp că nu şi-a primit onorariul întreg", a susţinut Elena Udrea, pe 1 martie, în ultimul cuvânt adresat magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

La ieşirea de la instanţa supremă, fostul ministru al Turismului a spus că şi-a iertat demult denunţătorii şi că procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, ar fi vrut să o "scoată din joc".

"Simplu, doamna Kovesi şi domnul Coldea. A pornit acest dosar la două zile după ce am făcut denunţul. Eu am făcut denunţul vineri, iar cererile de arestare preventivă au început să curgă împotriva mea marţi, la cinci zile după. Probabil că interesul de a scoate anumiţi oameni politici din joc este acela de a scoate din joc pe anumiţi oameni care ştiau lucruri despre ei, pe de o parte, pe de altă parte, de a-i înlătura pe toţi cei care nu ar fi ascultat niciodată de ordinele lor", a spus Elena Udrea.

Tot închisoare au cerut procurorii şi pentru fostul ministru Ion Ariton, dar şi pentru fostul preşedinte al Federaţiei de Box, Rudel Obreja, Tudor Breazu şi fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu.

"Unul dintre avocaţi spune că rechizitoriul este un haos. Aşa este. A plecat cu şapte acuzări împotriva mea. Nu eu eram ţinta. Udrea şi Băsescu erau ţintă. Am constatat pe pielea mea, arestat fiind şi cerându-mi-se, metaforic le numesc «păsărele», care mi-au şoptit să fac denunţuri. Şapte acuzaţii care nu se mai regăsesc în dosar. Trei ani purtat pe la DNA, purtat ca ursul în presă, am fost vinovatul de serviciu, mi-au afectat viaţa. Sunt azi cercetat pentru cu totul alte infracţiuni care nu mai au legătură cu Gala Bute. Vă rog să aveţi ingăduinţă, e vorba de viaţa mea şi a copiilor mei. Mă uit la dumneavoastră cu speranţa că veţi da o soluţie corectă. Nu vă doresc să fiţi în pielea mea. Nişte funcţionari de stat îşi bat joc de oameni. Nu se poate spune că am făcut evaziune fiscală cu nişte oameni pe care nu i-am cunoscut. Legat de complicitatea la luarea de mită, am fost arestat şi mergeam la vorbitor şi nu înţelegeam cum eu sunt complice la luare de mită. Nu am fost în cercul relaţional al celor din dosar. Nu puteam să fiu parte a unei luări de mită, e o frântură de logică", a declarat, în ultimul cuvânt în faţa instanţei, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja.

Fostul ministru Ion Ariton a spus, în ultimul cuvânt în faţa judecătorilor instanţei supreme că sponsorizările s-au făcut corect.

"Sponsorizările s-au făcut toate cu FRB. Mă surprinde când se pune problema că acele contracte au fost cu o firmă privată. Sponsorizarea a fost făcută corect. De doi ani de zile vin în instanţă, am solicitat colegilor să îmi ridice imunitatea ca să vin să lămuresc lucrurile. Mă bucur ca şi Udrea că sunt judecat de nişte doamne", a spus şi Ion Ariton.

În ceea ce-l priveşte pe Gheorghe Nastasia, fostul secretar general în MDRT, Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă, care au făcut cu toţii acord de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au cerut ca pedepsele să fie reduse cu o treime.

La data de 21 aprilie 2015, Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul "Gala Bute", în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.

Alături de Udrea, au fost trimişi în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici