Elicopterele SMURD şi-au reluat activitatea. O primă misiune are loc la Constanţa

Elicopterele SMURD şi-au reluat activitatea, în ziua de Crăciun, o primă misiune având loc în judeţul Constanţa, pentru a aduce la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti o fetiţă de 1 an şi 3 luni cu insuficienţă renală cronică.

Urmărește
326 afișări
Imaginea articolului Elicopterele SMURD şi-au reluat activitatea. O primă misiune are loc la Constanţa

Elicopterele SMURD şi-au reluat activitatea. O primă misiune are loc la Constanţa (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Începând cu data de 25 decembrie 2014, s-a reluat activitatea de salvare aeriană cu elicopterele SMURD pe şase puncte de operare aeromedicală din Bucureşti, Târgu-Mureş, Iaşi, Galaţi, Craiova şi Arad, excepţie făcând punctul din Constanţa, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Elicopterele SMURD îşi reiau activitatea după finalizarea procedurilor de verificare tehnică la sol şi în zbor a celor nouă aeronave EC 135, de tipul celui implicat în accidentul aviatic din 15 decembrie, din Constanţa.

"Ca urmare a activităţilor de investigaţii preliminare ale accidentului aviatic produs în data de 15.12.2014 efectuate de reprezentanţii fabricanţilor Airbus Helicopters Germania şi Turbomeca Franţa, a rezultat că nu există indicii care să suspecteze vreo cauză tehnică generatoare sau contributoare la producerea accidentului şi din punct de vedere tehnic nu există motive pentru oprirea elicopterelor EC-135 la sol", se precizează în comunicatul MAI.

Astfel, joi, o primă misiune a unui elicopter SMURD Bucureşti are loc în judeţul Constanţa pentru a aduce la Spitalul "Marie Curie" din Capitală o fetiţă de 1 an şi 3 luni cu insuficienţă renală cronică.

Din data de 15 decembrie, în conformitate cu procedurile interne, ca măsură de siguranţă, nouă elicoptere SMURD de tipul celui implicat în accident au fost oprite de la zbor. În această perioadă, misiunile aeromedicale de tip SMURD au fost asigurate, în limita posibilităţilor, de celelalte aeronave aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, precum şi de cele asigurate de Ministerul Apărării Naţionale.

În 15 noiembrie, un elicopter SMURD care se întorcea din misiune s-a prăbuşit în lacul Siutghiol din Constanţa, toate cele patru persoane aflate la bord - medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani) şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani) - pierzându-şi viaţa. Elicopterul transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa şi se întorcea de la Aeroportul ”Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.

Operaţiunile de căutare şi salvare au durat aproximativ 12 ore. Accidentul a fost anunţat de un martor la numărul de urgenţă 112, la ora 16.11, iar în jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au început operaţiunile de căutare pe lac. Intervenţia s-a încheiat oficial pe 16 decembrie, la ora 4.10, când a fost adusă la mal ultima victimă.

Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus începerea urmăririi penale în acest caz pentru infracţiunile de neluare şi nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. De asemenea, în continuarea cercetărilor, procurorii militari au extins urmărirea penală pentru ucidere din culpă. Ulterior, ancheta a fost preluată de Secţia Parchetelor Militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Elicopterul căzut în lacul Siutghiol este al doilea al SMURD implicat anul acesta în accidente soldate cu morţi. În 20 ianuarie, un alt elicopter s-a prăbuşit în munţii Apuseni, iar pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în acel accident.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici