Europenii pot da în judecată statul pentru aerul poluat care le afectează sănătatea. România este vizată

Cetăţenii din ţările Uniunii Europene ar putea da în judecată guvernele lor pentru a primi compensaţii financiare în cazul în care nivelurile mari de poluare a aerului le afectează sănătatea, a declarat joi un consilier al instanţei supreme europene, citat de Reuters. Este vizată şi România.

Urmărește
489 afișări
Imaginea articolului Europenii pot da în judecată statul pentru aerul poluat care le afectează sănătatea. România este vizată

Europenii pot da în judecată statul pentru aerul poluat care le afectează sănătatea. România este vizată

Opinia consilierului instanţei supreme europene vine în urma unei serii de hotărâri pronunţate în ultimii ani de Curtea de Justiţie a UE, în urma cărora aproximativ 10 ţări din UE, printre care Franţa, Polonia, Italia şi România, au fost găsite vinovate de poluare ilegală a aerului.

„O încălcare a valorilor-limită pentru protecţia calităţii aerului prevăzute de legislaţia UE poate da dreptul la despăgubiri din partea statului”, a declarat Curtea într-un comunicat.

Avocatul general Juliane Kokott a precizat că, de multe ori, comunităţile mai sărace sunt cele care trăiesc şi lucrează în zone foarte poluate şi care au nevoie în special de protecţie judiciară.

Persoanele care solicită despăgubiri ar trebui să dovedească faptul că le-a fost afectată sănătatea, că bolile au fost cauzate în mod direct de poluarea aerului, a spus ea.

De asemenea, un guvern ar putea evita răspunderea dacă ar putea dovedi că limitele de poluare ar fi fost totuşi încălcate dacă ar fi avut în vigoare un plan de calitate a aerului eficient.

„Această confirmare juridică a faptului că există căi pentru a-i trage la răspundere pe cei de la putere este un progres major în lupta pentru un aer curat şi sănătos”, a declarat Irmina Kotiuk, avocat la firma de avocatură de mediu ClientEarth, citat de Reuters.

Avizele instanţelor UE nu sunt obligatorii, dar, de obicei, instanţa este de acord cu ele în hotărârea care urmează să se dea lunile următoare.

Avizul se referă la un caz intentat de un locuitor din Paris care a cerut despăgubiri de 21 de milioane de euro de la guvernul francez, pe motiv că poluarea aerului i-a afectat sănătatea şi că guvernul nu a asigurat respectarea limitelor impuse de UE. Un tribunal din Versailles, care a judecat litigiul de la Paris, a cerut instanţei UE să clarifice dacă persoanele fizice pot solicita astfel de despăgubiri.

Parisul a încălcat limitele legale ale UE privind poluarea cu dioxid de azot între 2010 şi 2020.

În încercarea de a reduce numărul de decese premature asociate cu aerul poluat, UE va propune în acest an o actualizare a limitelor de poluare pentru a le alinia mai bine la normele mai stricte ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici