Prima pagină » Coronavirus » Eşecul aplicaţiilor în pandemie. Oportunitate tehnologică ratată în lupta împotriva Covid

Eşecul aplicaţiilor în pandemie. Oportunitate tehnologică ratată în lupta împotriva Covid

În ţările UE, aplicaţiile despre Covid au raportat doar 5% din totalul cazurilor, iar printre cauze se numără lipsa datelor şi neîncrederea cetăţenilor.
Eşecul aplicaţiilor în pandemie. Oportunitate tehnologică ratată în lupta împotriva Covid
Daniel Contescu
23 feb. 2022, 09:49, Social

Trebuia să fie soluţia în prima fază a pandemiei, permiţând cetăţenilor să ştie într-un timp foarte scurt dacă au fost în contact cu o persoană pozitivă. Aplicaţiile de acest tip, datorită tehnologiei, ar fi trebuit să facă diferenţa în limitarea infecţiilor.

Absenţa datelor a făcut astfel aplicaţia inutilă în raport cu obiectivele stabilite în vara anului 2020. Eşecul aplicaţiei de urmărire a contactelor este dovada că, deşi este un instrument aparent avangardist, suferă de o dependenţă puternică de contribuţia utilizatorilor individuali.

Aplicaţia britanică, precum şi aplicaţia germană Warn-App, francezul Tousanticovid, italianul Immuni sau spaniol Radar Covid, au raportat aceleaşi probleme.

Tehnologia trebuie întotdeauna luată în considerare pentru a găsi soluţii alternative, dar în cazul aplicaţiilor europene, o statistică Open Polis evidenţiază ineficacitatea acestora la începutul anului 2022.

„În momentul de faţă doar 5% din populaţia rezident în „Uniunea Europeană a fost urmărit prin aceste aplicaţii”. Promotorii ideii au susţinut că ar fi nevoie de cel puţin 75% descărcări pentru ca acest suport să merite.

Lipsa datelor, în principal din cauza neîncrederii cetăţenilor, a compromis ceea ce ar fi trebuit să fie un pas înainte în lupta împotriva pandemiilor şi a altor dezastre.