Eurofighter nu mai participă la BSDA din cauza deciziei privind F-16

Consorţiul Eurofighter a hotărât să nu participe la expoziţia BSDA (Black Sea Defense & Aerospace) care va avea loc la Bucureşti în perioada 13 – 15 aprilie, ca urmare a deciziei CSAT de a recomanda achiziţionarea de avioane F-16 la mâna a doua.

Urmărește
78 afișări
Imaginea articolului Eurofighter nu mai participă la BSDA din cauza deciziei privind F-16

Eurofighter nu mai participă la BSDA din cauza deciziei privind F-16 (Imagine: US Airforce)

"Consorţiul Eurofighter a hotărât să nu participe la expoziţia BSDA (Black Sea Defense & Aerospace) care va avea loc la Bucureşti în perioada 13 - 15 aprilie. Această decizie vine ca urmare a recomandării Consiliului de Apărare a Ţării ca Parlamentul să aprobe achiziţia a 24 de avioane de luptă americane F-16 la mâna a doua. Eurofighter şi-a exprimat deja dezamăgirea că nu a avut loc o licitaţie competitivă internaţională care să permită evaluarea adecvată a tuturor avioanelor candidate", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Eurofighter îşi menţine speranţa că Parlamentul României va organiza un astfel de proces competitiv şi transparent de achiziţii publice. "Aceasta va permite dotarea Forţelor Aeriene Române cu cel mai bun avion posibil, dar şi asigurarea celui mai bun pachet de offset pentru industria românească, creându-se astfel numeroase locuri de muncă pe termen lung în domenii de înaltă tehnologie, precum şi oportunităţi de extindere a expertizei tehnologice, datorită unui program precum Eurofighter, care reuneşte cele mai înalte tehnologii disponibile în Europa", se arată în comunicat.

Comunicatul precizează că în cele patru ţări partenere ale programului Eurofighter, au fost create 100.000 de locuri de muncă directe sau indirecte, în cadrul a peste 400 de companii. Impactul economic pozitiv al programului Eurofighter în cele patru ţări partenere a fost estimat la peste 60 de miliarde de euro. "Decizia României o împiedică să genereze un impact comparabil în interiorul propriilor sale graniţe, şi va obliga ţara, pe termen scurt şi mediu, să întreprindă un nou program costisitor de modernizare a flotei de avioane de luptă a forţelor aeriene române - o situaţie care ar fi evitată dacă s-ar alege Eurofighter", se mai arată în comunicat.

"Eurofighter este surprins şi dezamăgit că nu a fost organizată o licitaţie pentru achiziţionarea de avioane multirol. O licitaţie ne-ar fi permis să ne prezentăm oferta, ceea ce nu s-a putut tocmai pentru că nu a existat această licitaţie", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, Marco Valerio Bonelli, şeful Departamentului de Comunicare al Eurofighter.

El a spus că ar dori ca Parlamentul să ceară o licitaţie publică pentru achiziţionarea de avioane multirol.

Grupul suedez Saab a anunţat, marţi seară, că îşi anulează participarea cu avioane multirol Gripen la expoziţia Black Sea Defence & Aerospace (BSDA) de luna aceasta şi îşi amână planurile de a sponsoriza participarea unor forţe aeriene din NATO cu astfel de avioane la spectacolele aeriene din România, decizia fiind luată după ce compania a luat notă de "recomandarea CSAT către Parlament de a se achiziţiona 24 de avioane F-16 vechi".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici