ERATĂ: Rafila explică criteriile prin care vor fi alese cele 25 de proiecte de spitale noi prin PNRR

În ştirea „Rafila explică criteriile prin care vor fi alese cele 25 de proiecte de spitale noi prin PNRR”, publicată în data de 26.07.2022, s-au strecurat două erori. În locul cuvântului „propus” se va citi „inclus” şi în loc de cifra 21 se va citi 22. Redăm ştirea în formă corectă.

Urmărește
181 afișări
Imaginea articolului ERATĂ: Rafila explică criteriile prin care vor fi alese cele 25 de proiecte de spitale noi prin PNRR

ERATĂ: Rafila explică criteriile prin care vor fi alese cele 25 de proiecte de spitale noi prin PNRR

Ministerul Sănătăţii a explicat marţi metodologia de prioritizare a investiţiilor în infrastructura publică de sănătate, respectiv cum se pot construi spitale cu fonduri din PNRR, din cei 1,7 miliarde de euro disponibili. MS atrage atenţia că 22 de judeţe nu au niciun obiectiv de investiţii inclus.

Pentru a fi incluse pe lista finală a celor 25 de obiective, cele 49 de propuneri trebuie să îndeplinească mai mulţi indicatori.

Bugetul general total disponibil este de 1,7 miliarde de euro, din care 1.089,5 milioane de euro sunt pentru infrastructură spitalicească publică nouă, iar 635 de milioane de euro sunt pentru echipament medical.

Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că din totalul judeţelor, 22 nu au niciun obiectiv de investiţii inclus.

Trei judeţe au câte 4 obiective: Cluj, Iaşi, Dolj: alte 3 au, de asemenea, 3 obiective: Alba, Arad, Braşov.

Cele 49 de investiţii cuprind 10.693 de paturi în total, cu un buget mediu / pat de 327.000 de euro.

Pe lângă fondurile din PNRR, autorităţile locale trebuie să vină cu co-finanţare, a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Eu nu am de unde să ştiu acest lucru (dacă autorităţile locale vor avea sume pentru co-finanţare - n.r.). Ei trebuie să fie siguri că în momentul în care fac această aplicaţie s-au gândit şi la co-finanţare, ţinând cont de valoarea proiectului pe care îl depun. Evident că cine depune un proiect de 100 de milioane de euro şi are nevoie de co-finanţare de 5 milioane, are şanse mai mari să găsească posibilitate de co-finanţare decât cineva care depune un proiect de 500 de milioane de euro. Aşa pare logic”, a spus Rafila.

Pentru finanţarea PNRR sunt acoperite fonduri între 60 şi 95% în fincţie de valoarea investiţiei. Este finanţat 60% dacă este vorba de un proiect de peste 300 de milioane de euro, 70% în cazul unei investiţii între 200 şi 300 de milioane de euro, 80% dacă investiţia este între 150 şi 200 de milioane şi 95% dacă este o investiţie mai mică de 150 de milioane de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici