Episcopia Maramureş-Sătmar, Mănăstirea Polovragi Gorj şi o parohie au primit imobile de la Guvern

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului a primit gratuit de la Guvern, în proprietate, imobile ale statului pe care în prezent le are în administrare, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, un imobil fiind acordat gratuit şi Mănăstirii Polovragi din judeţul Gorj.

Urmărește
396 afișări
Imaginea articolului Episcopia Maramureş-Sătmar, Mănăstirea Polovragi Gorj şi o parohie au primit imobile de la Guvern

Episcopia Maramureş-Sătmar, Mănăstirea Polovragi Gorj şi o parohie au primit imobile de la Guvern (Imagine: Shutterstock)

De asemenea, un alt imobil a fost acordat gratuit de Guvern Parohiei Sf. Nicolae din Câmpina, Prahova.

Cedarea imobilelor a fost decisă în ultima şedinţă de guvern, fără să fie comunicată public.

Astfel, prin hotărâre de guvern, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului a primit, gratuit, drept de proprietate pentru o construcţie de 1.494 metri pătraţi un teren de 3.104 metri pătraţi, Mănăstirea Polovragi din Gorj a devenit proprietară pe o construcţie de 72 metri pătraţi, iar parohia din Câmpina a primit în proprietate două construcţii în suprafaţă cumulată de 222 metri pătraţi şi un teren de 2.469 metri pătraţi.

În urmă cu o lună, agenţia MEDIAFAX a anunţat că pe agenda ultimei şedinţe de guvern dinaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale a fost inclus un proiect de hotărâre prin care Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului va primi gratuit de la Guvern, în proprietate, o serie de imobile ale statului pe care în prezent le are în administrare, prin Secretariatul de Stat pentru Culte.

Proiectul de act normativ a fost înregistrat la Guvern luni, 10 noiembrie, după ce la slujba din 8 noiembrie, conform imaginilor furnizate de presa locală, PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului, i-a îndemnat pe credincioşii din judeţele Satu Mare şi Maramureş, în faţa unor politicieni din coaliţia de guvernare, să se prezinte la urne şi să voteze în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale pe cel pe care l-a definit ca fiind "al nostru, un creştin ortodox, care îşi face semnul Sfintei Cruci".

 

La finalul şedinţei de atunci, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că cele două proiecte au fost amânate pentru o dată ulterioară, deoarece sunt necesare "anumite evaluări".

"S-au amânat, mai trebuie făcute nişte evaluări. S-a amânat pentru o dată ulterioară", a spus Calotă.

Până la acel moment, Guvernul alocase din Fondul de rezervă mai multe milioane de lei pentru mănăstiri, catedrale şi centre eparhiale.

Conform imaginilor furnizate de presa locală, PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului, le-a spus credincioşilor din judeţele Satu Mare şi Maramureş, la slujba de sâmbătă, că trebuie să fie "responsabili" şi să meargă mai mulţi la vot, pentru că au fost codaşi şi nu e frumos.

"De aceea, duminica viitoare - nu asta, de mâine, ci cealaltă - să daţi dovadă de iubire de neam şi ţară şi de purtare de grijă. Nu sunt demnitarii voievozi, nu mai avem capete încoronate, nici regi, dar sunt de-ai noştri şi e bine să le dăm credit pentru că fiecare a făcut cât a putut. Mai mult poate nu a putut, important, dacă nu pot face bine, să nu facă rău. Siguri că demnitarii sunt două tabere şi unii vor spune «Votaţi-l pe al nostru» şi ceilalţi, »Votaţi-l pe al nostru», iar noi vă spunem «Votaţi-l pe al nostru! Trebuie să fie creştin, să fie ortodox, să se închine, să facă Sfânta Cruce", a spus episcopul credincioşilor, printre care sunt indicaţi şi deputatul de Satu Mare OvidiOvidiu Silaghireşedintele CJ Satu Mare, ambii Partidul Liberal-Reformator condus de Tăriceanu, care îl susţine pe Ponta în alegerile prezidenţiale.

Potrivit aceloraşi imagini, episcopul vicar a cerut preoţilor să se aşeze în frunte şi să îi conducă pe credincioşi la urna de vot, după slujba de duminică.

"Părinţii, vă puneţi în fruntea credincioşilor, aşa v-am spus, da ? De la biserică nu îi lăsaţi, nu doar că îi îndemnaţi. Vă puneţi în fruntea credincioşilor şi de la biserică, direct la vot în haină preoţească", a cerut episcopul.

Tot presa locală a prezentat imagini cu un alt preot, şi anume părintele duhovnic Sebastian de la Mănăstirea Ţeghea din judeţul Satu Mare, care, avându-l alături pe liderul organizaţiei judeţene a PSD, Mircea Govor, le spune credincioşilor din biserică: "Este în jurul nostru şi Mircea Govor, care şi el este ortodox, este împreună cu noi şi ne îndeamnă şi el să fim uniţi şi să votăm cu cei care sunt ortodocşi, cu Victor Ponta, căci el poate să ne unească !".

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica, a declarat atunci pentru MEDIAFAX că toate cazurile în care preoţii s-au implicat în campania electorală vor fi cercetate de instanţele de judecată bisericească eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplină bisericească.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, întrebat cum vede implicarea unor preoţi ortodocşi în campanie, a răspuns: "De ce dacă preoţii de la alte culte religioase îşi îndeamnă credincioşii să voteze cu Iohannis, de ce BOR nu are dreptul să facă lucrul ăsta?".

În 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române susţinea că îşi reînnoieşte solicitarea către membrii bisericii de a evita implicarea celrului în politică, arătând că propriile hotărâri şi canoane bisericeşti le interzic acestora să facă politică partinică şi să participe la campanii electorale, iar cei vor încălca aceste reguli şi legământul depus la hirotonie ar răspunde în faţa instanţelor disciplinare şi de judecată ale BOR, având de ales între cariera politica şi misiunea preoţească, pentru totdeauna, fără drept de revenire în cler.

La sfârşitul lunii octombrie, preşedintele Traian Băsescu a declarat că Biserica Ortodoxă Română s-a implicat, evident, în campania pentru prezidenţiale în sprijinul PSD, explicaţia ţinând de interesele financiare susţinute de Guvern, menţionând şi că "Victor Ponta nu a lăsat vreo icoană nepupată în România".

Biserica s-a aflat constant în topul încrederii românilor reflectată în sondajele de opinie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici