- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.09.2012, 17:46)
- Aurelia Alexa ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Elevi şi studenţi romi sunt susţinuţi cu bani europeni să se pregătească pentru o carieră medicală
Sute de elevi şi studenţi romi sunt susţinuţi, printr-un program european, să se pregătească şi să urmeze cursuri de medicină şi farmacie în facultăţi, colegii medicale sau şcoli postliceale de profil, în cei doi ani de implemetare a proiectului fiind vizaţi 500 de beneficiari.
Urmărește
1016 afișări
Elevi şi studenţi romi sunt susţinuţi cu bani europeni să se pregătească pentru o carieră medicală (Imagine: www.profesionistiromi.ro)
Programul de Dezvoltare Personală are capacitatea să susţină 500 de studenţi şi elevi romi în anii academici 2011-2012 şi 2012-2013, fiind principala componentă de intervenţie directă din cadrul proiectului "O generaţie de specialişti romi în domeniul medical".
Pentru anul şcolar şi universitar 2012-2013, peste 350 de tineri romi, studenţi şi elevi, vor putea beneficia de două secţiuni de pregătire, în funcţie de etapa educaţională în care se află.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Programul are o componentă de mentorat şi burse care se adresează studenţilor de la facultăţile de medicină şi farmacie sau colegii medicale, medicilor rezidenţi şi elevilor la şcoli postliceale medicale, precum şi una de tutorat şi burse pentru susţinerea şi acordarea de pregătire în regim gratuit la biologie, chimie şi fizică elevilor de liceu care în acest an sunt în clasa a XII-a sau a XIII-a şi absolvenţilor de liceu cu diplomă de bacalaureat care nu sunt înscrişi în prezent în nicio formă de învăţământ.
În anul academic 2012-2013 vor fi disponibile 160 de locuri pentru tinerii romi interesaţi să îşi continue studiile în domeniul medical, 30 de mentori, medici cu diferite specializări, angajaţi în cadrul proiectului, urmând să-i îndrume pe tinerii romi în procesul de studiu, oferindu-le consultări gratuite pe teme academice de interes medical.
Tinerii selectaţi vor participa la tabăra naţională de advocacy şi vor putea primi burse de până la 15.500 de lei pe an, care să-i încurajeze să obţină rezultate academice excelente.
Pentru componenta tutorat şi burse, în anul şcolar 2012-2013 vor fi disponibile 200 de locuri pentru tinerii romi interesaţi să susţină în 2013 examenul de admitere în instituţii de învăţământ cu profil medical.
Elevii vor fi pregătiţţi de profesori de specialitate, vor participa la tabere de motivare şi vor putea primi burse lunare de pâna la 800 de lei.
Tinerii romi se pot înscrie online până pe 30 octombrie accesând website-ul oficial al proiectului, www.profesionistiromi.ro, secţiunea Burse romi.
Din această toamnă, ActiveWatch lansează şi Programul de calificare/ recalificare a tinerilor romi în domeniul medical, prin care vor fi pregătiţi profesional în diverse specializări ale domeniului sănătăţii, igienei şi serviciilor sociale. În total, vor fi organizate cursuri de calificare şi recalificare pentru 125 de tineri romi.
Proiectul "O generaţie de specialişti romi în domeniul medical" este implementat la nivel naţional în perioada ianuarie 2011-ianuarie 2014, de către ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, în parteneriat cu Fundaţia Roma Education Fund România, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate - SASTIPEN şi Open Society Institute, fiind cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Consilierul premierului Victor Ponta pe problemele romilor, Damian Drăghici, a declarat joi, la lansarea celui de-al doilea an de proiect, că acest program este un exemplu de bună practică şi o bună modalitate de a demonstra că romii pot fi medici, arhitecţi, măcelari, atâta timp cât se doreşte acest lucru.
"Un proiect ca acesta arată că, dacă vrei, se poate! Avem nevoie de cât mai mulţi romi formaţi în cât mai multe domenii (...) Societatea civilă a romilor are o foarte mare vină, pentru că proiectele nu au fost implementate cum trebuie", a spus Drăghici.
Preşedintele ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, a declarat că iniţiatorii acestui proiect îşi doresc ca tinerii romi să fie susţinuţi şi după încheierea programului, în acest sens urmând să fie iniţiate discuţii cu consiliile locale, pentru ca reprezentanţii acestora să fie convinşi să susţină în fiecare an tineri din comunitate.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe