- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.04.2018, 22:26)
- Departamentul Social - Mediafax
Evelina Oprina, judecător CSM: Consiliul a constat că anumite texte din protocolul SRI-PÎCCJ pot naşte vulerabilităţi
Evelina Oprina, judecător CSM, susţine că, în şedinţa de miercuri, Consiliul a efectuat o analiză formală a protocolului SRI-Ministerul Public, menţionând că s-a constatat că sunt texte din document care pot naşte vulerabilităţi privind independenţa sistemului judiciar.
Urmărește
824 afișări
Judecător CSM: Consiliul a constat că anumite texte din protocolul SRI-PÎCCJ pot naşte vulerabilităţi
"Actualul Consiliu a funcţionat fără a exista niciun fel de altă înţelegere, protocol cu SRI. În ceea ce priveşte Inspecţia Judiciară, astăzi, în şedinţa de plen, am aflat că există un astfel de protocol încheiat cu SRI, dar a fost denunţat. Acest protocol, cum a comunicat IJ, este în curs de desecretizare. Denunţarea o fac părţile, urmează să se desecretizeze şi vom evalua şi conţinutul protocolului şi motivele care au dus la denunţare. (..) Pe protocolul care a fost deja delcasificat, încheiat între Parchetul General şi SRI, astăzi CSM a procedat la o analiză oarecum formală şi a constatat că anumite texte pot naşte anumite vulerabulităţi în ceea ce priveşte independenţa sistemului judiciar. Pare că s-ar putea să se fi adus atingere într-un fel, prin modul în care a fost pus în aplicare acest protocol, la independenţa sistemului judiciar", a declarat judecătorul CSM Evelina Oprina la Tvr.
În ceea ce priveşte protocolul SRI-ICCJ şi consecinţele acestuia, magistratul a explicat că, procedural, Consiliul va pronunţa o soluţie în sensul existenţei sau inexistenţei unei atingeri a independenţei sistemului judiciar, pe alte paliere urmând să de pronunţe alte autorităţi ale statului.
"Nu am putut să concep până acum că pot exista astfel de înţelegeri şi, mai ales, secrete", a mai precizat judecătorul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Câţi bani a produs Arena Naţională în 2024. Au fost 28 de meciuri şi 3 concerte
-
Misterul accidentului aviatic din Coreea de Sud se adânceşte. Datele de zbor şi înregistrările audio s-au oprit cu 4 minute înainte de accident. Investigator: "Este rar"
Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vineri, protocolul din 2009 încheiat între SRI şi Parchetul General, în baza căruia Serviciul Român de Informaţii a acordat asistenţă procurorilor, timp de 7 ani.
Protocolul dintre Parchetul General şi SRI a fost semnat în 4 februarie 2009 de Tiberiu Niţu (prim-adjunct al Procurorului general) şi Florian Coldea (prim adjunct al directorului SRI) şi aprobat de Laura Codruţa Kovesi (procuror general la acea dată) şi George Maior (director SRI la data încheierii protocolului).
Printre obiectivele cooperării se află "constituirea de echipe operative comune care să acţioneze în baza unor planuri de acţiune pentru exercitarea competenţelor specifice ale părtilor, în vederea documentării faptelor prevazute la art.2". Articolul 2 prevede ca părţile, respectiv SRI şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cooperează, potrivit competentelor şi atribuţiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informaţiilor din domeniul prevenirii şi combaterii infracţiunilor împotriva securităţii naţionale, a actelor de terorism, infracţiunilor ce au corespondent în ameninţările la adresa securităţii naţionale şi a altor infracţiuni grave, potrivit legii.
Protocolul mai prevede că SRI acordă, cu titlu gratuit, "asistenţă în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate detinute şi utilizate de Parchet, pentru prevenirea scurgerii de date şi informaţii cu acest caracter, colectarea, transportul şi distribuirea în tară a corespondenţei oficiale".
Citește pe alephnews.ro: FT: Donald Trump și-a revizuit promisiunea de campanie de a pune capăt războiului din Ucraina în „24 de ore”
Citește pe www.zf.ro: Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: CSM cere CSAT comunicarea hotărârii din 2005 care a stat la baza încheierii PROTOCOALELOR. Solicitări şi către PÎCCJ, Ministerul Justiţiei, instanţe/ UPDATE: Cerere şi din partea Comisiei SRI
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
J-Hope, membrul BTS, pleacă în turneul „Hope on the Stage”. Este primul turneu solo după încheierea serviciului militar
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe