Eva Giosanu îţi spune povestea unei ii a Reginei Maria, descoperită după zeci de ani VIDEO

  • O ie dăruită Reginei Maria face parte din colecţia Muzeului Etnografic al Moldovei.
  • Ia nu a fost niciodată expusă şi urma să fie casată când i-a fost descoperită povestea.
  • Până recent s-a crezut că această cămaşă a dispărut, însă ea era din anii 80 vândută muzeografilor ieşeni.
Urmărește
1312 afișări
Astăzi, de ziua iei, îţi spunem, pentru prima dată, povestea unei cămăşi ce s-a crezut a fi pierdută, o ie a cărei istorie a fost ascunsă tocmai pentru a fi protejată. O ie cusută în Bucovina, ce a fost dăruită Reginei Maria a fost decoperită în colecţia Muzeului Etnografic de la Iaşi, când urma să fie casată.
 
Cămaşa a fost făcută cadou, împreună cu alte două ii, fiicelor generalului Balif, aghiotantului Regelui Ferdinand, însă i s-a pierdut urma. Ia nu a fost niciodată expusă. 
 
Nu ştim cine a cusut-o, cine a brodat-o, însă ştim cui i-a aparţinut, iar Eva Giosanu, muzeograf la Muzeul Etnografic al Moldovei îţi spune pentru prima dată povestea acestei ii. 
 
„Ea (ia n.red.) a fost oferită Reginei Maria. Este o ie bucovineană, mai precis din zona Rădăuţi. Regina o oferă ca dar generalului Balif, alături de alte două ii. Ştiam povestea celor trei cămăşi, am avut ocazia să le văd pe cele două, dar de la nepoata Generalului ştiam că a treia s-a pierdut undeva, nu cunoştea exact traseul ei. Făcând dosare de clasare la muzeu, am găsit în registru o înregistrare: „cămaşă vândută Muzeului Etnografic în decembrie 1980, de către Viorica Groapă, fiica Generalului”, spune muzeograful Eva Giosanu, de la Muzeul Etnografic al Moldovei.
 
„Aici este discret disimulat tricolorul, prin culori, pentru că ea este decorată pe altiţă cu nişte vrejuri elaborate, cu cârcei care au culorile roşu galben şi albastru. La acea vreme era şi periculos să îţi manifeşti identitatea etnică în zona Bucovinei”, mai spune Giosanu. Aceasta precizează faptul că ia este parte din Tezaurul Românei.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici