„Noi, episcopii catolici din România, reuniţi în sesiune plenară a Conferinţei Episcopilor din România (CER), am luat în discuţie situaţia actuală a învăţământului preuniversitar vocaţional de stat şi confesional şi particular şi am constatat, cu îngrijorare, două aspecte legislative care, după părerea noastră, aduc atingere gravă funcţionării în bune condiţii a şcolilor catolice”, se arată într-un comunicat de miercuri, semnat de arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, Ioan Robu.
Prima problemă semnalată ministrului Remus Pricopie este legată de neaplicarea prevederilor articolelor 101 (2) şi 102 (1) din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011, privind finanţarea de bază pentru toţi elevii din învăţământul primar, gimnazial, profesional şi liceal obligatoriu de stat şi particular şi confesional acreditat. În prezent, susţin episcopii catolici, elevii beneficiază de finanţare doar în învăţământul de stat, nu şi în învăţământul particular şi confesional.
„Solicităm, aşadar, aplicarea fără întârziere a prevederilor articolelor Legii Educaţiei Naţionale şi pentru învăţământul confesional şi particular acreditat”, se mai arată în documentul citat.
Cea de-a doua problemă semnalată ministrului Educaţiei este legată de modificarea articolului 31 alineatul 4, litera d) din Ordinul ministrului Educaţiei nr. 5451/12.11.2013, Metodologia cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2014-2015, prin care se acordă avizul cultelor recunoscute oficial de stat doar pentru disciplinele teologice de specialitate, nu pentru toate disciplinele studiate în seminariile sau liceele vocaţionale teologice de stat.
„Considerăm că acest articol încalcă principiul convenit cu privire la drepturile câştigate şi solicităm revenirea la situaţia anterioară, prin care avizul cultului trebuie acordat tuturor cadrelor didactice, indiferent de specialitate”, se mai arată în scrisoarea adresată ministrului Remus Pricopie.