- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Emisiunea „Ochii pe mine!”. George Bologan, ambasadorul României în Italia: „1400 de români, repatriaţi în pandemie” / Marian Staş, expert în educaţie: „Absolvenţii inepţi de azi devin conducătorii inepţi de mâine”
- George Bologan, ambasadorul României în Italia: „ În jur de 1917 români infectaţi în Italia, nu avem însă o cifră fixă. Din păcate, 31 de români au decedat în pandemie”
- Marian Staş, expert în educaţie: „Metehnele educaţiei au consecinţe mult mai perfide şi dor mult mai greu. Provocarea sistemului de educaţiei este ieşirea din comunism.”
- Dr. Adrian Marinescu: „La Matei Balş sunt internaţi 350 de pacienţi. Rar se întâmplă să avem locuri libere. Au venit şi copii, dar fără forme severe. Aici este un semnal de alarmă. Nu pot să am garanţia că vom face o formă uşoară.”
- Ilona Brezoianu: „Cred că decizia de a închide teatrele este una corectă. Avem nevoie de cultură, dar avem nevoie mai mult de sănătate.”
„Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu – invitaţi la Aleph News, George Bologan, Ambasadorul României în Italia, Marian Staş, expert în educaţie, medicul infecţionist Adrian Marinescu şi actriţa Ilona Brezoianu.
George Bologan: „Să ştiţi că şi diplomaţii au trecut prin aceleaşi emoţii în pandemie”
George Bologan, ambasadorul României în Italia, diplomat de carieră, începând cu anul 2003. Înainte de a debuta în cariera diplomatică, a lucrat ca jurnalist atât în România cât şi la Vatican, fiind acreditat pe lângă Sala de Presă al Sfântului Scaun. În prezent, este doctorand la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca - Şcoala doctorală Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
George Bologan îţi explică cum este să fii ambasadorul României în Italia, într-o perioadă de grea încercare.
„Munca de ambasador, la fel ca alte situaţii a cunoscut o modificare a statutului. Îţi oferă foarte multe satisfacţii, în primul rând onoarea de-şi apăra ţara. (…) În cele peste două luni, în care Italia a fost în perioada de lockdown la oficiile diplomatice, cât şi la Consulat s-a lucrat fără încetare. Am muncit toţi cu devotament. Spun asta deoarece suntem critici şi uneori nu vedem si lucrurile bune. Să ştiţi că şi diplomaţii au trecut prin aceleaşi emoţii.”
Câţi români au fost repatriaţi în timpul pandemiei
Potrivit informaţiilor oferite Gabriel Bologan, în Italia locuiesc peste un milion de români, dintre care 1400 au fost repatriaţi în timpul pandemiei.
„Sunt cam 1917 românii infectaţi, însă nu avem o cifră fixă. Din păcate, avem şi confirmarea a 31 de cetăţeni români care au decedat. Un milion 200 de mii români sunt în Italia. Ne-am dori mai multă implicare, inclusiv în viaţa politică a compatrioţilor noştri. (…) Am reuşit să repatriem peste 1400 de cetăţeni români. Au fost mulţi cei care ne-au solicitat sprijinul. Am oferit asistenţă celor care au preferat pentru o perioadă mai lungă de timp să rămână în Italia, dar care aveau nevoie de ajutor.”
Marian Staş, despre educaţia în pandemie
Marian Staş este cadru didactic asociat la Universitatea Bucureşti, dar predă şi un curs de matematici aplicate în politici publice la Universitatea Harvard. În plus, este şi preşedinte Asociaţiei Clubul „Liderii Mileniului Trei”, un program educaţional care sprijină dezvoltarea personală şi profesională a unei noi generaţii de lideri în România.
Marian Staş îşi vorbeşte, pe lângă hibele existente în învăţământul românesc şi despre plusul fabulos al şcolii în pandemie.
„Exista un plus fabulos al şcolii în pandemie. Mai degrabă, o ameninţare care a explodat în faţa sistemului ca atare şi care a devenit rapid o oportunitate. Şcoala cu siguranţă îşi va dezvolta rapid cel mai important aspect şi anume cel mai al comportamentul autonom la nivelul autorităţilor şcolare. Este liber că orice ministru, orice instituţie birocratică, orice instituţie centrală nu are cum să dea soluţii complete la tot ce se întâmplă acum.
Prin urmare, mai de voie mai de nevoie, au zis aşa: dragi şcoli, ia puneţi mâna şi asumaţi-vă propria existenţă managerială. Ori asta mi se pare procesul cel mai important al acestui an şcolar, eu l-am numit punctul de inflexiune pentru că este fără precedent. Este foarte prost procesul reciproc în care toată lumea se uită în sus şi cere voie ministerului.”
M. Staş: „Provocarea sistemului de educaţiei este ieşirea din comunism”
Expertul în educaţie îşi dezvăluie care este cea mai mare provocare a educaţiei româneşti.
„Absolvenţii inepţi de azi devin conducătorii inepţi de mâine. Metehnele educaţiei au consecinţe mult mai perfide şi dor mult mai greu. Provocarea sistemului de educaţiei este ieşirea din comunism. Recadrarea şi fixarea setului de valori.”
Dr. Adrian Marinescu, despre creşterea cazurilor de infectări
Referitor la creşterea numărului de infectări cu COVID-19, Adrian Marinescu, medic infecţionist la Matei Balş, îţi explică faptul că responsabilitatea este a fiecăruia dintre noi.
„Chiar dacă am spus întotdeauna că lucrurile trebuie tratate cu calm, trebuie să ne şi îngrijorăm. Nu este o creştere exponenţială, dar este o creştere constantă. Cred că noi toti trebuie să fim responsabili. Fiecare ştie ce are de făcut.”
A. Marinescu, despre „cocktail-ul” lui Trump: „Tot ce este bun, este şi mai scump!”
Cât despre „cocktail-ul” de anticorpi folosit pentru tratamentul lui Donald Trump, medicul de la Matei Balş îţi spune că există posibilitatea ca el să fie folosit nu doar pentru pacienţii infectaţi, ci şi preventiv.
„Pare sa fie o soluţie bună. Vine speranţa şi asta pentru că este un tratament care împiedică virusul să intre în celulă. Dar tot ce este bun, este şi mai scump”, conchide medicul.
Cum comentează medicul Adrian Marinescu declaraţiile şefului OMS care vorbeşte despre apariţia unui vaccin anti-Covid care ar putea fi gata până la sfârşitul anului 2020?
„Putem spera şi chiar ne dorim sa avem un vaccin, preconizând să fie în 2021. De ce spunem 2021? – Pentru că în momentul în care este obţinut, trebuie să fie produs pe scară largă, să fie distribuit, să ajungă în plan concret. Acuma depinde şi de unde pleacă. Este clar că trebuie să şi ajungă.
Dar, dacă ar fi aşa şi, Doamne ajută să fie, la începutul anului 2021 vom putea avea vaccinul. După asta mai este o mică problemă pe care cred că o s-o rezolvăm. Trebuie să fie o campanie naţională pentru ca acel vaccin trebuie administrat într-un interval clar de timp.”
Adrian Marinescu, despre numărul pacienţilor internaţi la Matei Balş: „Aici este un semnal de alarmă!”
„La Matei Balş sunt internaţi 350 de pacienţi. Rar se întâmplă să avem locuri libere. Au venit şi copii, dar fără forme severe. Aici este un semnal de alarmă, chiar şi cei mici se pot infecta şi chiar dacă mai rar, pot face şi forme mai grele. Nu pot să am garanţia ca vom face o formă uşoară.”
Teatrul, victimă colaterală a Covidului
Actriţa Ilona Brezoianu îţi povesteşte cum s-a reinventat în această perioadă de pandemie, dar şi ce şansă de vindecare şi de redresare mai are sectorul cultural, victimă colaterală a restricţiilor în perioada COVID-19.
„Încercăm să ne ţinem moralul ridicat, dar astea sunt regulile şi trebuie sa le respectăm”, mărturiseşte actriţa.
Ilona Brezoianu, despre decizia închiderii teatrelor
„Nu cred că există o soluţie să rezolvăm o pandemie mondială. Cred ca decizia de a închide teatrele este una corectă. De asta nu sunt vocală în ceea ce priveşte închiderea acestora. Avem nevoie de cultură, dar avem nevoie mai mult de sănătate.”
Actriţa îţi dezvăluie ce anume o dezamăgeşte cel mai mult la oameni.
„Minciuna şi linguşeala. Prefer să mi se spună verde în faţă. Mă refer la trucurile din viaţă în care oamenii încearcă să te convingă să faci anumite lucruri.”
I. Brezoianu, despre preţul celebrităţii
„Cu siguranţă, celebritatea are un preţ. Mama spune tot timpul că, dacă Dumnezeu îţi dă pe o parte, îşi ia pe cealaltă.”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:03
Nicu Ştefănuţă: Noua Comisie Europeană să lupte mai mult pentru agricultura sustenabilă
-
astăzi, 13:51
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est