Deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii îţi spune că dacă eşti sănătos nu trebuie să porţi mască, tot mai mult state din lume încearcă să oprească răspândirea virusului prin impunerea purtării măştii în spaţiile publice.
Opiniile pe această temă sunt contradictorii. Institutul Robert Koch (RKI) a spus că în ciuda faptului că nu există dovezi pentru autoprotecţie, acoperirea gurii şi nasului poate capta picături infecţioase care sunt expulzate atunci când purtătorul vorbeşte, tuşeşte sau strănută. Adică, măştile sunt concepute pentru a-i proteja pe ceillaţi de purtătorii virusului. În schimb, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) nu susţine în mod special utilizarea măştilor chirurgicale, ci recomandă utilizarea „acoperirilor simple de faţă din stofă” realizate din materiale obişnuite. În Marea Britanie şi Singapore s-a cerut să nu se poarte măşti pentru a asigura suficiente materiale şi echipamente individuale de protecţie pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii.
A fost prima ţară din UE care şi-a obligat cetăţenii să poarte mască în spaţiile publice. Decizia a fost luată la data de 18 martie, când erau doar 464 de cazuri confirmate şi niciun deces. Pe lângă acestea, guvernul ceh a închis graniţele şi a restricţionat accesul în unele magazine şi farmacii. În prezent, în Cehia sunt 8,891 de cazuri şi 315 decese.
În Bosnia şi Herţegovina s-a impus pe 29 martie purtarea măştilor în afara locuinţelor, atunci când în ţară erau doar 354 de cazuri şi niciun deces. Autorităţile au impus restricţii privind circulaţia, ieşitul din casă într-un anumit interval şi închiderea graniţelor. Toate spaţiile publice au fost închise şi nici în taxiuri nu aveau voie să urce mai mult decât un pasager. Cu toate acestea, numărul cazurilor a continuat să crească, în prezent fiind 2,401 de persoane infectate şi 144 de morţi.
Pe 6 aprilie Austria a impus purtarea măştilor în spaţii publice, în special în magazine. La acel moment erau 12,267 de persoane infectate şi 220 decedate din cauza coronavirusului. Autorităţile susţin că măsura a fost una benifică, deoarece ritmul de infectare a scăzut considerabil. În prezent, în Austria sunt 16,503 cazuri şi 640 de persoane care au murit.
Pe modelul celorlalte ţări din Europa, pe 16 aprilie, Ministerul Sănătăţii din Polonia a cerut acoperirea feţei pentru plimbatul in parcuri şi plaje, dar şi locuri publice, cum ar fi drumuri, pieţe, biserici şi magazine.La acea dată, în Polonia erau 7,771 de cazuri de COVID-19 şi 292 de decese. În ciuda măsurilor luate, numărul de cazuri a continuat să crească, ajungând la 21,236 de persoane comfirmate şi 995 de decese.