- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Evaluarea angajaţilor în companii se face după criterii subiective
Companiile au, din cauza unui management al diversităţii defectuos, probleme cu "infidelitatea" angajaţilor, cheltuiesc frecvent bani pe recrutare, pentru ca multe dintre persoanele angajate să plece în primele trei luni, când încă sunt în perioada de training,, potrivit unui studiu prezentat luni.
Evaluarea angajaţilor în companii se face după criterii subiective
Un management al diversităţii prost la locul de muncă este una din cauzele pentru care Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) şi Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA, au organizat, luni, seminarul "Discriminarea la locul de muncă Managementul diversităţii în organizaţiile din România", cu finanţare de la Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse (ANES), la care au participat în jur de 50 de specialişti în resurse umane, reprezentanţi ai sindicatelor şi ai organizaţiilor nonguvernamentale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Potrivit unui raport prezentat la seminar, care a fost realizat de CPE şi se bazează pe răspunsurile a 695 de angajaţi şi 123 de manageri din 43 de organizaţii, 28,46 la sută dintre manageri cred că unei femei candidate pentru un post de conducere i se va solicita mai multe infomaţii şi va fi evaluată mai atent decât un bărbat care candidează pe acelaţi post.
Peste 70 la sută dintre manageri consideră că o angajată cu copii va fi mai puţin dispusă să stea peste program, faţă de alţi angajaţi. Peste 60 la sută dintre manageri consideră că femeile întâmpină mai multe obstacole în dezvoltarea carierei profesionale decât bărbaţii.
Potrivit studiului, un manager din doi munceşte zilnic peste programul normal de lucru şi peste 50 la sută dintre manageri consideră că angajaţii care muncesc şi ei peste program sunt mai apreciaţi de conducere. Potrivit raportului, 40 la sută dintre organizaţiile în care au fost aplicate chestionare, nu există sisteme de evaluare a performanţelor angajaţilor.
Dana Olteanu, expert în resurse umane de la CPE, consideră că în multe companii nu există criterii clare pentru evaluarea performanţelor în promovarea angajaţilor, acordarea bonusurilor, politica de instruire, participarea la acţionariat, toate aceste beneficii fiind acordate pe criterii subiective, personalul simţindu-se nedreptăţit. Angajaţii trebuie evaluaţi după randament, nu doar pentru simplul fapt că stau peste program, a adăugat expertul.
"Atunci când un angajat se hotărăşte să plece, din diverse motive, trebuie să se organizeze alte recrutări pentru a-i găsi un înlocuitor, iar costurile sunt foarte mari, putând echivala cu salariul pe un an al angajatului respectiv care a plecat pentru că nu s-a integrat bine, a fost discriminat sau pentru că nu există politici coerente în insituţie", a spus aceasta.
În opinia sa, un sistem de evaluare personală poate costa şi 70.000 de euro, iar pentru că această investiţie nu are rezultate imediat, directorii nu sunt atraşi de o astfel de investiţie. "În plus, în perioada de evaluare oamenii sunt scoşi din business şi se pierd bani, scade productivitatea", a explicat Dana Olteanu.
Cu toate acestea, când vine vorba de evaluare, unii angajaţi sunt reticenţi. "Câteodată trebuie să convingi angajaţii că evaluarea este în interesul lor, ei având sentimentul că sunt controlaţi", a adăugat aceasta.
Potrivit raportului, pentru a avea un loc de muncă bine plătit, femeile cred că trebuie să aibă 40 de ani, studii, experienţă şi un aspect plăcut. Bărbaţii spun că le trebuie studii, calificări, recomandarea de la locul de muncă anterior, un aspect adecvat, bani şi relaţii.
Alte opinii evidenţiate de raport sunt faptul că obţinerea unui loc de muncă bine plătit se face rar după criterii de competenţă. Peste 47 la sută dintre manageri şi 49 la sută dintre anagjaţi cred că bărbaţii sunt preferaţi în funcţii de management.
Persoanele care lucrează în firme de consultanţă şi în managementul resurselor umane cred că bărbaţii "se vând" făcând apel la realizări şi la chestiuni concrete, în timp ce femeile încearcă să convingă afectiv. Bărbaţii negociază la angajare aspecte materiale, în timp ce femeile vor să afle despre relaţiile dintre colegi şi despre siguranţa locului de muncă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO