Elevii îşi reimaginează educaţia. Ce materii îşi doresc să înveţe copiii
În timp ce în şcolile din România orele au o structură clară, elevii din State au şansa să îşi reimagineze educaţia. O profesoară din Boston a iniţiat un proiect bazat pe nevoile elevilor, cu 3 etape: reflectare, cercetare şi design personalizat de învăţare.
Copiii de acolo vor să înveţe materii ca educaţia financiară, istoria lumii sau dezvoltare personală. Iată ce ar vrea să înveţe Andrei, elev în clasa a VIII-a la liceul de informatică.
„Mi-ar plăcea să avem unele materii cum ar fi istoria lumii. Deocamdată istoria se bazează în principal pe ce s-a întâmplat în ţara noastră şi pare aşa comunist, ca şi cum ţara noastră e numărul unu şi restul nu contează. Eu cred că ar trebui să învăţăm mai mult şi despre ce s-a întâmplat în alte ţări, ca să vedem cum alte ţări s-au dezvoltat”, crede Andrei Mareş.
Cadrele didactice susţin că introducerea unor materii noi ar fi benefică pentru elevi, dar nu putem spera la asta în prezent.
Cătălin Ciupală este profesor de matematică la Colegiul Andrei Şaguna şi spune că elevii din clasele mari abia au un opţional: „Este dificil pentru că avem un curriculum foarte rigid. La noi este aproape imposibil să faci aşa ceva, ai 30 de elevi într-o clasă, nu poţi face aproape nimic”.