Elevii susţin, miercuri, teza cu subiect unic la Limba română

Prima sesiune comună a tezelor cu subiect unic pentru clasele a VII-a şi a VIII-a continuă, miercuri, cu proba la Limba şi literatura română, la care au fost înscrişi 431.000 de elevi din ambele clase.

Urmărește
60 afișări
Imaginea articolului Elevii susţin, miercuri, teza cu subiect unic la Limba română

Elevii susţin, miercuri, teza cu subiect unic la Limba română

Potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, în clasele a VII-a şi a VIII-a sunt înregistraţi peste 431.000 de elevi (aproximativ 218.000 de clasa a VII-a, respectiv 213.000 de clasa a VIII-a).

După extragerea subiectului pentru teza de miercuri, centrele de comunicare vor prelua, decripta şi multiplica varianta de subiect. Aceasta trebuie distribuită către unităţile de învăţământ până la ora 11.30. Durata tezei cu subiect unic este de două ore din momentul primirii subiectelor de către fiecare elev, respectiv ora 12.00.

Potrivit calandarului tezelor cu subiect unic, în 3 decembrie elevii claselor a VII-a şi a VIII-a vor susţine proba la Limba şi literatura română, iar în 11 decembrie, la Matematică. Proba la Istorie sau Geografie, susţinută numai de elevii claselor a VIII-a, va avea loc în 16 decembrie.

Potrivit MECT, pentru desfăşurarea în condiţii optime a tezelor cu subiect unic, Centrul Naţional pentru Curriculum şi Învăţământ Preuniversitar a organizat 1.064 centre de comunicare. Acestea vor prelua şi distribui, în cele 8.302 şcoli, variantele de subiecte extrase la nivelul MECT de către Comisia Naţională special desemnată în acest sens.

Faţă de anul trecut, actuala metodologie de organizare şi desfăşurare a tezelor cu subiect unic pentru clasele a VII-a şi a VIII-a are o serie de noutăţi, a precizat sursa citată. Astfel, elevii vor fi aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe clase, şi nu pe unitate şcolară, conform unei listei nominale afişate în prealabil.

Evaluarea în sesiunile de teze unice din anul şcolar 2008‑2009 presupune ca fiecare lucrare să fie corectată de doi profesori. Unul este profesorul de specialitate care a predat la clasă, iar acesta va corecta lucrările în şcoală. Al doilea este un profesor evaluator din centrul de evaluare, care nu predă în unitatea de învăţământ de la care provine teza. Durata activităţii de evaluare este de maximum trei zile pentru fiecare şcoală, inclusiv ziua în care s-a susţinut proba, iar în centrele de evaluare, de maximum patru zile.

Potrivit metodologiei, cadrele didactice care comit fapte cu caracter infracţional legate de organizarea şi desfăşurarea tezelor cu subiect unic, cum ar fi furnizarea soluţiilor problemei, înlocuiri de lucrări, falsificări de lucrări, care permit sau favorizează fraudarea probei sau care au manifestări care atestă neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, vor fi sancţionate în conformitate cu prevederile legale.

După caz, Comisia Naţională sau comisia judeţeană, respectiv cea a municipiului Bucureşti sesizează în scris organele de cercetare penală.

Perioada specială a tezelor din semestrul I începe în 10 februarie 2009 cu proba la Limba si literatura maternă. În 12 februarie va fi proba la Istorie sau Geografie (numai pentru clasa a VIII-a), în 17 februarie - la Limba si literatura română şi în 19 februarie - la Matematică.

În media generală de admitere la liceu sau şcoli de arte şi meserii, media generală obţinută la tezele cu subiect unic are o pondere egală (50 la sută) cu media generală de absolvire a claselor V-VIII.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici