- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.01.2018, 10:11)
- Andreea Traicu
Emil Boc, audiat la DIICOT în dosarul medicului Lucan: Hotărârile privind Lukmed reflectă viziunea de dezvoltarea a oraşului / Ce spune edilul despre Ungureanu
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, miercuri, după ce a fost audiat ca martor în dosarul medicului Lucan, că hotărârile privind clinica doctorului au avut ca scop dezvoltarea oraşului, precizând că primăria nu a favorizat pe nimeni. Boc intenţionează să-l dea în judecată pe Ungurenu.
Urmărește
1302 afișări
Emil Boc, audiat la DIICOT în dosarul medicului Mihai Lucan
"Am spus că am o relaţie de respect profesional şi instituţional, având în vedere prestigiul şi calitatea domnului profesor. La Cluj, toţi investitorii, inclusiv Lukmed, dacă au cadru legal sunt sprijiniţi de Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Dacă nu există cadru legal, cererile nu sunt acceptate. La fel şi în cazul domnului Lucan: acele solicitări care au avut suport local au fost promovate către Consiliul local, iar altele care nu au avut suport legal au fost oprite şi s-a stabilit ce trebuie făcut conform legii".
Întrebat dacă s-a respins vreo solicitare a clinicii medicului Lucan, Boc a spus: "Da. Începând cu 2014 se află pe rolul primăriei şi consiliului local o solicitare de cumpărare a terenului care nu a fost încă aprobată. Iniţial a fost respinsă. Există o divergenţă cu modul de evaluare a terenului. Lukmed a înţeles acest lucru, domnul profesor Lucan la fel, şi s-au conformat solicitărilor legale cerute de Primăria municipiului Cluj Napoca".
Emil Boc a precizat că au fost patru hotărâri aprobate privind clinica lui Lucan, precizând că prima a fost avizată în anul 2004, când Gheorghe Funar era primar al Clujului, decizie pe care actualul edil susţine că o consideră legală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Papa Francisc îi avertizează pe liderii mondiali despre riscurile Inteligenței Artificiale și impactul asupra adevărului
-
Ponta, despre posibila sa candidatură: Nu candidez contra cuiva, o să iau decizia şi o să anunţ
-
Trump: Putin a vrut denuclearizarea
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
"Acea hotărâre de consiliu local prin care se stabilea durata asocierii la 45 ani, preţul la 70 de euro pe metrul pătrat şi obiectul asocierii - contruirea unei clinici în domeniul urologiei - a fost o hotărâre care reflecta aceasta viziune de dezvoltare a oraşului. Obiectul hotărârilor a fost să detalieze cum se plătesc cei 70.000 euro stabiliţi în hotărârea de consiliu din perioada dlui Funar. În al doilea rând, s-a permis asocierea şi cu alţi agenţi economici pentru a putea realiza clinica. (..) S-a modificat durata de asociere pe durata existenţei clădirii pentru că nu exista susţinere din partea altor investitori dacă nu erau condiţii pentru o perioadă mai lungă de timp. Contractul permitea, cu acordul părţilor, să se prelungească durata asocierii. Motivaţia a fost aceea de găsire a investorilor care ar putea susţine financiar realizarea clinicii. Aceste modificări de hotărâre au venit să dea posibilitatea investorului să finalizeze clinica în scopul pentru care a fost închiriat terenul. (..) Primăria Cluj Napoca, nici în mandatul domnului Funar, nici în mandatul meu, nu a urmărit să favorizeze pe nimeni, doar să ofere suport legal tuturor investitorilor", a declarat Emil Boc.
Edilul a dat exemplu şi alte hotărâri, privind alte societăţi: una privind realizarea unei clinici în domeniul chirurgiei plastice şi un hotel.
Întrebat dacă a beneficiat de serviciile medicului Mihai Lucan, Boc a spus că a avut o intervenţie la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal şi că a mers de două ori la clinica privată a doctorului.
"Ultima a fost 2015, unde am plătit 1500 lei, am primit bon. (..) Bonul nu-l mai am că atunci când dus haina la curăţat, bonul l-am aruncat, dar se poate verifica în memoria fiscală", a precizat edilul.
Referitor la acuzaţiile aduse la parlamentarul Emanuel Ungureanu, potrivit căruia medicul Lucan ar fi fost protejat de edilul de la Cluj, Emil Boc a declarat: "Ce am în guşă am şi în căpuşă. Nu am nimic de ascuns. Dacă domnul Ungureanu, după această prezenţă a mea aici, va continua cu calomnii la adresa mea, îl voi acţiona în judecată".
"A venit la primărie de mai multe ori decât alţi funcţionari, a beneficiat de ajutor bănesc prin asociaţiile pe care le reprezintă, e permanent prin birourile primăriei", a mai spus Boc despre Ungureanu.
