Eurostat: Cerinţa de confidenţialitate cuprinde întreaga operaţiune de recensământ

Cerinţa de confidenţialitate cuprinde întreaga operaţiune de recensământ, care variază de la securitatea formularelor completate ale recensământului atât pe teren, cât şi în timpul procesării datelor, până la protecţia informaţiilor conţinute de rezultate şi diseminate, recomandă Eurostat.

Urmărește
396 afișări
Imaginea articolului Eurostat: Cerinţa de confidenţialitate cuprinde întreaga operaţiune de recensământ

Eurostat: Cerinţa de confidenţialitate cuprinde întreaga operaţiune de recensământ

Comisia Economică a Naţiunilor Unite pentru Europa (Divizia de Statistică a UNECE), în cooperare cu Oficiul de statistică al comunităţilor europene (Eurostat) privind programul de recensământ al Uniunii Europene, au făcut recomandări pentru recensămintele populaţiei şi locuinţelor din anul 2011, arată Institutul Naţional de Statistică (INS), într-o informare de duminică.

Potrivit INS, Comisia Economică a Naţiunilor Unite pentru Europa (Divizia de Statistică a UNECE), în cooperare cu Oficiul de statistică al comunităţilor europene (Eurostat), a elaborat unele recomandări cu privire la Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor, care au fost adoptate în cadrul Conferinţei Statisticienilor Europeni (CSE) la cea de-a 54-a sesiune plenară din iunie 2006.

Recomandările CSE trebuie utilizate drept cadru general pentru programul de recensământ al Uniunii Europene pentru recensămintele populaţiei şi locuinţelor din anul 2011 prevăd la capitolul "Obiective şi criterii strategice pentru selectarea subiectelor recensământului" ca fiecare subiect de recensământ trebuie să îndeplinească o serie de criterii cheie privind cerinţele utilizatorilor: subiectul se referă la o necesitate a utilizatorului clar definită; nu există alte mijloace decât recensământul pentru a culege date privind subiectul; datele privind subiectul sunt necesare pentru grupe mici de populaţie şi/sau la niveluri geografice detaliate; subiectul este de importanţă naţională majoră şi relevant la nivel local; datele privind subiectul se preconizează că se vor folosi în analize multivariate cu alte subiecte de recensământ şi conţinutul nu diferă drastic de recensămintele anterioare şi acolo unde este cazul, un subiect nou sau modificat poate fi comparat încă cu recensămintele anterioare.

În plus faţă de aceste criterii, recensământul constituie un exerciţiu realizat doar în scopuri statistice şi, prin urmare, nu trebuie utilizat pentru a culege date care vor promova în mod voit grupuri politice sau secte, sau vor sponsoriza cauze particulare.

Recensământul culege informaţii privind fiecare persoană şi gospodărie din ţară. Scopul recensământului este de a oferi statistici despre comunitate şi grupuri din cadrul comunităţii, ca întreg.

Prin urmare, publicul trebuie asigurat că informaţiile personale oferite vor fi respectate, se aplică principiul confidenţialităţii.

Numele, adresele şi PIN-urile vor fi separate de alte date în procesul de recensământ şi nu vor fi divulgate, astfel încât rezultatul datelor să nu conţină identificatori personali. Cerinţa de confidenţialitate cuprinde întreaga operaţiune de recensământ, care variază de la securitatea formularelor completate ale recensământului atât pe teren, cât şi în timpul procesării datelor, până la protecţia informaţiilor conţinute de rezultate şi diseminate.

Trebuie asigurat publicul că toate informaţiile furnizate vor fi tratate în regim de confidenţialitate de către autorităţile recensământului şi de orice persoană care este angajată de autoritatea de recensământ sau face un serviciu pentru aceasta, în scopul realizării recensământului.

Următoarele principii suplimentare trebuie să reglementeze tratamentul informaţiilor furnizate în cadrul recensământului: doar persoanele aflate sub conducerea autorităţilor recensământului sau agenţii care acţionează în numele acestora pot avea acces la informaţiile personale ale recensământului. Formularele completate trebuie colectate şi returnate astfel încât să nu dezvăluie informaţii altor membri ai publicului. Toţi membrii organizaţiei de recensământ şi agenţii ce acţionează în numele acesteia, care furnizează servicii autorităţii recensământului în legătură cu recensământul trebuie să primească instrucţiuni stricte şi să fie obligaţi să semneze angajamente legale privind confidenţialitatea. Aceştia trebuie să fie supuşi urmăririi în justiţie pentru orice încălcare a legii.

Sistemul IT care prelucrează datele recensământului trebuie să aibă garanţii stricte pentru a preveni accesul neautorizat la informaţii.

La publicarea statisticilor din recensământ trebuie întreprinse toate demersurile pentru a preveni dezvăluirea ilegală de informaţii cu privire la indivizi şi gospodării identificabile. Precauţii speciale se pot aplica rezultatelor statistice pentru zone mici. Măsurile de asigurare a controlului dezvăluirii de informaţii pot include unele sau toate procedurile următoare: limitarea numărului de categorii în care se poate clasifica o variabilă, de ex. grupe de vârstă agregate mai degrabă decât ani singuri de vârstă; acolo unde numărul persoanelor sau al gospodăriilor dintr-o zonă este sub pragul minim, se aplică agregarea rezultatului statistic - cu excepţia poate a capetelor de bază - sau agregarea acestuia cu cel pentru o zonă învecinată; în cazul micro-datelor sau al eşantioanelor de uz public, eliminarea tuturor informaţiilor din bazele de date referitoare la nume, adresă şi la orice caracteristici unice care ar putea permite identificarea respondenţilor individuali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici