Emoţii de Crăciun: ANPC face atenţionări în privinţa cozonacilor din comerţ

Publicat: 16 12. 2021, 19:12
Actualizat: 16 12. 2021, 19:14

Dacă în trecut se punea un accent pe preparearea cozonacului acasă, acum oamenii apelează tot mai mult la patiserii.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Pentru Protecţia Consumatorilor, Mihai Culeafă, atrage atenţia, într-un comunicat de presă, asupra faptului că, analizând etichetele mai multor cozonaci din comerţ, se constată existenţa unor E-uri care ar trebui să îngrijoreze consumatorul şi să îl determine să nu acorde încredere produsului doar pe baza ambalajului sau aspectului.

Printre substanţele regăsite se numără şi tartazina (E102), coloranţii articiali, precum E122, E123 sau E127, care au efecte dăunătoare şi care ar trebui să alarmeze consumatorul cu privire la produsele care le conţin.

Mihai Culeafă atrage atenţia şi asupra lipsei etichetei, sfătuind oamenii ca, mai ales în această perioadă în care târgurile cu specific îşi deschid porţile, să privească eticheta ca pe un criteriu principal de selecţie a produselor, nicidecum ca pe o informaţie facultativă.

„În acest sens, consumatorului îi revine responsabilitatea de a-şi alege alimentele în funcţie de ingredientele, dar şi de indicaţiile de pe etichetă, şi anume data valabilităţii produsului, valoarea nutriţională, condiţiile de păstrare, prezenţa alergenilor, procentajul unor ingrediente etc. De asemenea, starea sau aspectul ambalajului sau a spaţiului de depozitare pot reflecta calitatea produsului”, arată Mihai Culeafă.