Emisiile globale de dioxid de carbon cresc cu 0,8% în 2024, ameninţând obiectivele climatice internaţionale

  • Emisiile globale de dioxid de carbon au crescut cu 0,8% în 2024, ajungând la 41,2 miliarde de tone, punând în pericol obiectivele climatice.
  • China şi India sunt principalele surse ale acestei creşteri, cu India înregistrând un salt semnificativ de 4,6% în poluare.
  • Statele Unite şi Uniunea Europeană au reuşit să reducă emisiile datorită scăderii utilizării cărbunelui şi petrolului.
Urmărește
68 afișări
Imaginea articolului Emisiile globale de dioxid de carbon cresc cu 0,8% în 2024, ameninţând obiectivele climatice internaţionale

Emisiile globale de dioxid de carbon cresc cu 0,8% în 2024, periclitând obiectivele climatice internaţionale

Potrivit AP, în ciuda eforturilor globale de reducere a emisiilor, anul 2024 marchează o creştere de 0,8% a emisiilor de dioxid de carbon, ajungând la 41,2 miliarde de tone, arată cele mai recente date publicate de Global Carbon Project. Această creştere pune în pericol obiectivul stabilit de Naţiunile Unite de a reduce emisiile cu 42% până în 2030, necesar pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius faţă de nivelurile pre-industriale.
 
În timp ce emisiile din Statele Unite şi Uniunea Europeană au înregistrat scăderi, în mare parte datorită reducerii utilizării cărbunelui şi petrolului, emisiile din China şi India, cele mai mari economii emergente, au continuat să crească. China, deşi cel mai mare poluator global, a înregistrat o creştere modestă de 0,2% a emisiilor, în timp ce India a înregistrat o creştere semnificativă de 4,6%. Această tendinţă subliniază dificultăţile în a reduce poluarea în economiile emergente, unde cererea de energie este în continuă expansiune.
 
Pe de altă parte, emisiile totale de carbon, care includ atât poluarea din combustibili fosili cât şi din schimbările de utilizare a terenurilor, au rămas stabile, datorită scăderii emisiilor din defrişări. Totuşi, oamenii de ştiinţă atrag atenţia că, la ritmul actual, planeta ar putea depăşi limita de 1,5 grade Celsius în doar şase ani.
 
„Nu facem suficient pentru a reduce emisiile pe plan global. Trebuie să creştem semnificativ ambiţia şi să găsim soluţii care să depăşească interesele industriei combustibililor fosili,” a spus Mike O'Sullivan, cercetător la Universitatea Exeter.
 
Emisiile de dioxid de carbon continuă să reprezinte o ameninţare majoră pentru clima globală, iar soluţiile eficiente necesită o schimbare rapidă a politicii şi a economiei, pe măsură ce presiunile pentru protejarea mediului devin din ce în ce mai urgente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici