Eurodeputat PSD, către Juncker: E nedrept că România a rămas cu MCV. Se foloseşte dubla măsură

Europarlamentarul PSD Claudia Ţapardel le-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintelui CE, Frans Timmermans, în care afirmă că este nedrept ca România să fie vizată de MCV în contextul în care există corupţie în toate ţările europene.

Urmărește
1045 afișări
Imaginea articolului Eurodeputat PSD, către Juncker: E nedrept că România a rămas cu MCV. Se foloseşte dubla măsură

Eurodeputat PSD, către Juncker: E nedrept că România a rămas cu MCV. Se foloseşte dubla măsură

„Având în vedere importanţa şi rolul respectării statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei la nivel european, în calitate de membru al Parlamentului European care reprezintă România, doresc să vă semnalez câteva aspecte esenţiale prin intermediul acestei scrisori deschise. Cu toţii suntem de acord că fenomenul corupţiei este foarte important şi aduce prejudicii grave economiei şi societăţii în ansamblul său. Tocmai fiind conştientă de gravitatea fenomenului corupţiei, Comisia Europeană a adoptat, în iunie 2011, Comunicarea privind combaterea corupţiei în UE, în care s-a anunţat elaborarea Raportului Anticorupţie al UE, menit să monitorizeze şi să evalueze eforturile statelor membre în acest domeniu. Raportul a fost publicat o singură dată în 2014, stabilindu-se atunci că vor fi publicate alte rapoarte o dată la doi ani. În 2017, Raportul a fost oprit de la publicare, dar România şi Bulgaria au rămas cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare”, se arată în scrisoarea trimisă de Claudia Ţapardel, document remis MEDIAFAX.

Europarlamentarul PSD apreciază în scrisoarea către Juncker şi Timmermans că este nedrept că doar România şi Bulgaria mai sunt vizate de MCV.

„Rezultatele Raportului Anticorupţie ne arată foarte clar că, la nivelul percepţiei publice a cetăţenilor privind corupţia (percepţia cetăţenilor cu privire la nivelul de corupţie din statul în care locuiesc), România stă mai bine decât alte ţări, aflându-se la acelaşi nivel cu Germania (un procent în jur de 50%). În alte ţări dezvoltate precum Portugalia, Slovenia, Spania şi Italia, percepţia despre corupţie este la un nivel extrem de ridicat, cu procent între 90 şi 97%. În aceste condiţii, este nedrept ca doar România şi Bulgaria să beneficieze de Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Toate statele UE au drepturi egale şi este necesar să fie tratate ca atare. Drept urmare, dacă se menţine MCV, de ce nu extindem acest Mecanism pentru toate ţările membre UE şi de ce nu reluăm publicarea unor astfel de raportări privind corupţia în statele Uniunii Europene? Probleme legate de corupţie există în toate ţările membre ale Uniunii Europene. În aceste condiţii, ne întrebăm de ce la nivelul UE se foloseşte dublă măsură atunci când vine vorba despre analize şi evaluări legate de fenomenul corupţiei”, se mai arată în scrisoare.

Ţapardel a precizat că este „total inoportună” condiţionarea alocării fondurilor europene de respectarea statului de drept.

„Se vorbeşte tot mai multe despre menţinerea unităţii în Uniunea Europeană. La acest moment, consider că Uniunea Europeană are nevoie de o viziune care să se bazeze pe mai mult sprijin din partea instituţiilor europene faţă de statele membre, în toate domeniile de activitate, decât pe condiţionarea şi constrângerea acestora în ceea ce priveşte problemele de politică internă sau impunerea de condiţionalităţi în accesarea fondurilor europene. În calitate de eurodeputat care reprezintă România, consider că este total inoportună discuţia care există la nivel european privind acordarea fondurilor europene în funcţie de respectarea principiilor ce ţin de statul de drept. Este de datoria mea să precizez că o astfel de abordare este discriminatorie şi nedreaptă”, potrivit textului scrisorii.

În încheiere, europarlamentarul PSD le solicită oficialilor europeni să fie echilibraţi.

„Mă bazez pe bunele dumneavoastră intenţii de a lua deciziile corecte în perioada următoare. Ştiu că sunteţi foarte interesat de problema corupţiei şi a respectării statului de drept în ţările membre UE, dar acest interes trebuie să se manifeste într-un mod echilibrat faţă de respectarea acestor principii la nivelul tuturor statelor membre, pentru că aşa cum am văzut şi după cum arată diversele rapoarte realizate la nivelul UE, fenomenul corupţiei este prezent la nivelul tuturor statelor UE”, conchide Ţapardel în scrisoarea către Juncker şi Timmermans.

De asemenea, europarlamentarul social-democrat a ataşat scrisorii o întrebare înaintată Comisiei Europene, în care doreşte să ştie dacă se are în vedere extinderea MCV pentru alte state membre ale Uniunii Europene, sau se intenţionează retragerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România şi Bulgaria.

„În februarie 2014, Comisia Europeană a prezentat primul Raport Anticorupţie pentru toate cele 28 de state membre, care a analizat situaţia din fiecare stat membru. Potrivit Raportului din 2014, corupţia este un fenomen care afectează toate statele membre ale UE şi costă economia europeană aproximativ 120 de miliarde de euro pe an. Cu ocazia prezentării Raportului, Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a declarat că nu există zone fără corupţie în Uniunea Europeană. În plus, deşi sunt ţări importante cu o percepţie a corupţiei de 95-97% (Italia, Spania, Cehia), România continuă să aibă MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare), la o percepţie a nivelului de corupţie de până la 50%! În mod surprinzător, deşi era stabilit ca Raportul Anticorupţie pentru ţările UE să fie prezentat periodic, la un interval de doi ani, la începutul anului 2017, primvicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a anunţat întreruperea mecanismului şi, implicit, a Raportului, motivând că nu mai este necesară o astfel de monitorizare”, se arată în documentul trimis Comisiei Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici