Eurobarometru: Trei sferturi din români cred că în ultimii 10 ani s-a deteriorat calitatea aerului

Trei sferturi dintre români consideră că în ultimul deceniu s-a deteriorat calitatea aerului din România, iar peste jumătate consideră că plafoanele naţionale de emisie nu sunt adecvate, potrivit unui studiu Eurobarometru publicat miercuri de Comisia Europeană.

Urmărește
403 afișări
Imaginea articolului Eurobarometru: Trei sferturi din români cred că în ultimii 10 ani s-a deteriorat calitatea aerului

Eurobarometru: Trei sferturi din români cred că în ultimii 10 ani s-a deteriorat calitatea aerului (Imagine: Shutterstock)

De asemenea, media exprimată la nivel european privind deteriorarea calităţii aerului în celelalte 26 de state membre este de numai 56%, comparativ cu procentul de 74% din România.

Potrivit Eurobarometrului, 54% dintre români consideră că plafoanele naţionale de emisie nu sunt adecvate şi ar trebui întărite, în timp ce 23% cred că acestea nu trebuie modificate.

Un număr de 51% dintre români consideră că şi standardele UE privind calitatea aerului ar trebui întărite, 28% considerând că acestea sunt adecvate. Circa 74% dintre români şi-ar dori ca UE să intervină cu măsuri suplimentare pentru asigurarea calităţii aerului.

Totodată, 39% dintre români cred că provocările legate de poluarea aerului pot fi cel mai bine rezolvate la nivel european, 35% consideră că nivelul local este cel mai indicat, iar 23% au menţionat nivelul naţional.

Pe de altă parte, 39% dintre români îşi doresc controale mai stricte ale poluării la activităţile industriale şi de producţie a energiei, 20% cred că ar trebui oferite stimulente financiare pentru produsele cu emisii reduse, 35% consideră că este nevoie de o mai bună informare publică în acest sens, 30% vor controale mai stricte privind emisiile maşinilor şi camioanelor, 21% consideră necesară restricţionarea traficului auto în oraşele poluate, 29% vor introducerea unei legislaţii mai stricte privind calitatea aerului, iar 15% şi-ar dori taxe mai mari pentru activităţile care implică poluarea aerului.

Comparativ, în Italia nu mai puţin de 81% dintre intervievaţi sunt de părere că s-a deteriorat în ultimul deceniu calitatea aerului din ţara lor, iar în Cipru, Franţa, Grecia, Ungaria, şi Spania cred acest lucru 70-75% dintre participanţi.

"Cetăţenii doresc ca noi să acţionăm, iar noi vom răspunde aşteptărilor prin revizuirea, în 2013, a politicii în domeniul calităţii aerului. Europenii cer mai multe măsuri în sectoarele-cheie şi mai multe informaţii privind eficienţa politicilor. Pentru a răspunde acestor cerinţe, trebuie să ne coordonăm la nivel politic şi să continuăm cu acţiuni efective pe teren", a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

Un alt motiv de îngrijorare la nivel european este şi impactul poluării atmosferice asupra sănătăţii şi asupra naturii. Aproape 9 din 10 europeni consideră că bolile legate de calitatea aerului, precum cele respiratorii sau cele cardiovasculare, constituie o problemă gravă. Tot probleme grave sunt considerate, de către 8 intervievaţi din 10, acidificarea şi eutrofizarea.

Eurobarometrul a fost realizat în toamna anului 2012 pe un număr de 25.000 de cetăţeni europeni din cele 27 de state membre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici