Dacă te gândeşti să îţi cauţi de muncă în străinătate pentru că ai rămas fără job sau eşti în şomaj tehnic află că trebuie să fii cu mare băgare de seamă la oferte. Ciprian Ghiţuleasa, de la Agenţia împotriva Traficului de Persoane, îţi spune să ai grijă. Poţi să ajungi la conflicte cu angajatorul, să fii exploatat prin muncă, să fii înşelat sau victimă a traficului de persoane.
„Oamenii sunt la fel de creduli şi de vulnerabili, dar acum sunt şi mult mai presaţi. Este accentuată graba de a obţine un loc de muncă, au familii de întreţinut, şi-au terminat resursele, şi-au pierdut job-urile şi alocă mai puţin timp verificării unor anunţuri”, a spus pentru MEDIAFAX Ciprian Ghiţuleasa.
Recomandarea este ca întotdeauna să mergi pe variante oficiale atunci când îţi cauţi loc de muncă. De exemplu – AJOFM, dacă vrei în România sau EURES – pentru job în străinătate. Trebuie să verifici angajatorul, agenţia de plasare, iar contractul să aibă clauze clare.
În pandemie, autorităţile nu au primit sesizări cu privire la astfel de victime, dar se aşteaptă să apară în următoarea perioadă.
La ce să fii atent când citeşti un anunţ îţi spune tot Cristian Ghiţuleasa: „Am sesizat pattern: caută să-l facă atractiv, nu ai suficiente informaţii pe care să le poţi verifica şi nici nu are condiţii pe care să nu le poţi îndeplini. Adică nu îţi trebuie experienţă, studii în domeniu, sau să cunoşti limba ţării respective. Toate sunt prezentate vag şi frumos de genul: „Noi ne ocupăm de tot, important este să vii”.
În ultimele săptămâni, mii de români au plecat la muncă în străinătate prin curse organizate, după ce au rămas fără job în pandemie. În pandemie, peste milion de români au rămas fără job sau au fost trimişi în şomaj.