Eventualele importuri de alimente din Japonia, oprite la frontieră pentru analize de radioactivitate
Toate importurile de produse alimentare şi de furaje din state terţe vor fi reţinute la frontierele României şi nu vor putea fi puse pe piaţă decât după testarea nivelului de radioactivitate, măsura fiind dispusă, joi, de ANSVSA, în contextul recentelor evoluţii ale situaţiei din Japonia.
Medicii veterinari oficiali din cele opt Posturi de Inspecţie la Frontieră (PIF) din România vor recolta probe de laborator din toate produsele alimentare importate "din ţări terţe", în vederea determinării nivelului de radioactivitate.
Probele recoltate vor fi trimise la unul dintre laboratoarele din cadrul ANSVSA, pentru determinarea nivelului radioactivităţii.
"Până la obţinerea buletinului de analiză şi a rezultatului nivelului de radioactivitate, medicul veterinar oficial din PIF va reţine transportul sub supraveghere veterinară, completând formularul de reţinere oficială şi nu va permite punerea pe piaţă a acestuia", informează, într-un comunicat de joi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Conducerea instituţiei anunţă că a dispus intensificarea monitorizării produselor alimentare importate din ţări terţe "ca urmare a unei notificări informative primite din partea Comisiei Europene prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAFF) privind contaminarea radioactivă din Japonia".
Aceeaşi sursă anunţă că, în urma evoluţiilor "de ultimă oră" din Japonia, Direcţia Generală "Sănătate şi Consumatori" (DG SANCO) din cadrul Comisiei Europene "recomandă tuturor autorităţilor specializate din ţările membre să efectueze analiza nivelului de radioactivitate la hrana pentru animale şi produsele alimentare de origine vegetală şi animală importate din Japonia".
"Pentru transporturile cu animale vii, produse de origine animală destinate consumului uman, subproduse de origine animală nedestinate consumului uman, produse alimentare de origine non-animală şi furaje expediate din Japonia şi destinate importului în România, medicii veterinari oficiali din cele opt PIF vor recolta probe de laborator în vederea determinării nivelului de radioactivitate. În cazul în care se constată că pentru un transport nivelul de radioactivitate a depăşit limitele legale, va fi interzis importul acestuia şi se va informa de urgenţă Punctul naţional de contact SRAFF", se mai arată în comunicatul ANSVSA.
Autoritatea precizează că în anul 2011 România nu a importat din Japonia animale vii şi nici produse alimentare de origine animală sau non-animală.
În 2010, specialiştii români au făcut analize de acest tip pe un număr de 4.407 probe, iar în 2011 pe 870 de astfel de probe, toate provenind din Ucraina, Belarus, Moldova, Turcia, Siria, Egipt, China şi SUA.
Preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş-Cheţan, citat în comunicatul instituţiei, afirmă şi el că românii nu au niciun motiv de îngrijorare.
"Nu există nici un motiv de panică în privinţa unor ipotetice importuri de produse contaminate radioactiv din Japonia, pentru că specialiştii noştri de la frontiere şi din laboratoarele ANSVSA au situaţia sub control", afirmă Roatiş-Cheţan.
Centrala Fukushima 1, situată în zona afectată de cutremurul şi valul seismic de vineri, numără şase reactoare, a căror stare actuală este considerată foarte instabilă şi periculoasă, existând riscul unui accident nuclear major.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO