Eliminarea subvenţiei la încălzire: Familiile cu venit net pe membru de peste 850 lei vor avea facturi mai mari

Eliminarea subvenţiei la energia termică va impune acordarea ajutorului statului doar pentru familiile cu un venit net pe membru de până la 850 lei, în timp ce persoanele cu venituri mai mari vor fi obligate să suporte o creştere a valorii facturii la încălzire, potrivit premierului Emil Boc.

Urmărește
1887 afișări
Imaginea articolului Eliminarea subvenţiei la încălzire: Familiile cu venit net pe membru de peste 850 lei vor avea facturi mai mari

Eliminarea subvenţiei la încălzire: Familiile cu venit net pe membru de peste 850 lei vor avea facturi mai mari (Imagine: Vali Badoi/Mediafax Foto)

"Cei care au venituri peste o anumită limită nu vor mai primi subvenţii din partea statului, însă cei care sunt cu venituri mici vor primi un sprijin suplimentar la plata facturii la energie termică. Eu cred, dintr-o primă aproximaţie, în calitate de ministru interimar al Muncii, că familiile care au un venit pe membru între 800 şi 850 lei nu vor suferi la factura la energia termică la iarnă, vor beneficia în continuare de sprijin suplimentar pentru a putea să plătească factura. Probabil ca peste un anumit nivel, mai mare, să crească valoarea facturii", a declarat, luni seara, şeful Guvernului, la postul public de televiziune.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) că va elimina subvenţiile la energia termică cel târziu până la sfârşitul lunii august, alocaţiile pentru încălzire urmând să fie orientate exclusiv către persoanele defavorizate, relevă scrisoarea de intenţie convenită cu FMI obţinută de MEDIAFAX.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, în urmă cu o săptămână, că Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu Fondul Monetar Internaţional să elimine subvenţia la energia termică în perioada imediată astfel că factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la finele anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surse proprii

Subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată în prezent atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat atunci agenţiei MEDIAFAX că Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central până la finele anului, dar va menţine la acelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, a precizat, miercuri seara, că problema subvenţiei la încălzire a fost discutată în şedinţa Guvernului, stabilindu-se ca ministerele Finanţelor, Administraţiei şi Muncii să prezinte, în următoarele săptămâni, variante de lucru privind subvenţiile la energia termică, având în vedere că principiul subvenţionării nu va mai fi aplicat tuturor persoanelor indiferent de venituri.

În prezent, de la nivel central, Guvernul acoperă până la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică, iar preţul de facturare la populaţie diferă mult de la o localitate la alta, în funcţie de preţul de referinţă stabilit de către consiliul local şi subvenţia acordată de fiecare primărie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici