Elevii din Constanţa acuză Guvernul că pune în pericol acordarea burselor şcolare
„Pe site-ul Ministerului Educaţiei şi Cercetării a fost publicat un proiect de Hotărâre de Guvern care stabileşte drept cuantum minim pentru toate bursele 150 lei. În absenţa unei finanţări corespunzătoare, impunerea acestei obligaţii poate duce la zeci de primării care vor înceta acordarea burselor, pe motiv că nu au resursele necesare, astfel elevii putând rămâne fără burse”, se arată în comunicatul de presă transmis joi de Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC).
Reprezentanţii elevilor susţin că bursele şcolare ar trebui acoperite din două surse distincte: din bugetul local şi din sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată, din bugetul de stat. Însă, de aproape 10 ani, mai precizează elevii, din bugetul de stat nu au fost acordate sumele complementare pentru bursele şcolarilor, acesta fiind şi motivul pentru care valoarea burselor de merit sau a celor sociale este diferită de la o localitate la alta.
„Din anul 2011 şi până la acest moment, în Legea bugetului de stat nu au venit sume defalcate pentru finanţarea şcolilor, deşi Legea educaţiei prevedea această obligaţie. Din această cauză, la nivelul întregii ţări, consiliile locale au fost nevoite să acopere finanţarea aceasta strict din bugetele locale, fapt ce a dus la diferenţe foarte mari între cuantumurile acordate de către unele primării. Aceste diferenţe ajungeau chiar la sute de lei”, se mai arată în comunicatul de presă al AEC.
Reprezentanţii asociaţiei mai solicită ca bursele de ajutor social şi de studiu să fie acordate în funcţie de nevoile pe care elevii le au, nu să fie stabilit un cuantum minim, pentru că ele se adresează elevilor aflaţi în risc de abandon şcolar.
„Pe cale de consecinţă, solicităm ministrului educaţiei retragerea proiectului de hotărâre de Guvern privind cuantumul minim al burselor. Totodată, solicităm ca la prima rectificare bugetară să fie alocaţi banii necesari pentru finanţarea complementară a şcolilor”, au conchis reprezentanţii AEC.