- Home
- Social
- (30.03.2022, 08:47)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Energia eoliană şi cea solară au generat pentru prima dată 10% din electricitatea globală
- Energia eoliană şi cea solară au generat pentru prima dată 10% din electricitatea globală în 2021, arată o nouă analiză.
- Cincizeci de ţări obţin mai mult de o zecime din energia electrică din surse eoliene şi solare, potrivit unui studiu realizat de Ember, un think tank privind clima şi energia.
- Pe măsură ce economiile lumii şi-au revenit după pandemia Covid-19 în 2021, cererea de energie a crescut vertiginos.
Urmărește
2842 afișări
Cererea de energie electrică a crescut într-un ritm record. Acest lucru a dus la o creştere bruscă a energiei pe bază de cărbune, care a crescut în cel mai rapid ritm din 1985. Studiul arată că, anul trecut, creşterea necesarului de energie electrică a fost echivalentă cu adăugarea unei noi Indii la reţeaua electrică mondială, scrie BBC.
Energia solară şi eoliană şi alte surse curate au generat 38% din electricitatea mondială în 2021. Pentru prima dată, turbinele eoliene şi panourile solare au generat 10% din total.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Ponderea energiei eoliene şi solare s-a dublat din 2015, când a fost semnat Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Cea mai rapidă trecere la energia eoliană şi solară a avut loc în Ţările de Jos, Australia şi Vietnam. Toate trei au mutat o zecime din cererea lor de energie electrică de la combustibili fosili la surse verzi în ultimii doi ani.
În ciuda creşterii şi a faptului că unele ţări, precum Danemarca, obţin acum mai mult de 50% din energia electrică din surse eoliene şi solare, energia pe bază de cărbune a înregistrat, de asemenea, o creştere remarcabilă în 2021.
O mare parte din cererea crescută de energie electrică în 2021 a fost acoperită de combustibili fosili, energia electrică produsă pe bază de cărbune crescând cu 9%, cel mai rapid ritm din 1985 încoace.
O mare parte din creşterea utilizării cărbunelui a avut loc în ţările asiatice, inclusiv în China şi India - dar creşterea cărbunelui nu a fost egalată de utilizarea gazului, care a crescut la nivel global cu doar 1%, ceea ce indică faptul că preţurile în creştere ale gazului au făcut din cărbune o sursă mai viabilă de energie electrică.
"În ultimul an, preţurile la gaz au fost foarte mari, iar cărbunele a devenit mai ieftin decât gazul", a declarat Dave Jones.
El a numit creşterile de preţ atât pentru gaz, cât şi pentru cărbune: "un motiv dublu pentru ca sistemele de electricitate să ceară mai multă electricitate curată, deoarece economia s-a schimbat în mod fundamental".
Războiul din Ucraina ar putea, de asemenea, să stimuleze sursele de energie electrică care nu depind de importurile de petrol şi gaze ruseşti.
"Energia eoliană şi cea solară au sosit şi oferă o soluţie pentru a ieşi din multiplele crize cu care se confruntă lumea, fie că este vorba de criza climatică, fie de dependenţa de combustibilii fosili, acesta ar putea fi un adevărat punct de cotitură", a declarat Hannah Broadbent.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Meta, proprietarul Facebook, îngheaţă planurile de a construi un centru de date în Olanda
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe