Energeticienii au încheiat greva de avertisment

Energeticieni din opt judeţe au fost, luni, timp de două ore, în grevă de avertisment, asigurând doar o treime din activitate, respectiv incidentele de la spitale, grădiniţe şi şcoli, principala nemulţumire a protestatarilor fiind legată de majorările salariale oferite de administraţii.

Urmărește
248 afișări
Imaginea articolului Energeticienii au încheiat greva de avertisment

Energeticienii au încheiat greva de avertisment (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit preşedintelui Federaţiei Univers, salariaţi de la Enel Dobrogea, Enel Banat, Enel Energie Bucureşti, Enel Servicii Comune Bucureşti au oprit activitatea, luni, între orele 7.30 şi 9.30, fiind obligaţi să asigure o treime din activitate, respectiv energia pentru şcoli, grădiniţe şi spitale.

"În cele opt judeţe au fost înregistrate, noaptea trecută (duminică spre luni - n.r.), sute de deranjamente, la care echipele de intervenţie nu au intervenit decât după ora 9.30 şi nu s-au făcut nici încasări ale facturilor de curent electric", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, preşedintele Federaţiei Univers, Adolf Mureşan.

El a precizat că până acum nu au primit nicio notificare oficială, dar conducerile Enel au avut luni dimineaţă o întâlnie, liderii sindicali aşteptând să fie chemaţi, luni după-amiază, pentru reluarea negocierilor.

"Noi aşteptăm, sperăm să găsim împreună o soluţie pentru a nu ajunge la greva generală, care ar putea aduce pagube enorme", a mai spus Adolf Mureşan.

Energeticienii au decis declanşarea grevei de avertisment din cauză că nu au ajuns la un acord cu administraţiile acestor societăţi în privinţa majorărilor salariale. Aceştia cer o majorare salarială de 12 la sută într-o primă tranşă, iar administraţia oferă şapte procente.

Sindicaliştii ameninţă că dacă cererile lor privind în principal majorări salariale nu vor fi soluţionate, din 24 martie vor intra în grevă generală.

Conducerea Federaţiei Univers mai spune că între 19 şi 21 martie, în intervalul 12.00-14.00, vor picheta sediul central al E.ON Moldova, pentru că nici cu reprezentanţii acestei companii nu s-au înţeles asupra creşterilor salariale. Federaţia sindicală apreciază că la aceste pichete vor participa aproximativ o sută de persoane în fiecare zi de protest.

Energeticienii afiliaţi la Federaţia Univers s-au înţeles, în urmă cu două săptămâni, cu administraţiile companiilor Transelectrica, Smart, Electrica şi filialele sale în privinţa creşterilor salariale în două etape, prima fiind cu nouă la sută de la 1 aprilie, dar conflictul a rămas deschis la alte societăţi.

Preşedintele Federaţiei Univers declara că a fost rezolvat parţial conflictul de interese cu companiile Transelectrica, Smart, Electrica şi filialele sale în privinţa majorărilor salariale.

"Am obţinut o creştere salarială de nouă procente de la 1 aprilie şi o altă majorare de la 1 iulie, după rectificarea bugetară, aceasta urmând a fi stabilită atunci. Suntem mulţumiţi de rezultatul negocierii, chiar dacă noi am solicitat iniţial o creştere de 25 la sută în două etape", a precizat preşedintele Federaţiei Univers.

Majorarea salarială se va aplica la salariul minim brut în domeniu de 620 de lei.

Enel Dobrogea, Enel Banat, Enel Energie, Enel Servicii Comune, E.ON Distribuţie şi E.ON Furnizare şi-au exprimat dorinţa de a continua negocierile şi de a rezolva conflictul de interese pe cale amiabilă, iar Federaţia Univers a decis amânarea grevei de avertisment pentru data de 17 martie şi începerea grevei propiu-zise pentru data de 24 martie. Discuţiile cu aceste companii vor avea loc în această săptămână, a mai spus liderul sindical.

Sindicaliştii speră că şi în cadrul companiei CEZ Distribuţie vor continua negocierile, pentru a evita declanşarea conflictului de interese şi a grevelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici