- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eurofedop: MAI prezintă drept poliţişti atât ofiţerii de poliţie, cât şi angajaţi cu alte atribuţii
Conducerea unei federaţii europene a poliţiştilor, Eurofedop, a explicat, marţi, la Bucureşti, că oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) prezintă drept poliţişti atât ofiţerii de poliţie, cât şi angajaţi cu alte atribuţii, pentru a motiva necesitatea reducerilor de personal.
Reprezentanţii Eurofedop au prezentat, într-o conferinţă de presă organizată de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), un comunicat în care susţin că ministerul a publicat date false legate de numărul poliţiştilor angajaţi.
"Astfel, au fost prezentaţi drept «poliţişti» atât ofiţerii de poliţie, cât şi alţi angajaţi cu alte atribuţii prevăzute în fişa postului. Ulterior, numărul total rezultat a fost comparat cu numărul poliţiştilor din alte state europene. Trebuie menţionat că, în conformitate cu statisticile Eurostat, la fiecare 100.000 de cetăţeni români există 233 de poliţişti. Oficialii MAI au anunţat o proporţie de 407 poliţişti la 100.000 de cetăţeni români", potrivit comunicatului semnat de Eurofedop şi EPU (European Police Union).
În acest context, sindicaliştii susţin că s-a făcut o reducere majoră a personalului, deşi poliţişti ar trebui consideraţi numai angajaţii Inspectoratului General al Poliţiei Române şi ai Poliţiei de Frontieră, a explicat şi liderul SNPPC, Marin Gruia.
Sindicaliştii au criticat şi lipsa de dialog social la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor, precizând că au sesizat Parlamentul European, printr-un memoriu, despre situaţia creată.
Astfel, sindicaliştii au solicitat PE ca în cazul în care MAI va continua să concedieze poliţiştii şi să le reducă salariile, membrii Parlamentului European să refuze României dreptul de a adera la Spaţiul Schengen.
Reprezentanţii sindicatelor au arătat că, în cazul reducerii drastice a numărului de poliţişti, vor fi şi mai puţini ofiţeri care să apere graniţele Schengen, astfel că guvernele statelor membre nu vor fi mulţumite.
Reprezentaţii sindicatelor poliţiştilor şi personalului contractual din MAI vor participa, marţi, de la ora 17.00, la o întâlnire de lucru cu ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, la sediul ministerului.
Poliţiştii protestează de două zile la sediul MAI, ameninţând cu acţiuni ample şi cu faptul că fiecare angajat va face plângere penală împotriva ministrului Traian Igaş, pentru abuz în serviciu în cazul deciziei de reducere a normei de hrană.
Preşedintele SNPPC, Marin Gruia, a declarat, luni, că măsura de reducere a normei de hrană este ilegală, pentru că în acest sens a fost emisă o notă, nu un act administrativ.
Sindicaliştii din SNPPC ameninţă că dacă, la discuţiile de marţi, ministrul Administraţiei şi Internelor nu va soluţiona favorabil cererile lor, îi vor aduce în stradă pe toţi bugetarii, pentru a cere demisia întregului Guvern.
La protestul din Capitală de luni a fost prezent şi preşedintele Federaţiei Europene a Sindicatelor din Poliţie (EPU), Gerrit Van Der Kamp, care i-a asigurat de sprijinul tuturor sindicatelor europene din poliţie.
O delegaţie a SNPPC a discutat, joia trecută, cu ministrul Internelor, Traian Igaş, şi cu şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, despre restructurările din MAI şi despre reducerea normei de hrană.
Liderul SNPPC, Marin Gruia, a anunţat, la finalul întâlnirii, că a propus conducerii MAI suspendarea la cerere din activitate a unor poliţişti, pe o perioadă de doi-trei ani, pentru evitarea disponibilizărilor. Gruia a precizat că, în ceea ce priveşte structurile de arme ale ministerului, sunt peste o mie de angajaţi care s-ar putea suspenda la cerere. Liderul sindical a adăugat că dacă ministerul acceptă propunerea lor de suspendare din activitate a unor poliţişti s-ar rezolva aproximativ 70 la sută din nevoia de disponibilizări.
În ceea ce priveşte reducerea normei de hrană, Gruia spunea atunci că pe indicatorii de plată din prima parte a anului nu s-au făcut disponibilizările prevăzute în buget, astfel că reprezentanţii MAI au fost nevoiţi să recurgă la această măsură, care este provizorie.
Liderul Sindicatului "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat, joia trecută, pentru MEDIAFAX că reducerea normei de hrană va afecta peste 100.000 de persoane, adică pe toţi angajaţii MAI.
Potrivit lui Lincu, în documentul întocmit de Direcţia Financiară din MAI se arată că norma de hrană va fi redusă de la 720 la 130 de lei în luna iunie, fără a se specifica ce urmează să se întâmple din luna următoare. Lincu a precizat că, după această diminuare a veniturilor, un poliţist va câştiga între 800 şi 1.200 de lei lunar.
"Dincolo de efectele neacordării normei de hrană cuvenite pentru luna iunie, apreciem că măsura are rolul de a testa gradul de suportabilitate al poliţistului român ameninţat cu destituirea", a spus Lincu.
Disponibilizările din Ministerul Administraţiei şi Internelor vor începe în aproximativ 30 de zile, a anunţat, joia trecută, ministrul Traian Igaş, precizând că după studierea şi rectificarea organigramelor toate posturile vor fi scoase la concurs şi ulterior ocupate.
Igaş a amintit că bugetul pe anul 2011 obligă conducerea MAI să recurgă la restructurări, procesul fiind îngreunat de faptul că legea privind unele măsuri speciale necesare pentru încadrarea în bugetul aprobat al ministerului pe anul 2011 a fost respinsă în Parlament.
Ministrul a mai spus că până în 3 iunie speră să se încheie analiza organigramelor de personal şi ca acestea să fie îmbunătăţite, inclusiv să devină mai flexibile, mai comprimate şi să se reducă numărul de posturi din Aparatul central. Igaş a adăugat că la finalul acestui proces scopul este ca din cei aflaţi în misiune în stradă să nu dispară niciun post.
În ceea ce priveşte reducerea normei pentru hrană în luna iunie cu 550 de lei, ministrul a spus că diferenţa va fi redată poliţiştilor în trimestrul trei, asigurând că există prevederi bugetare în acest sens.
Ministrul a mai subliniat că, potrivit Notei-raport aprobate în 1 iunie, măsura acordării a 130 de lei din valoarea financiară a normei de hrană pentru lucrătorii MAI va fi aplicată numai în luna iunie, urmând ca din trimestrul III al anului în curs să se acorde diferenţa aferentă.
Camera Deputaţilor nu a adoptat proiectul de lege privind disponibilizările din MAI, anterior proiectul fiind respins de Senat.
Bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB, acesta prevăzând, totodată, disponibilizarea a 18.000 de angajaţi în 2011, în două etape.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO