Evaluarea Naţională 2020. Cum se corectează de fapt lucrările: de ce se ajunge de la 2.25 la 7.90 şi de la 6 la 10 după contestaţii

  • Evaluarea Naţională 2020 a ieşit în evidenţă şi prin mai multe greşeli ale profesorilor corectori
  • Notele modificate după contestaţii la Evaluarea Naţională 2020 s-au schimbat în procente considerabile.
Urmărește
16309 afișări
Imaginea articolului Evaluarea Naţională 2020. Cum se corectează de fapt lucrările: de ce se ajunge de la 2.25 la 7.90 şi de la 6 la 10 după contestaţii
Evaluarea Naţională 2020 a ieşit în evidenţă şi prin mai multe greşeli ale profesorilor corectori. Elevii, care au avut emoţii uriaşe având în vedere condiţiile speciale în care s-a susţinut examenul în acest an, au fost nevoiţi să treacă printr-o nouă serie de tulburări emoţionale şi după ce au predat foaia.
 
Notele modificate după contestaţii la Evaluarea Naţională 2020 s-au schimbat în procente considerabile. Două cazuri au atras atenţia în mod deosebit. Ambele din aceeaşi şcoală, din Gorj.

De la 2.25 la 7.70 şi de la 6 la 10

Doi elevi din Bălteni, judeţul Gorj, au trăit şocul vieţii lor după ce şi-a văzut notele la Evaluarea Naţională 2020, examenul la Matematică. O elevă a primit nota 6, iar colegul ei a fost notat cu 2,25. Cei doi copii au depus contestaţii, iar notele lor s-au mărit considerabil.
 
Eleva care a primit nota 6 după prima corectare a fost notată cu 10 după contestaţie, iar acum are una dintre cele mai mari medii din judeţ. Şocul tinerei a fost atât de puternic atunci când şi-a văzut prima notă încăt a suferit o semipareză, iar părinţii i-au dat medicamente pentru a o calma. 
 
Colegul său, notat cu 2.25, a primit 7.90 după constestaţie. Părinţii celor doi copii sunt revoltaţi de situaţie şi vor să depună o plângere la Ministerul Educaţiei.

Evaluarea Naţională 2020. Cum se corectează lucrările

Evident, acum toată lumea se întreabă cum au fost posibile erori atât de mari încât să apară astfel de diferenţe. Profesoara Cristina Tunegaru a explicat pe pagina sa de Facebook ce se întâmplă în spatele uşilor închise şi cum se corectează lucrările.
 
Totul pleacă de la un sistem de învătământ greoi şi prăfuit. Profesorii corectori au un volum foarte mare de muncă şi sunt ”îngropaţi” în birocraţie.
 
”Vă întrebaţi cum e posibil ca după contestaţie să ajungi de la nota 6 la 10? Iată cum se desfăşoară o zi de corectare la examenele naţionale:
 
La 7:30 profesorii se prezintă la centrul de corectare. După multă muncă administrativă, primesc lucrările spre prânz. Se corectează în perechi, fiecare profesor ştie cine este jumătatea lui. Atmosfera e de grabă, agitaţie, presiune. După ce se corectează prima mână, fiecare pereche face schimb de lucrări. Teoretic, fiecare profesor trebuie să corecteze şi mâna a doua. Uneori, mâna a doua se concretizează în copierea borderoului de la coleg. Adică profesorul care ar trebui să dea a doua notă abia dacă se mai uită pe lucrare şi are încredere totală în colegul său.
 
După ce ambele corecturi sunt realizate, se merge la inspector pentru predarea lucrărilor. Tot atunci are loc şi confruntarea. În cazul în care cei doi au corectat individual, fără să copieze borderouri, şi apar diferenţe mari, mai mari de un punct, inspectorul le cere să se hotărască, să decidă nota. Atunci, inspectorul se retrage cu privirea şi cei doi profesori modifică borderourile (scrise strategic în creion), astfel încât diferenţa de punctaj între cele două corecturi să fie acceptabilă. Fără să se mai uite pe lucrare, fără să discute aplicat, stabilirea notelor finale se face la masă cu inspectorul, în câteva secunde, cu radiera şi creionul, direct pe borderou.
 
Imaginaţi-vă: dacă prima mână a dat nota 6 pe o lucrare de 10 şi a doua mână nici nu s-a uitat pe lucrare, nota 6 devine nota finală. Deşi profesorii corectori semnează fiecare lucrare, ei nu poartă niciun fel de responsabilitate, în afară de aceea morală care poate trece în plan secund, când tot ce îţi doreşti e să scapi mai repede.
 
Corectarea se petrece într-o atmosferă extrem de agitată, oamenii stau de-a valma la cozi să primească lucrările, să facă schimb, să le predea. În această zi lungă de corectare, profesorii nu au voie să iasă din centru, nici nu primesc apă sau altceva. Totul se face pe repede-înainte.
 
Nu profesorii sunt de vină, ci întregul sistem de corectare. Trebuie să regândim tot procesul, să ne asigurăm că lucrările sunt evaluare corect şi că nu distrugem vieţi printr-o corectare de mântuială”, a fost mesajul postat de Cristina Tunegaru pe Facebook.
 

Profesorii care au corectat greşit lucrările elevilor, cercetaţi 

Lucrările elevilor din Gorj au fost corectate de către profesori din judeţul Dolj. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean Gorj, Dana Constantinescu, a precizat că instituţia va efectua cercetări în privinţa dascălilor corectori care au avut diferenţe de peste 1,5 puncte în urma corectării lucrărilor copiilor. 

Evaluarea Naţională 2020. Modificări uriaşe după contestaţii

În urma contestaţiilor depuse după Evaluarea Naţională 2020, procentul mediilor mai mari sau egale cu 5 a ajuns la 72.6.
 
De asemenea, a crescut şi numărul elevilor care au încheiat Evaluarea Naţională 2020 cu media 10: de la 839 la 892.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici