- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.05.2015, 18:53)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Elena Udrea, în arest la domiciliu. Declaraţii la ieşirea din închisoare: Mulţumesc celor care au crezut în mine, în special lui Băsescu
Fostul ministru Elena Udrea a fost eliberată joi din Penitenciarul Târgşor şi va fi plasată în arest la domiciliu, după ce instanţa supremă a decis definitiv înlocuirea măsurii arestului preventiv, în dosarul "Gala Bute". Elena Udrea a declarat, la ieşirea din Penitenciarul Târgşor, că faptul că a putut ieşi astăzi din închisoare arată că justiţia are o şansă, că există profesionişti, oameni curajoşi care pot face ca justiţia să fie dreaptă, ea mulţumindu-le celor care au avut încredere în ea, în special lui Traian Băsescu.
Urmărește
17450 afișări
Elena Udrea (Imagine: Daciana Ilie/Mediafax Foto)
UPDATE Udrea a plecat de la Secţia 14, la adresa de reşedinţă
Udrea a plecat, cu puţin timp în urmă de la secţia de poliţie, unde a fost însoţită de avocatul său Alexandru Chiciu.
Judecătorii instanţei supreme au stabilit ca Elena Udrea să execute arestul la domiciliul scris în buletin, însă locuinţa de la acea adresă a fost închirită de fostul ministru. Astfel, grefierul instanţei a trebuit să modifice decizia de joi, astfel încât Udrea să poată merge la apartamentul în care ea locuieşte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
UPDATE Udrea nu poate pleca de la poliţie. Adresa la care va executa arestul la domiciliu trebuie modificată
Elena Udrea, plasată joi în arest la domiciliu, nu poate pleca de la Secţia 14 Poliţie, întrucât în decizia de înlocuire a arestului preventiv cu cel la domiciliu nu a fost trecută adresa la care ea locuieşte, ci cea scrisă în buletin, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din Poliţie.
Elena Udrea nu poate pleca de la secţia de poliţie, întrucât aşteaptă ca avocatul să se întoarcă la instanţă, pentru a fi îndreptată eroarea materială existentă în decizie.
Mai exact, judecătorii au stabilit ca Elena Udrea să execute arestul la domiciliul scris în buletin, însă locuinţa de la acea adresă a fost închiriată de fostul ministru unor chirişi. Astfel, grefierul instanţei trebuie să modifice decizia de joi, astfel încât Udrea să poată merge la apartamentul în care ea locuieşte.
UPDATE "Faptul că eu, Elena Udrea, am putut ieşi astăzi pe poarta penitenciarului arată că justiţia are o şansă, că există oameni profesionişti, curajoşi şi corecţi, care pot face ca justiţia să fie dreaptă", a declarat, joi după-amiază, Elena Udrea, la ieşirea din închisoarea de femei de la Târgşor, judeţul Prahova.
Ea a cerut iertare celor care au fost lângă ea şi au susţinut-o şi cărora nu le-a fost uşor, întrucât este mai greu pentru cei din afară decât pentru cei închişi.
Întrebată ce va face în continuare şi dacă va rămâne în politică, Elena Udrea a răspuns: "Voi rămâne în politică pentru că sunt foarte multe lucruri de schimbat şi de îndreptat. Faptul că Elena Udrea a fost arestată, nu înseamnă că s-a făcut justiţie, aşa cum vor unii să spună. Cred că este nevoie de justiţie, dar justiţia nu trebuie să se facă ca o răzbunare, ci să fie în conformitate cu legea şi cu dreptatea", a spus Udrea.
Întrebată dacă în dosarul disjuns din dosarul Gala Bute va da declaraţii împotriva lui Vasile Blaga, a lui Traian Băsescu, dar cine a folosit banii din campanie, Udrea a răspuns: "Haideţi să lăsăm dosarul acela să curgă mai departe şi să vedem care este adevărul în ceea ce priveşte modul în care s-a finanţat campania PDL din 2012 pentru alegerile locale".
La întrebarea dacă va mai face vreun denunţ, Elena Udrea a răspuns că a făcut unul singur, dar acela a fost respins.
"Sunt fericită că există magistraţi curajoşi. Nu trăim vremuri normale, din păcate pot accepta că am stat aproape trei luni în arest, aşa cum am spus, cred că este destinul meu, dar nu cred că este firesc să folosim acest instrument al arestului preventiv în modul acesta excesiv şi abuziv, pentru că nu vorbim doar de oameni politici. M-am întâlnit în arest cu femei care erau acuzate de infracţiuni economice: contabile, directoare economice luate la grămadă, luni de zile femei care nu au fost o dată chemate să dea declaraţii, femei care aveau copii acasă şi care plângeau în fiecare noapte că stăteau acolo şi nu înţelegeau de ce nu pot sta măcar acasă, alături de copiii lor. Ar trebui să fim mult mai atenţi la modul în care aplicăm legea şi la instrumentele pe care le folosim", a afirmat Udrea.
Întrebată dacă Traian Băsescu are uşa deschisă dacă vine în vizită la locuinţa sa în perioada în care este în arest la domiciliu, Udrea a spus că acesta este un moment bun să le mulţumească celor care au avut încredere în ea, au susţinut-o şi au vorbit cu onestitate despre situaţia în care se află.
"Am văzut şi oameni care nu au fost de partea mea, oameni din presă, vectori de opinie, jurnalişti, prezenţi în emisiuni în care nu m-au susţinut, dar au avut puterea să dezbată acest caz în mod principial şi corect. Nu mă aşteptam şi nu o să dau nume acum, poate în viitor. În acelaşi timp, le mulţumesc celor care şi-au exprimat în continuare încrederea în mine şi în mod spe3cial preşedintelui Traian Băsescu care a continuat să creadă în mine", a spus Udrea.
Întrebată dacă în perioada arestului preventiv a sunat-o Traian Băsescu, Elena Udrea a spus că acesta nu avea cum să sune, ci doar ea putea să facă acest lucru, şi nu a făcut-o.
Udrea a mai declarat, la ieşirea din penitenciar, că a fost "destinul” său să treacă prin experienţa lipsirii de libertate şi că multă vreme a ignorat soarta celor aflaţi în arest şi a acuzat că "justiţia care astăzi se întâmplă de multe ori şi cu abuzuri".
"Cred că a fost destinul meu să trec prin această experienţă, pentru că foarte multe lucruri nu le-am ştiut, le-am tratat superficial. Am văzut oameni care avut puterea să treacă peste resentimente şi să abordeze principii după cum am văzut oameni care vorbesc despre justiţie, despre arest, despre ce se întâmplă în penitenciare fără să cunoască şi fără să dorească să cunoască. Aşa am fost şi eu. Nu mi-a păsat, am considerat că sunt lucruri despre care nu ar trebui să discută. Cred că a fost destinul meu să cunosc această experienţă, pentru că astăzi sunt zeci de mii oameni (…) care îşi pun speranţa că ieşind de aici voi putea să fac ceva pentru ei, pentru justiţia care astăzi se întâmplă de multe ori şi cu abuzuri dar şi pentru ce se întâmplă în penitenciare, în arest, pornind de la condiţiile în care sunt cazaţi cei care ajung aici din greşeala lor, din greşeala justiţiei, până la legile care ar trebui schimbate", a spus Elena Udrea.
Ea a adăugat că femeile din penitenciarul Târgşor "merită să trăiască decent şi merită o şansă când ies pe poarta acestui penitenciar”.
Fostul ministru Elena Udrea a precizat că nu a fost surprinsă de ceea ce i s-a întâmplat în ultima perioadă în legătură cu acţiunile din justiţie care o privesc.
"Eu nu am fost surprinsă. Eu ştiam ce mă aşteaptă de ani. De un an şi ceva, nu? Sunt parte a clasei politice şi ştiu foarte bine ce se poate întâmpla atunci când o parte măcar din justiţie se lasă controlată dacă nu de politic, ştiu eu, poate de orgolii, de lupte personale”, a mai spus Udrea.
Întrebată unde va merge prima dată de la Penitenciarul Târgşor, Elena Udrea a spus că mai întâi va merge acasă, nu la secţia de Poliţie care se ocupă de supravegherea sa.
La ieşirea din Penitenciarul Târgşor, Elena Udrea a fost aşteptată de către mama sa, care i-a adus şi un buchet de flori, precum şi de prietena sa Ruxandra Dragomir.
La ieşirea din Penitenciarul Târgşor, Elena Udrea a fost aşteptată de către mama sa, care i-a adus şi un buchet de flori, precum şi de prietena sa Ruxandra Dragomir.
La finalul declaraţiilor, Udrea s-a urcat într-o maşină cu care a plecat la locuinţa sa din Bucureşti, unde va sta în arest la domiciliu.
Fostul ministru Elena Udrea a fost eliberată din Penitenciarul Târgşor şi plasată în arest la domiciliu, după ce instanţa supremă a decis definitiv, joi, înlocuirea măsurii arestului preventiv, în dosarul "Gala Bute".
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a mai dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu şi în cazul fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja şi a lui Tudor Breazu.
"Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel şi Breazu Liberiu Tudor împotriva încheierii din 23 aprilie 2015, pronunţată în dosarul nr. 1532/1/2015 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală. În baza art. 348 din Codul de procedură penală coroborat cu art. 207 din Codul de procedură penală cu referire la art. 242 alin. 2 raportat la art. 218 din Codul de procedură penală, înlocuieşte măsura arestului preventiv a inculpaţilor Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel şi Breazu Liberiu Tudor cu măsura arestului la domiciliu, judecătorul de cameră preliminară, din oficiu, urmând să verifice periodic, dar nu mai târziu de 30 de zile, dacă subzistă temeiurile măsurii preventive a arestului la domiciliu", se arată în decizia ICCJ.
Instanţa a dispus punerea în libertate de îndată a lui Udrea, Obreja şi Breazu, dacă nu sunt reţinuţi sau arestaţi în altă cauză, aceştia urmând să fie plasaţi în arest la domiciliu la locuinţele lor din Bucureşti. Elena Udrea era arestată preventiv, în dosarul "Gala Bute", din 25 februarie, Rudel Obreja a stat în arest din 5 februarie, iar Tudor Breazu din 8 februarie.
Decizia este definitivă şi urmează să fie comunicată unităţilor de detenţie în care se află cei trei, respectiv Penitenciarul Târgşor pentru Elena Udrea, Penitenciarul Rahova pentru Rudel Obreja şi Arestul Secţiei 19 Poliţiei pentru Tudor Breazu.
Pe durata arestului la domiciliu, Udrea, Oreja şi Breazu trebuie să nu părăsească imobilul unde locuiesc fără permisiunea instanţei, să se prezinte în faţa organelor judiciare ori de câte ori sunt chemaţi, să nu comunice cu ceilalţi coinculpaţi şi cu martorii din dosarul "Gala Bute".
De asemenea, aceştia sunt obligaţi să informeze unitatea de poliţie care îi va lua în supraveghere şi instanţa, în situaţia în care părăsesc imobilele în care stau în arest la domiciliu, pe o durată de timp strict necesară, în cazuri urgente şi pentru motive întemeiate.
Elena Udrea a fost transferată în 30 aprilie la Penitenciarul de la Târgşor, judeţul Prahova, din Arestul central al Poliţiei Capitalei, unde a fost încarcerată din 25 februarie.
Procurorii DNA au trimis dosarul "Gala Bute" în instanţă în 21 aprilie, iar la primul termen, judecătorii ICCJ au menţinut măsura arestului preventiv pentru Udrea, Obreja şi Breazu. Decizia a fost contestată, iar joi, un alt complet de la ICCJ a decis definitiv plasarea lor în arest la domiciliu.
Fostul ministru Elena Udrea este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului Gala Bute de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.
Alături de Udrea, au fost trimişi în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Georghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă.
Potrivit DNA, între 2010 şi 2011, Elena Udrea şi fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu CNI.
Anchetatorii au mai stabilit că Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la minister, îi dădea banii primiţi lui Tudor Breazu. Plăţile se făceau fie în numerar, fie prin intermediul societăţii Ekaton Consulting SRL, administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanţă. În acest fel, s-ar fi realizat patru transferuri bancare în valoare totală de 209.762 de lei şi o plată în numerar de aproximativ 90.000 de lei.
În 2011, Udrea ar fi cerut şi primit, de la omul de afaceri Adrian Gărdean, foloase materiale în valoare de 10% din plăţile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.
După trimiterea în judecată a dosarului, procurorii au dispus să continue cercetările faţă de Elena Udrea pentru infracţiunea de spălare de bani, fostul ministru al Dezvoltării fiind acuzată că a luat mită mai multe sume de bani, pe care le-a transferat la PDL Bucureşti, sub aparenţa unor contracte de donaţie fictive, întocmite pentru a disimula originea infracţională a banilor.
Elena Udrea este urmărită penal şi în dosarul "Microsoft", cauză în care a fost arestată preventiv din 11 februarie până în 17 februarie, când instanţa a înlocuit măsura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu până în 25 februarie, când a fost arestată preventiv în dosarul "Gala Bute".
Citeşte şi:
Udrea, dusă din Penitenciarul Târgşor la ICCJ. Avocat: E îngrijorată din cauza scrisorii de ameninţare
Citeşte şi:
Ruxandra Dragomir: Udrea a fost primită foarte bine la penitenciar, stă în celulă cu trei persoane
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe