- Home
- Social
- (11.04.2023, 15:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Enset, super-alimentul împotriva foametei în lume. Poate hrăni până la 100 de milioane de oameni în viitor
Enset este o plantă aproape necunoscută în Europa, iar fructul este confundat cu banana.
Urmărește
2361 afișări
Ensetul este un aliment foarte asemănător bananei care se consumă mai ales pe continentul african, în special în Etiopia, unde reprezintă una dintre cele mai importante surse de trai.
Este cunoscut şi sub denumirea de „banană falsă” sau „pseudo-banană”, dar, în ciuda asemănării sale cu cea din urmă, nu este cultivată pentru fructele sale, ci pentru rădăcinile şi pulpa conţinută în pseudo-tulpina. Apare ca o plantă cu frunze dispuse spiralat, numite hocho, când este proaspătă, sau hashupa, când este uscată. Are 6 până la 12 metri înălţime şi are un fel de tulpină care este creată de la bazele frunzelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Alimentele care se obţin din Enset provin din fermentarea unor părţi ale corpului vegetativ, şi nu din fructele acestuia. Există două tipuri de plante, cea „moale” şi cea „tare”. Ensetul „moale” este cel care se foloseşte cel mai mult pentru producerea alimentelor deoarece timpii de preparare sunt mai scurţi decât cei necesari pentru varianta „tare”.
Conţinutul său ridicat de amidon îl face un înlocuitor perfect pentru pâine, paste şi cartofi şi îi conferă o bună putere de saţietate. Este o sursă bună de vitamina A, vitamine din grupa B şi vitamina C. Au fost studiate proprietăţile sale benefice, printre care regăsim o reglare a funcţiilor intestinale cu diminuarea constipată în consecinţă a constipaţiei (mulţumită şi conţinutului ridicat de fibre) şi o reducerea inflamaţiei intestinale şi a patologiilor precum ulcerul şi gastrita.
Marea calitate: rezistă la secetă
În prezent, cultivarea bananierului fals are loc într-un mod durabil şi se estimează că producţia lui ar putea ajuta la hrănirea a peste 100 de milioane de oameni în viitor. Este numit şi „arborele împotriva foamei” datorită uşurinţei cu care este cultivat: de fapt, planta este capabilă să crească în condiţii climatice extreme şi în prezenţa secetei prelungite.
În plus, rădăcinile sale în pământ sunt disponibile pe tot parcursul anului. Dacă cultivarea Ensetului s-ar desfăşura în locuri cu condiţii meteorologice mai favorabile, disponibilitatea acestui tip de hrană ar creşte exponenţial, fără a afecta ecosistemul de mediu.
Frunzele şi „pulpa” pseudo-tulpinii Enset sunt gătite după ce au fost mai întâi fermentate. În Etiopia este folosit în principal ca ingredient în aluatul de pâine sau pentru prepararea unui fel de terci.
Făina de la această plantă este folosită pentru a pregăti diverse mâncăruri tipice etiopiene precum quncissa sau diboo, adesea servite cu carne, unt şi leguminoase.
Un alt fel de mâncare deosebit de renumit în Etiopia şi servit în timpul ceremoniilor este bu'la care constă într-un preparat de Enset nefermentat, mai exact florile sale pulverizate împreună cu bucăţi tăiate de pseudotulpină, adesea servite fierte sau coapte, însoţite de carne prăjită, lapte, unt şi leguminoase.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe