Emisiile de carbon generate de incendiile din Franţa au atins un nivel record. Echivalează cu emisiile anuale a 790.000 de maşini

Potrivit unor noi date din satelit, incendiile de vegetaţie care au loc în Franţa au eliberat deja cantităţi record de carbon în atmosferă, aproape egale cu emisiile anuale de dioxid de carbon de la 790.000 de maşini, relatează Reuters.

Urmărește
163 afișări
Imaginea articolului Emisiile de carbon generate de incendiile din Franţa au atins un nivel record. Echivalează cu emisiile anuale a 790.000 de maşini

Incendiile, care au mistuit mari părţi din sud-vestul regiunii Gironde, au eliberat aproape 1 milion de tone de carbon în perioada iunie-august, potrivit Serviciului de monitorizare atmosferică Copernicus (CAMS) al Uniunii Europene.

Această cantitate este aproximativ egală cu emisiile anuale de dioxid de carbon de la 790.000 de maşini

În ultimele două decenii, Franţa a înregistrat o medie de aproximativ 300.000 de tone de emisii anuale de carbon provenite din incendii.

Singurul an care s-a apropiat de recordul înregistrat de Franţa în această vară este 2003 - întâmplător, acelaşi an în care a început monitorizarea prin satelit. În urma căldurii intense din timpul verii şi a condiţiilor uscate de atunci, aproximativ 650.000 de tone de carbon au fost eliberate de incendiile de vegetaţie din iunie-august.

Datele privind emisiile din sud-vestul Europei oferă o „reflectare a mărimii şi a persistenţei incendiilor”, a declarat Mark Parrington, cercetător senior la CAMS. Acest lucru, a adăugat el, este legat de faptul că plantele şi copacii din regiune au devenit mai inflamabili în „condiţii de lungă durată, mai uscate şi mai calde”.

Spania a înregistrat, de asemenea, emisii record de incendii de vegetaţie în timpul valului de căldură de la mijlocul lunii iulie, a raportat CAMS luna trecută. Prin comparaţie, incendiile de vegetaţie din Portugalia au dus la emisii mai mici decât în anii precedenţi.

Peste 60.000 de hectare (230 de mile pătrate) au ars până în prezent în Franţa în acest an, de şase ori mai mult decât media pe un an întreg din 2006 până în 2021, potrivit datelor furnizate de Sistemul european de informaţii privind incendiile forestiere.

Deşi emisiile Franţei sunt „destul de neglijabile” când vine vorba de emisiile globale de incendii forestiere, a declarat Parrington, incendiile au un impact mare asupra calităţii aerului regional.

Imagini recente din satelit arată o coloană uriaşă de fum care se desfăşoară în Golful Biscaia. Pe lângă carbon, incendiile de vegetaţie eliberează şi alţi poluanţi, cum ar fi particulele 2,5, care pot îmbolnăvi oamenii.

S-a constatat, de asemenea, că fumul reduce producţia de energie solară, în unele cazuri cu aproape jumătate. Acest lucru se datorează faptului că micile particule în suspensie din aer provenite din incendii pot împiedica energia solară să ajungă la panouri.

Regiunea Gironde din Franţa găzduieşte o instalaţie de panouri solare cu o capacitate de 40.000 de panouri solare care furnizează energie electrică pentru aproape 13.000 de persoane.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici