Eurostat: 1 din 3 tineri din UE verifică informaţiile din mediul online. Tinerii din România nu sunt foarte interesaţi să facă acest lucru

  • În 2023, 36% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani din UE, care au utilizat internetul cu 3 luni înainte de sondaj, au încercat să verifice din alte surse veridicitatea informaţiilor sau a conţinutului găsit pe internet.
  • În România, procentul tinerilor care verifică o informaţie din mediul online, în alte surse, pentru veridicitatea şi acurateţea acesteia, este de 15%.
Urmărește
335 afișări
Imaginea articolului Eurostat: 1 din 3 tineri din UE verifică informaţiile din mediul online. Tinerii din România nu sunt foarte interesaţi să facă acest lucru

Eurostat: 1 din 3 tineri din UE verifică informaţiile din mediul online. Tinerii din România nu sunt foarte interesaţi să facă acest lucru

Datele unui sondaj publicat de Eurostat arată că o treime din tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani, care au participat la studiu, verifică informaţiile pe care le găsesc în mediul online. Aceste informaţii provin din sondajul privind utilizarea TIC în gospodării şi de către persoane fizice, publicat de Eurostat.

Doar în 4 ţări ale UE, ponderea tinerilor care au verificat conţinutul online a fost de peste 50%: Finlanda (61%), Ţările de Jos (60%), Croaţia şi Suedia (ambele 53%).

La polul opus, cele mai mici procente de tineri care au verificat conţinutul online au fost înregistrate în Cipru (11%), Bulgaria (14%), România (15%), Lituania (21%) şi Letonia (27%).

Datele publicate arată că România, alături de celelalte patru ţări aflate la coada clasamentului, se află printre cele 14 care au înregistrat o scădere a acestei ponderi între sondajele din 2021 şi 2023. Cu alte cuvinte, tinerii din România nu acordă un interes sporit pentru a consulta veridicitatea informaţiilor pe care le citesc în mediul online în alte surse.

Potrivit Eurostat, adulţii din două ţări membre UE sunt într-un procent mai mare decât tinerii la partea de verificare a informaţiilor din mediul online înainte ca acestea să fie luate ca atare. În Irlanda, 42% din totalul populaţiei adulte verifică informaţia din online, faţă de 36% dintre tineri, în timp ce în Bulgaria, 15% dintre adulţi caută veridicitatea informaţiei în alte surse, spre deosebire de 14% dintre tineri.

Sondajele din ultimii ani arată că principala sursă de informare în cazul tinerilor din România este platforma TikTok. Aplicaţia a devenit cunoscută în anul 2020, iar în prezent, 7,4 milioane de români au un cont creat pe TikTok.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici