Elena Udrea, la DNA pentru prelungirea controlului judiciar în dosarul privind împrumutul de la BRD

Deputatul Elena Udrea a fost la Direcţia Naţională Anticorupţie, joi dimineaţă, pentru a i se aduce la cunoştinţă prelungirea măsurii controlului judiciar în dosarul privind creditul contractat de la BRD, în care este urmărită penal pentru complicitate la abuz în serviciu.

Urmărește
1278 afișări
Imaginea articolului Elena Udrea, la DNA pentru prelungirea controlului judiciar în dosarul privind împrumutul de la BRD

Elena Udrea, la DNA pentru prelungirea controlului judiciar în dosarul privind împrumutul de la BRD (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit unor surse judiciare, Elena Udrea a fost citată să se prezinte la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă că i-a fost prelungită măsura controlului judiciar cu 60 de zile, în dosarul privind creditul de aproximativ trei milioane de euro pe care l-a luat de la BRD.

În această cauză, trimisă la DNA de procurorii DIICOT, Elena Udrea este urmărită penal pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Sorin Mihai Popa, director general adjunct al unei bănci la data faptelor, este acuzat de abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 2007- 2010, Sorin Mihai Popa "şi-a îndeplinit cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu, prin aceea că a acordat clientului Udrea Elena Gabriela o serie de derogări care au condus la prejudicierea băncii".

Sorin Mihai Popa avea atribuţii de coordonare şi control cu privire la activitatea structurilor de Private Banking (clienţi privilegiaţi) şi risc, atribuţii în validarea şi aprobarea ofertării clienţilor privilegiaţi, precum şi în ceea ce priveşte acordarea de derogări de la prevederile normei bancare, au precizat anchetatorii.

Elena Udrea este acuzată că a solicitat directorului Sorin Popa acordarea unui credit în valoare de 3.280.000 de euro, în regim Private Banking, fără să fi urmat procedura obişnuită a negocierii condiţiilor de finanţare cu persoanele aflate în subordinea directorului.

De asemenea, Udrea este suspectată că "a pus la dispoziţia băncii un raport supraevaluat a terenurilor pe care trebuia instituită ipoteca, a solicitat cedarea creditului prin novaţie către o altă persoană, în condiţiile în care cunoştea că persoana respectivă nu are posibilitatea să achite obligaţiile rezultate din contractul de credit, în sensul că nu avea bunurile necesare cu care să garanteze achitarea întregului credit".

Procurorii au precizat că prejudiciul cauzat băncii este de 2.576.541,53 de euro, reprezentând creditul acordat Elenei Udrea şi bunurile mobile şi imobile care au fost scoase din sfera garanţiilor contractuale şi nu mai pot fi executate.

Dosarul privind creditul contractat de la BRD este al patrulea al Elenei Udrea instrumentat de procurorii DNA, după Microsoft, Gala Bute şi Hidroelectrica.

Procurorii DIICOT au instrumentat iniţial dosarul privind acordarea, în mod ilegal, a mai multor credite de către BRD, prin care s-ar fi produs băncii un prejudiciu de peste 43 de milioane de euro. Cauza, în care sunt cercetate 30 de persoane, a fost declinată la DNA, la începutul lunii noiembrie. Partea din dosar referitoare la creditul luat de la BRD de Elena Udrea a fost declinată de către DIICOT la DNA în 4 martie.

Elena Udrea declara, în 30 octombrie, că procurorii o acuză în acest nou dosar de complicitate la abuz în serviciu, pentru "faptul că banca respectivă dădea un tip de credite", iar ea a l-a solicitat. "Adică, dacă dumneavoastră solicitaţi ceva ce se constată că n-a respectat tocmai procedurile, sunteţi complice", a spus atunci Elena Udrea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici