EVAZIUNEA fiscală de peste 50 milioane de euro: O firmă livra cantităţi importante de CARNE ALTERATĂ unui lanţ de hypermarketuri. REFERATUL anchetatorilor şi mesajele interceptate

Una dintre firmele implicate în dosarul de evaziune fiscală de peste 50 de milioane de euro a livrat unui lanţ de hypermarketuri "cantităţi importante" de carne alterată, adusă în paleţi în care erau şi "excremente de rozătoare", aspect sesizat de comerciant, conform referatului procurorilor.

Urmărește
13702 afișări
Imaginea articolului EVAZIUNEA fiscală de peste 50 milioane de euro: O firmă livra cantităţi importante de CARNE ALTERATĂ unui lanţ de hypermarketuri. REFERATUL anchetatorilor şi mesajele interceptate

EVAZIUNEA fiscală de peste 50 milioane de euro: O firmă livra cantităţi importante de CARNE ALTERATĂ unui lanţ de hypermarketuri. REFERATUL anchetatorilor şi mesajele interceptate (Imagine: Shutterstock)

"SC Avicola Călăraşi SA a livrat cantităţi de came de pui alterată şi către magazinele din lanţul Selgros, aspect constatat de Olteanu George, responsabil în cadrul Selgros Cash&Carry SRL Braşov, respectiv pulpele de pui recepţionate în data de 11.09.2013 prezentau un miros rânced, închis, iar, în paleţii de marfă au fost identificate produse mâncate şi excremente de rozătoare (o situaţie similară a fost identificată şi într-un magazin Selgros din Cluj - Napoca)", se precizează în referatul cu propunerea de arestare a celor implicaţi în dosar.

Mai mult, potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpaţii din dosar, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantităţi importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-a cerut adminstratorului unei firme care presta servicii către SC Avicola Călăraşi SA să îl ajute să găsească o soluţie prin care se pot reambala cantităţi de pui, fără ca activitatea să fie supravegheată sau verificată de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.

"La data de 13.09.2013, Orlando Daher este informat de un angajat, Ilie, despre gravitatea extinderii infestării halelor cu pui, constatări făcute de medicii veterinari: Sunt la DSV, vreau să vă spun că toate celelalte hale trimise, aveau trimitere 4, 5, şi numai puţin 4, 5, 11, 12, 13, 14 adică şase hale, din şase hale trimise toate sunt pozitive la CO...sunt pozitive la CO (salmonela CO tipo ifantis), deci pe fecale tot ce a trimis a doua oară a ieşit pozitiv'", se arată în referat.

Conform documentului citat, la data de 16 septembrie Daher îi spune angajatului său Constantin Răducu: "...dai marfa aia care...a comandat şi Provitul şi ULS...", iar angajatul îl informează ca "...păi ULS-ul i-am lăsat 4.000 şi ceva, lu' Provit i-am zis că-i dau trei tone şi jumătate, deja a plecat maşina cu 6 tone...". La finalul discuţiei Orlando îi ordonă lui Răducu "să nu rămână nimic acolo dacă ai nevoie de carne, m-ai înţeles?".

O situaţie similiară a fost identificată de procurori la data 17 septembrie, în legătură cu livrări de produse ale SC Avicola Călăraşi SA către SC Avicola Crevedia şi SC Avicola Buzău, când Daher Orlando i-a cerut lui Ilie Bocioagă, medic veterinar, angajat al SC Avicola Călăraşi, să ascundă medicilor veterinari ai DSVSA Buzău aspectul legat de infestarea cărnii de pasăre cu salmonella, singurii pe care urma să-i înştiinţeze fiind persoanele din abatoare.

Procurorii anticorupţie au cerut, marţi, în faţa judecătorilor de la instanţa supremă, arestarea preventivă a lui Orlando Daher, dar şi a altor 26 de persoane, într-un dosar de evaziune fiscală de peste 50 de milioane de euro.

Fiul procurorului Nicolae: "Nu am bani nici de mâncare. Vă roagă mama să mă ajutaţi şi pe mine"

"Nu am bani nici de mâncare. Vă roagă mama să mă ajutaţi şi pe mine" este mesajul timis de fiul procurorului Angela Nicolae, printr-un SMS, unuia dintre oamenii de afaceri care ar fi făcut parte din reţeaua evazionistă în domeniul alimentar, potrivit interceptărilor din dosar.

"Domnu Rami mama s-a descurcat. Se împrumută la o colegă. Ia este în Katani acum. Eu sunt singur acasă şi nu mai am bani nici de mâncare şi ţigări. Eu pe dvs vă consider ca un tată vă roagă mama să-mi daţi şi mie nişte bani până joia viitoare când vine vă rog din suflet să mă ajutaţi şi pe mine. Eu aş putea să ne vedem dacă se poate astăzi, sau măine… Vă rog din suflet ajutaţi-mă şi pe mine, nu mă lăsaţi. Aştept un răspuns de la dvs cât se poate de repede. Cu stimă şi respect, domnu Rami", i-a scris Daniel Nicolae omului de afaceri Rami Ghaziri, potrivit interceptărilor din dosarul de evaziune de peste 50 de milioane de euro.

Într-un alt mesaj de tip SMS, fiul procurorului Angela Nicolae, de la Parchetului General, îi cere lui Rami Ghaziri bani pentru a plăti ratele la bancă.

"Bună seara, domnu Rami. Sunt cu mama lângă mine şi vă întreabă mâine când mia-ţi spune să vin la dvs să vb ma întrebat şi că vă roagă să o ajutaţi şi pe ia cu ce ia-ţi promis să plătească şi ea cele 2 rate la bancă adică 50.000 de milioane vechi" este un alt mesaj trimis de Daniel Nicolae, la data de 30 iunie.

Mai mult, potrivit procurorilor, Angela Nicolae i-a cerut lui Ghaziri inclusiv bani pentru a acoperi cheltuielile de reparaţie a maşinii fiului său.

"În data de 25.07.2013 înv. Nicolae Angela Eugenia a pretins de la înv. Rami Ghaziri, tot prin intermediul înv. Nicolae Daniel sumele de 20.000 RON lunar şi 3.000 RON, aceasta din urmă cu explicaţia achitării contravalorii unor reparaţii la autoturismul folosit de fiul său Nicolae Daniel".

"Nicolae Daniel: Da, mama.

Angela Nicolae: Eu sunt într-o pauză, acuma, la şedinţa asta. Dă-i acuma lu’ Emil telefon, dar în momentu’ ăsta să-i dai telefon. Mă rog, el îmi spusese mie că voi aţi cerut şi aia şi aia şi aia... dă-i un telefon acuma, pentru că el zicea ca să te duci mâine la el, acolo la Crevedia. I-am spus că: domne, maşina e-n service, e nu ştiu ce. Dă-i acuma un telefon şi vorbeşte cu el.

Nicolae Daniel: Da, bine, hai că acuma-i dau", potrivit documentelor procurorilor anticorupţie.

Conform sursei citate, Angela Nicolae l-a ameninţat pe Ghaziri în momentul în care acesta nu a "onorat cu promptitudine" cererile procurorului.

"În unele cazuri, pe fondul refuzului învinuitului Rami Ghaziri de a onora cu promptitudine unele cereri vizând sume de bani adresate de învinuită direct şi prin intermediul fiului ei, înv. Nicolae Daniel, înv. Nicolae Eugenia Angela i-a transmis cumpărătorului de influenţă mesaje explicite privind pericolul la care se expune, în situaţia în care nu ar mai beneficia de protecţia oferită de ea în virtutea funcţiei deţinute.

Angela Nicolae: Eu i-am trimis un mesaj în care am spus că este bătaie de joc, da? Faptu' că vă... încă nu vorbiseşi şi astea şi i-am spus ca să vă răspundă la telefon, pentru că nu se poate aşa ceva, că cum îşi permite, că e bătaie de joc, înţelegi?

Daniel Nicolae: Da. Şi am vorbit cu ….. da, i-am trimis câteva mesaje şi după, dintre care i-am dat un mesaj urât, de ameninţare, ştii? I-am dat un mesaj foarte urât şi asta, înţelegi? Şi asta.

Angela Nicolae: Bun.

Daniel Nicolae: Acuma mergem şi o luăm şi pe alte căi, pentru că ăştia sunt nişte măgari nenorociţi...

Angela Nicolae: Da.

Daniel Nicolae: Care-şi bat joc de noi. Adică nu se poate să stăm cu orele p-acolo, să-şi bată joc de noi, să ne cheme p-acolo şi noi să stăm ca fraierii, ştii? Şi asta...", potrivit documentelor procurorilor.

Magistratul Angela Nicolae şi fiul său urmează să afle dacă judecătorii instanţei supreme vor admite cererea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă.

Bădălău a primit pulpe, piept şi ficat de pui de la un membru al reţelei evazioniste

Senatorul Niculae Bădălău s-a întâlnit de mai multe ori cu unul dintre membrii reţelei evazioniste, El-Khoury Elias, apărându-i acestuia interesele şi primind de la el pulpe, piept şi ficat de pui, potrivit unor documente ale anchetatorilor din dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro.

"Bădălău Niculae apără interesele lui El-Khoury Elias, cu care are numeroase întâlniri, după ce în prealabil se înţeleg la telefon cu privire la ora şi locul întâlnirii. (...) Acesta a intermediat liderului grupării evazioniste El-Khoury Elias mai multe întâlniri cu persoane care deţin funcţii importante în instituţiile de stat din judeţul Giurgiu (prefectură, conducerea APIA), judeţ în care se derulează principalele activităţi infracţionale", se arată în documentele citate.

Potrivit anchetatorilor, într-una dintre discuţiile purtate cu El-Khoury Elias, senatorul l-ar fi "dojenit" pe acesta pentru că "n-a venit cu actele" necesare la APIA. În acelaşi context, anchetatorii precizează că o firmă din circuitul evazionist ar mai fi primit de la APIA peste 2,7 milioane lei, cea mai mare parte a acestor bani ajungând la Elias El-Khoury.

"Astfel, în cadrul discuţiei telefonice din data de 11.07.2013, Bădălău Nicolae îi spune lui El-Khoury Elias că este cu directorul de la APIA şi îl dojeneşte că n-au venit cu actele. Conform actelor din dosar în perioada ianuarie - februarie 2013, SC Agrozootehnica SA Vedea, societate comercială prezentă în circuitul evazionist, mai primise de la APIA suma de 2.778.000 RON (...) Din raportul de constatare întocmit în cauză în evidenţa CEC Bank SA, SC Agrozootehnica SA Vedea figurează cu contul prin care, în perioada 01.01.2011 – 07.02.2013, a rulat 2.778.000 RON. Toţi banii au provenit de la APIA şi au fost destinaţi, în principal, către Elias El-Khoury - 1.452.000 RON, SC VEDEA VERDE SRL - 628.700 RON, SC AVICOLA MIHAILESTI SA - 362.600 RON şi Agenţia Domeniilor Statului - 300.900 RON", se menţionează în aceleaşi documente ale anchetatorilor.

În data de 23 mai, la sediul Prefecturii Giurgiu, Niculae Bădălău a intermediat întâlnirea dintre El-Khoury Elias şi prefecta Lavinia Crişu, întâlnire ce a avut loc o zi mai târziu, mai susţin anchetatorii.

Conform aceloraşi documente, firmele controlate de El-Khoury Elias erau "interesate" şi au avut procese cu Agenţia Domeniilor Statului pentru o suprafaţă de 800 de hectare.

Anchetatorii enumeră şi produsele alimentare pe care le-ar fi primit senatorul de la El-Khoury Elias.

"La sfârşitul lunii mai, la solicitarealui Bădălău Niculae, El-Khoury Elias a pus la dispoziţia acestuia, prin intermediul lui Sărăcuţu Adrian, cu titlu gratuit, 200 pulpe de pui, 200 bucăţi piept de pui şi 20 de kilograme ficat de pasăre, produsele fiind ridicate, în data de 29 mai 2013, de la un punct de desfacere deţinut de Agroli Group SRL, de către Rada Gabriel. Produsele au fost folosite pentru petrecerea organizată Bădălău Nicolae la restaurantul său din oraşul Bolintin Vale, judeţul Giurgiu", se percizează în documentele procurorilor.

Anchetatorii mai spun că tot Bădălău a făcut demersuri "la nivelul conducerii ANAF şi la nivelul conducerii Ministerului Economiei pentru obţinerea funcţiei dorită pentru Constantinescu Silvana".

În acest dosar, procurorii cer arestarea a 29 de persoane, respectiv a lui Moubarak Mahmoud Sleiman, Masri Mohamed Mahmoud, Antonio Laurenţiu Burlacu, Răzvan Adrian Lungu, Vasile Corbu, Georgian Rădulescu, Georgeta Neagu, Camelia Sora, Petra Gherbezan, Florin Dãnilã, Abdul Mousim al Zaid, Andrei Viorel Mardare, Sorin Cristian Ştefan, Traian Ilie, Zayed Husein, Ali A. Ali, El Khoury Elias, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini, Ghaziri Rami, Omar Hamid, Mouhamed Kouli, Chraif Ali, Mihail Răzvan Ţigănilă, El Khoury Chrbel, Adrian Sărăcuţa, El Madhoun Suheil Rashid Selim Ahmed, Daher Orlando Emil, Angela Eugenia Nicolae şi Daniel Nicolae.

Procurorul Angela Nicolae, şeful Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe, altele decât Phare, din Parchetul instanţei supreme, şi fiul acesteia, Daniel Nicolae, sunt acuzaţi de trafic de influenţă, respectiv complicitate la această faptă.

DNA o acuză pe Angela Nicolae că, în perioada 2012-2013, a pretins şi primit de la învinuiţi, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct şi prin intermediul fiului său, sume de bani între 2.000 lei şi 5.000 lei.

De asemenea, DNA a început urmărire penală şi faţă de alte 15 persoane, care sunt cercetate în stare de libertate. Printre acestea se numără senatorul PSD Niculae Bădălău, acuzat că ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenţii la conducerea ANAF şi pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu şi din conducerea APIA.

Propunerile de arestare a celor 29 de inculpaţi reţinuţi în acest dosar sunt judecate maţi de instanţa supremă, în trei loturi.

În acest dosar, procurorii DNA au făcut, luni, 160 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa.

DNA a precizat că este vizată activitatea a peste 100 de firme româneşti şi străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăţi comerciale români şi străini, avocaţi, contabili şi angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice.

Reţeaua infracţională viza monopolizarea producţiei şi desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici