- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.10.2013, 18:38)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Europarlamentarii interzic folosirea bateriilor cu mercur în jucării, ceasuri şi telecomenzi
Parlamentul European a adoptat, joi, o revizuire a Directivei din 2006 prin care se interzice folosirea bateriilor tip pastilă cu conţinut redus de mercur în jucării, ceasuri şi telecomenzi, măsură ce ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016.
Urmărește
519 afișări
Europarlamentarii interzic folosirea bateriilor cu mercur în jucării, ceasuri şi telecomenzi (Imagine: Cristina Nichitus/ Mediafax Foto)
Directiva 2006/66/CE interzice introducerea pe piaţă a bateriilor şi acumulatorilor, încorporaţi sau nu în aparate, care conţin mai mult de 0,0005% mercur. În schimb, bateriile tip pastilă cu un conţinut de mercur de maxim 2% beneficiază de o derogare de la această interdicţie. Cum ele sunt folosite mai ales pentru diverse jucării, ceasuri şi telecomenzi, europarlamentarii au decis că această derogare se va încheia la 31 decembrie 2015. Totodată, ei au atras atenţia că, de cele mai multe ori, europenii nu conştientizează faptul că trebuie să recicleze şi acest tip de baterii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Eurodeputaţii au decis ca măsura să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016 pentru a nu fi aduse prea multe prejudicii producătorilor şi întreprinderilor din domeniul reciclării.
De altfel, în spaţiul comunitar au început deja să fie comercializate baterii tip pastilă fără mercur.
La textul de revizuire propus de Comisie, Parlamentul a introdus un amendament prin care li se cere statelor membre să se asigure că producătorii proiectează aparatele astfel încât deşeurile de baterii şi acumulatori să poată fi înlăturate cu uşurinţă. În cazul în care acestea nu pot fi înlăturate de utilizator, autorităţile trebuie să se asigure că deşeurile de baterii şi acumulatori pot fi înlăturate cu uşurinţă de profesionişti care sunt independenţi de producător. Aparatele vor fi însoţite instrucţiuni referitoare la tipul bateriilor şi al acumulatorilor încorporaţi, pentru ca cetăţenii europeni să fie mai bine informaţi în legătură cu produsele de acest tip.
O altă modificare vizează bateriile cu cadmiu pentru uneltele electrice fără fir.
Directiva din 2006 interzice introducerea pe piaţă a bateriilor sau acumulatorilor portabili, încorporaţi sau nu în aparate, care conţin mai mult de 0,002% cadmiu. Există însă o derogare pentru sistemele de urgenţă şi cele de alarmă, inclusiv pentru sistemele de iluminat în caz de urgenţă, echipamentul medical şi uneltele electrice fără fir.
Propunerea de revizuire adoptată joi de PE limitează până la 31 decembrie 2015 derogarea pentru uneltele electrice fără fir.
Cei mai afectaţi vor fi producătorii din estul şi centrul Europei.
În unelte electrice fără fir sunt folosite trei tipuri de baterii reîncărcabile sunt folosite în uneltele electrice fără fir: nickel-cadmiu (NiCd), nickel-metal hibrid (NiMH) şi litiu-ion (Li-Ion).
Conform EPTA, în 2011, 40% din toate uneltele electrice au fost unelte electrice fără fir. Dintre aceste 40%, 70% au fost Li-Ion şi 27% NiCd (doar 3% fiind NiMH).
Cotele sunt diferite în statele din Europa de Est, unde se estimează că va dura mai mult timp până când piaţa de cadmiu va dispărea complet. Un motiv este costul mai ridicat al bateriilor Li-Ion, în condiţiile în care zona estică a UE puterea de cumpărare a populaţiei este sub puterea de cumpărare din ţările din vestul Europei.
În cadrul intervenţiilor dinaintea votului, unii europarlamentari au avertizat că pe piaţa europeană există şi unii fertilizatori folosiţi în agricultură care conţin cadmiu.
Cadmiu şi mercur sunt metale toxice care pot duce la apariţia a diverse tipuri de cancer, potrivit mai multor studii de specialitate.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe