Elena Udrea, REFUGIAT POLITIC în Costa Rica. Anunţul făcut de avocatul său la ultimul termen din "Gala Bute", după ce DNA a contestat informaţia: Statutul, valabil un an | FOTO Carnetul de refugiat prezentat în instanta

Avocatul Veronel Rădulescu a anunţat, vineri, la instanţa supremă, unde se dezbate ultimul termen în dosarul "Gala Bute", că fostul ministru al Turismului Elena Udrea a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica. Potrivit apărărtorului său, carnetul de refugiat este valabil pe un an, iar acest statut o protejează de eventuale cereri de extrădare.

Urmărește
8575 afișări
Imaginea articolului Elena Udrea, REFUGIAT POLITIC în Costa Rica. Anunţul făcut de avocatul său la ultimul termen din "Gala Bute", după ce DNA a contestat informaţia: Statutul, valabil un an | FOTO Carnetul de refugiat prezentat în instanta

Avocatul Elenei Udrea susţine că fostul ministru a primit statutul de REFUGIAT POLITIC în Costa Rica

La finalul termenului de vineri de la ÎCCJ, în dosarul Gala Bute, avocatul Elenei Udrea a precizat că ea are statut de refugiat politic, însă face această afirmaţie doar după ce a citit traducerea oficială, deoarece el nu cunoaşte limba spaniolă, precizând că la următoarea şedinţă va aduce actele.

Are statutul de refugiat politic (Elena Udrea, n.r.). Probabil că se interpretează formulările care există conform procedurilor de acolo. Noi am prezentat instanţei o cerere oficială formulată de către instituţia din Costa Rica să explice în ce constă acest statut. (...) La termenul următor vom depune instanţei că într-adevăr deţine acest statut de refugiat. Nu pot să vă spun că nu este (refugiat, n.r.), odată ce mi s-a prezentat un carnet, un card. Eu nu ştiu să traduc din limba spaniolă, eu nu pot să vă citez decât din traducerea oficială făcută de un traducător autorizat. Spune că e carnet de azilant. O să vi-l arăt. Eu nu aş putea să pun la îndoială o traducere făcută de un traducător autorizat”, a spus avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu.

 FOTO Carnet refugiat Elena Udrea, tradus, prezentat de avocat in instanţă

Declaraţiile vin după ce, la termenul de vineri de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), avocatul Elenei Udrea a anunţat că fostul ministru are calitatea de refugiat politic în Costa Rica şi că a depus înscrisuri în acest sens. Mai exact, Veronel Rădulescu a precizat că Elena Udrea are carnet de refugiat valabil pe un an şi că acest statut o protejează de eventuale cereri de extrădare.

"Ne aflăm într-o situaţie fără precedent după '89, Revoluţia de atunci, când un cetăţean român al unui stat de drept, membru al Uniunii Europene, obţine statutul de refugiat politic. În prezent, doamna Udrea a primit din partea statului Costa Rica statutul de refugiat politic în baza Convenţiei pentru refugiaţi din 1956. (...). În 21 martie, i s-a acordat acest statut şi aşa cum am prezentat în instanţă, acest statut o protejează de eventualele cereri de extrădare. Pe de altă parte, îi acordă toate drepturile de a i se facilita dreptul la apărare în stat", a declarat avocatul Veronel Rădulescu, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Întrebat dacă Elena Udrea ar mai putea fi extrădată în cazul în care ar primi o condamnare definitivă în dosarul Gala Bute, avocatul a precizat: "În baza acestui statut, nu". Veronel Rădulescu a mai spus că fostul ministru doreşte să dea declaraţii în această cauză.

Referitor la faptul că procurorul DNA a susţinut, în sala de judecată, că Elena Udrea nu ar avea statut de refugiat politic, apărătorul fostului ministru susţine că acesta nu a citit bine documentele.

"Nu a citit bine. Pe de altă parte, odată ce a primit carnetul de refugiat, are acest statut. Este adevărat că e pe un an de zile. Urmează să se efectueze în continuare verificări. După un an de zile, va primi statut de refugiat politic permanent. Este provizoriu pentru că aşa e procedura. Am mai depus un document în care dânsa a solicitat statului Costa Rica să răspundă în scris care îi sunt drepturile şi obligaţiile conferite de acest statut, care e legislaţia internă la care ne raportăm. (...) Are exact aceleaşi drepturi ca şi cel de statut permanent. (...) Doamna Udrea nu a fost chiar un om de rând. Temerile cred că sunt justificate. Dacă vă amintiţi, decizia pe care a luat-o doamna Udrea a fost din momentul în care i-a fost schimbat completul de judecată", a mai declarat avocatul.

Veronel Rădulescu a mai precizat că, acum, Elena Udrea se simte bine.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Avocatul a cerut, vineri, în instanţă amânarea procesului ca sa invoce şi temeiul juridic pentru audierea prin videoconferinţă sau comisie rogatorie. Magistraţii instanţei supreme urmează să se pronunţe pe această cerere.

„Doamna Udrea mi-a transmis azi dimineaţă un memoriu adresat instanţei prin care solicită să fie audiată utilizând mijloace de comunicare la distanţă sau comisia rogatorie, motivat de faptul că în prezent statutul Elenei Udrea este de refugiat politic în Costa Rica. (...) Convenţia prevede ca persoanele refugiate primesc statut din cauza unor temeri, jusitificate de teama de a fi persecutată. În această cauză sunt opiniile sale politice. (...) Având în vedere statutul pe care Elena Udrea îl are din 21 martie, în virtutea lui, solicităm insistent instanţei să fie audiată şi să i se acorde ultimul cuvânt. Indicăm un precedent în acest sens, chiar de la Înalta Curte, în situaţia lui Sebastian Ghiţă, care are alt statut, nici nu are statut de refugiat. El a fost audiat de mai multe ori de ÎCCJ în dosarele sale utilizând mijloacele de comunicare electronică la distanţă”, a precizat avocatul fostului ministru, Veronel Rădulescu.

Apărătorul le-a cerut judecătorilor instanţei supreme amânarea procesului şi stabilirea unui nou termen pentru audierea fostului ministru.

Procurorul DNA a contestat însă afirmaţiile avocatului Elenei Udrea.

"Nu rezultă nicăieri în acel document că i s-a dat statutul de refugiat. Se arată că există un interviu acolo când ea susţinea în faţa noastră că e în imposibilitatea de a se prezenta aici. Documentele au titlu provizoriu şi evidenţiază că i se permite şederea şi nicidecum că are statut de refugiat. Luaţi act de natura tendenţioasă de traducere a documentelor. Se vorbeşte în actul respectiv de un carnet provizoriu", a spus procurorul DNA în faţa instanţei.

Instanţa supremă urmează să se pronunţe pe cererea avocatului Elenei Udrea.

În dosarul Gala Bute, Elena Udrea a fost condamnată, în primă instanţă, în martie 2017, la şase ani de închisoare pentru mai multe fapte. În acelaşi dosar, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, Dragoş Botoroagă la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a fost condamnat de instanţa supremă la patru ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită, cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi trei ani pentru încă o infracţiune de evaziune fiscală, instanţa contopind pedepsele şi dispunând o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare.

Pe de altă parte, fostul ministru Ion Ariton a fost achitat pentru infracţiunile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosirea influenţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici