- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Este oficial: De sâmbătă rămâi fără permis dacă foloseşti telefonul mobil la volan. Noile modificări ale Codului rutier se aplică şi pentru biciclişti
Cele mai noi modificări ale Codului rutier vor intra în vigoare de sâmbătă, 12 octombrie 2019, după ce în luna august au fost publicate în Monitorul Oficial.
Mai exact, este vorba despre Ordonanţa nr. 11/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Astfel, şoferii care folosesc telefonul mobil vor risca, în unele cazuri, suspendarea permisului pentru 30 de zile şi o amendă de câteva sute de lei.
“În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”, scrie în documentul oficial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
Simion: Am adus o dubă cu mutări, relocări, debarasări / Nu vom legitima prin prezenţa noastră un preşedintele ilegitim
Reglementările de mai sus se aplică şi pentru biciclişti
De asemenea şi "ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, aflat în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia".
Prevederile anterior menţionate intră în vigoare la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordonanţei anterior menţionate.
În România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Astfel, amenda maximă pentru personae fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncta de penalizare) este de 14.500 de lei.
Clasele de sancţiuni sunt:
-
clasa I: 2/3 puncte-amendă;
-
clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
-
clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
-
clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
-
clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO