- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Elevii ameninţă cu marşuri de protest în cazul blocării bacalaureatului
Elevii ameninţă cu marşuri de protest în 1 iunie în cazul blocării bacalaureatului, susţinând că încheierea situaţiei şcolare şi susţinerea examenelor reprezintă un proces firesc al actului educaţional la care ei au dreptul prin Constituţie.
Elevii ameninţă cu marşuri de protest în cazul blocării bacalaureatului (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)
Consiliul Naţional al Elevilor din România îşi exprimă dezacordul faţă de îngrădirea dreptului la educaţie, ca urmare a deciziei sindicatelor din învăţământ de a suspenda susţinerea examenelor de bacalaureat.
Elevii intenţionează să organizeze marşuri de protest în toată ţara, pe 1 iunie, prin care să solicite respectarea dreptului la educaţie.
"Considerăm că şantajul sindicatelor, cadrelor didactice, de a refuza participarea la examenul de bacalaureat este un act josnic, iar elevii sunt folosiţi, fără acordul lor, ca masă de manipulare pentru rezolvarea unor probleme salariale", se arată într-un comunicat al Consiliul Naţional al Elevilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
Elevii atrag atenţia că legea presupune ca sindicatele, în caz de grevă, să asigure cu o treime din personal minima funcţionare a activităţilor educative.
"Solicităm ca organizaţiile sindicale să asigure numărul necesar de cadre didactice pentru desfăşurarea probelor de Bacalaureat, respectiv pentru repartizarea la liceu a absolvenţilor de clasa a VIII-a", se mai arată în comunicatul citat.
Sindicaliştii din învăţământ au ieşit nemulţumiţi de la discuţiile de aproape trei ore, de marţi, cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, precizând încă o dată că menţin greva din 31 mai şi că susţinerea examenului de bacalaureat rămâne sub semnul întrebării, ei cerând o întrevedere urgentă cu premierul.
"Greva din 31 mai va avea loc. Este decizia tuturor confederaţiilor sindicale. Guvernul a propus măsuri inacceptabile pentru Educaţie, în contextul în care ar fi existat alte soluţii, respectiv analiza în totalitate a sectorului bugetar, din ultimii cinci ani, mai ales în privinţa angajărilor. Învăţământul este la limita supravieţuirii", a declarat Simion Hăncescu, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, după întâlnirea cu ministrul Funeriu.
La rândul lui, preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a spus că, din 2004 şi până în 2010, numărul bugetarilor a crescut cu peste 300.000, dar acest lucru nu s-a întâmplat în învăţământ, unde într-un singur an au fost reduse 32.000 de posturi, respectiv 10 la sută din totalul celor existente.
"Situaţia este dificilă în acest moment în învăţământ, iar ministrul Educaţiei ne-a cerut tot timpul să ne gândim la copii şi să renunţăm la blocarea examenului de bacalaureat", a arătat Marius Nistor.
Acesta a precizat că ministrul se află într-o situaţie delicată, aceea în care trebuie să reducă salariile, dar şi în situaţia în care cere ca bacalaureatul şi anul şcolar să se încheie în condiţii bune.
La rândul lui, liderul Federaţiei "Alma Mater", Anton Hadăr, a susţinut că şi cadrele didactice din învăţământul superior vor participa la grevă şi nu vor lua parte în comisiile de bacalaureat. Cea mai grea situaţie din învăţământul superior o au cadrele debutante - preparatori, asistenţi - aceştia având cele mai mici salarii.
Sindicaliştii din educaţie au anunţat grevă generală în 31 mai, zi în care are loc proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină. Cadrele didactice nu mai trec din 13 mai notele elevilor în catalog şi nu mai participă la evaluările naţionale şi la bacalaureat, ceea ce înseamnă blocarea anului şcolar.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat, marţi, după discuţia cu sindicaliştii din învăţământ, că examenul de bacalaureat şi anul şcolar se vor încheia în condiţii optime, chiar dacă situaţia actuală este una "dificilă".
"Prioritatea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) este organizarea examenului de bacalaureat. Ministerul Educaţiei va lua toate măsurile care se impun pentru ca examenul de bacalaureat şi anul şcolar să se încheie în condiţii optime. Joi vom anunţa toate măsurile pe care le vom lua în acest sens", a spus ministrul Educaţiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO