Eugen Nicolăescu: PNL a modificat legea prevenţiei în sănătate, pacienţii nu vor fi sancţionaţi

PNL a modificat legea prevenţiei în sănătate, renunţând la prevederile care îi sancţionau pe cei care refuză participarea în astfel de programe şi la înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Prevenţie în Sănătate, propunerea legislativă fiind transmisă tuturor partidelor parlamentare.

Urmărește
1142 afișări
Imaginea articolului Eugen Nicolăescu: PNL a modificat legea prevenţiei în sănătate, pacienţii nu vor fi sancţionaţi

Eugen Nicolăescu: PNL a modificat legea prevenţiei în sănătate, pacienţii nu vor fi sancţionaţi (Imagine: Shutterstock)

''Cred că deocamdată populaţia României nu este pregătită să suporte sancţiuni pentru faptul că înţelege mai bine sau mai puţin bine ceea ce înseamnă prevenţia în sănătate. Am considerat că este mai bine să educăm populaţia'', a anunţat liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, precizând că liberalii au decis să elimine din proiectul de lege articolul care prevede sancţionarea pacienţilor care refuză programele de prevenţie, dar să păstreze articolul care spune că cetăţenii trebui să semneze o declaraţie pe proprie răspundere dacă nu vor să ia parte la programele de prevenţie.

Eugen Nicolăescu a afirmat că responsabilitatea coordonării prevenţie în sănătate va reveni Guvernului, potrivit formei modificate a proiectului de lege.

''Guvernul va fi cel care va da prin HG cadrul organizatoric şi logistic necesar pentru realizarea în bune condiţii a prevederilor din legea prevenţiei în sănătate. Guvernul va stabili coordonatorul acestui mare program naţional, probabil, prin Ministerul Sănătăţii'', a spus liberalul.

Cât priveşte finantarea prevenţiei în sănătate, PNL a considerat că aceasta ar trebui să crească progresiv, ţinând cont de posibilităţile Guvernului.

''Trebuie să ne angajăm pe măsura posibilităţilor pe care Guvernul le poate pune la dispoziţie unui asemenea program şi, atunci, spunem că programul începe la 1 ianuarie 2017 cu o finanţare de 0,25% din PIB, creşte în fiecare an cu 0,05% şi ajunge în 2022 la 0,5% din PIB'', a detaliat Nicolăescu.

Întrebat dacă a primit un punct de vedere de la Executiv asupra proiectului de lege, liderul deputaţilor PNL a afirmat că nu se aşteaptă obţină un punct de vedere de la ''un Guvern tehnocrat, trecător'', pentru că acest proiect este gândit pentru o perioadă de 30-40 de ani.

Totodată, din textul de lege au fost eliminate şi ministerele responsabile şi trecute domeniile de activitate pentru ca să existe posibilitatea ca Guvernul să identifice şi aleagă domenii care pot contribui la o mai bună realizarea a textului de lege.

La rândul său, deputatul PNL Lucia Varga a afimat că, în forma actuală a legii, asociaţile profesionale vor putea să aibă reprezentanţi în Consiliul Ştiinţific de coordonarea a activităţii de prevenţie, care se va înfiinţa pe lângă Guvern, ''astfel încât întreaga societate civilă să poată să îşi exprime un punct de vedere şi să poată monitoriza activitatea de prevenţie desfăşurată în România''.

''În fiecare an, Guvernul va veni în Parlament să prezinte modul în care a realizat acest program de prevenţie'', a precizat ea.

Eugen Nicolăescu a spus că va trasmite proiectul de lege liderilor paridelor parlamentare din Cameră şi Senat, care vor putea face observaţii asupra textului de lege până la data de 12 martie.

''Forma actuală am cuprins-o într-un tabel pe care, astăzi, îl înaintez tuturor liderilor grupurilor parlamentare din Cameră şi Senat, rugându-i ca până la 12 martie să ne comunice dacă au observaţii, comentarii, iar pe 14 martie să avem forma finală şi cu observaţiile şi cu eventualele propuneri ale liderilor politici ale grupurilor parlamentare pentru că dorim ca un asemenea proiect de lege să aibă o mare susţinere politică'', a subliniat liberalul.

Ministerul Sănătăţii a cerut o amânare de două săptămâni a dezbaterii proiectului de lege, miercuri, când legea a fost discutată în comisia de specialitate, a mai precizat deputatul PNL Lucia Varga.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici