Acţiunea de control privind calitatea alimentelor, etichetarea, depozitarea şi modul de comercializare a inclus verificarea, în prima parte a lunii iulie, a 1.003 operatori economici, dintre care 368 de unităţi de alimentaţie publică (fast-food, restaurante auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării), 32 de unităţi de alimentaţie publică şi chioşcuri din incinta ştrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, precum şi în zonele de agrement, parcuri de distracţie, debarcadere şi 603 de unităţi de comercializare (magazine), informează ANPC.
Cantitatea de produse verificate a fost de 68.000 de kilograme de materii prime, preparate culinare, alimente.
Potrivit ANPC, rezultatele ultimului control în domeniu sunt îngrijorătoare.
Astfel, inspectorii au oprit definitiv de la comercializare şi/sau utilizare 2.300 de kilograme de alimente şi temporar, până la remedierea deficienţelor, 13.000 de kilograme de alimente.
Inspectorii au aplicat, în urma acestui control, 723 de amenzi contravenţionale, în valoare de 1.840.000 de lei.
"La începutul verii am declanşat un control de amploare pe piaţa alimentelor, avertizându-i pe comercianţi de gravitatea nerespectării regulilor privind punerea pe piaţă a produselor perisabile, mai ales în condiţiile speciale impuse de zilele caniculare. Există operatori economici care au ignorat cu desăvârşire aceste reguli, fapt sancţionat de inspectori", a precizat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, secretarul de stat Dan Vlaicu.
Specialiştii ANPC recomandă consumatorilor să cumpere alimente numai din locuri autorizate, să verifice eticheta produselor şi să acorde atenţie sporită datei limite de consum şi temperaturilor de păstrare impuse de producător, acestea fiind înscrise pe ambalaj.
Există şi riscul alterării unui produs după cumpărare, cauza fiind depozitarea incorectă acasă sau decongelarea şi recongelarea repetată.
Inspectorii ANPC au aplicat, tot în luna iulie, în urma unor controale la hiper şi supermarketuri, peste 100 de amenzi în valoare de aproximativ 500.000 de lei şi au oprit de la vânzare aproximativ 1.400 de kilograme de alimente.