Edilul din Cluj a fost audiat ca martor, timp de câteva ore, în dosarul în care doctorul Mihai Lucan este acuzat de devalizarea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant.
Audierea lui Boc vine după ce Emanuel Ungureanu, vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor şi omul de la care a pornit dosarul doctorului Mihai Lucan, le-a spus procurorilor că în acest caz sunt implicaţi ministrul Florian Bodog, primarul Emil Boc sau Gheorghe Funar.
"A fost ajutat de Emil Boc. Nu făcea Lukmed fără domnul Boc, care a fost operat şi la stat şi la privat. (...) Credeţi că există vreo chitanţă în acest sens? Boc l-a numit consilier personal pe doctorul Lucan. Văzând ce personaj malefic este Lucan, mă întreb ce l-a învăţat pe domnul Boc. Am făcut o sesizare să fie anchetat domnul Boc, domnul Funar ", a declarat deputatul USR, Emanuel Ungureanu, în urmă cu câteva zile.
În replică, Emil Boc susţine că nu a beneficiat de tratament preferenţial din partea medicului Mihai Lucan, iar despre contractul de concesiune pentru realizarea clinicii LukMed, acesta afirmă că a fost aprobat de Consiliul Local Cluj-Napoca înainte ca el să fie ales primar.
„Nu am beneficiat de niciun fel de tratament preferenţial din partea domnului Lucan, am avut scurte intervenţii medicale, care nu au necesitat internare, atât la clinica de stat, cât şi la clinica privată. În condiţiile în care actul medical se putea realiza în Cluj-Napoca, am considerat firesc să am intervenţia medicală acasă şi nu în străinătate”, a spus Boc.
Ministrul Sănătăţii a fost audiat şi el în această cauză.
Florian Bodog a precizat, pentru Mediafax, că afirmaţiile deputatului Emanuel Ungureanu sunt „absolut nereale” şi că toate controalele pe care le-a demarat instituţia pe care o conduce la Institutul de transplant renal de la Cluj au fost făcute în colaborare cu DIICOT.
Procurorii DIICOT au început urmărirea penală „in rem” pentru tentativă de omor calificat cu premeditare, după ce medicul Mihai Lucan ar fi încercat să secţioneze intenţionat artera unui pacient, pentru a-i face rău unui coleg, declarau, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
În referatul cu propunerea de arestare preventivă întocmit de procurori apar informaţii potrivit cărora, în anul 2016, medicul ar fi luat legătura cu mai multe persoane influente în cadrul unor instituţii ale statului, în contextul unor verificări ale Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii efectuate la ICUR. Una dintre persoanele contactate este fostul şef al Agenţiei Naţionale de Transplant, Victor Zota.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că în seara în care medicul Mihai Lucan a fost reţinut, a fost găsit asupra lui un jurnal care conţinea date despre persoane din sistemul judiciar. Din cercetări ar fi reieşit că doctorul i-ar fi cerut avocatei sale să facă un cerc protector în jurul lui. Joi seara, după ce procurorii au emis ordonanţa de reţinere pe numele medicului Mihai Lucan, au efectuat percheziţia corporală, asupra doctorului fiind găsit un jurnal şi suma de 5.000 euro, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Mihai Lucan a fost reţinut în 21 decembrie, iar în 22 decembrie, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis să respingă cererea de arestare preventivă a DIICOT, dispunând cercetarea sub control judiciar.
Magistratul care a respins arestarea a criticat mai multe aspecte reţinute de procurorul de caz, menţionând că probatoriul este superficial.
Citeşte şi: Discuţie DECISIVĂ la Guvern între şeful Poliţiei Române şi premierul Tudose, pe tema DEMITERII cerute de ministrul de Interne, Carmen Dan. UPDATE: Întâlnirea s-a încheiat
Citeşte şi: Medicul Lucan a depus PLÂNGERE penală împotriva celui de la care a pornit dosarul său: Emanuel Ungureanu deţine calitatea de "colaborator 'cu acte' al DIICOT"
Citeşte şi: Trafic îngreunat în zona Buftea, pe DN7, din cauza unui accident. Trei persoane, rănite uşor
Citeşte şi: COD GALBEN de vânt în Caraş-Severin. Şoferii sunt sfătuiţi să nu oprească în dreptul copacilor
Citeşte şi: Asociaţia pentru Drepturile Taximetriştilor anunţă un protest spontan miercuri la Primăria Bucureşti
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Discuţie DECISIVĂ la Guvern între şeful Poliţiei Române şi premierul Tudose, pe tema DEMITERII cerute de ministrul de Interne, Carmen Dan. UPDATE: Întâlnirea s-a încheiat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe