- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Examenul de bacalaureat începe luni cu probele orale
Peste 220.000 de elevi, repartizaţi în 622 de centre de examen, vor participa la sesiunea de vară a examenului de bacalaureat care începe, luni, cu probele orale eliminatorii, prima dintre ele fiind la Limba şi literatura română.
Examenul de bacalaureat începe luni cu probele orale (Imagine: Mediafax Foto)
Prima probă orală a examenului de bacalaureat din 2009 - Limba şi literatura română - se va desfăşura, luni şi marţi.
Candidaţii vor intra în săli, în ordinea afişată la centrele de examen, respectându-se ora prevăzută de comisie pentru fiecare grupă.
Pentru sesiunea iunie-iulie a acestui examen s-au înscris peste 220.000 de elevi, repartizaţi în 622 de centre de examen.
Procedura de examinare
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Examinarea la probele orale/practice se realizează de către doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, în prezenţa a cel puţin 3 candidaţi.
Fiecare profesor evaluează răspunsul candidatului de la probele orale/practice cu note întregi de la 1 la 10, în funcţie de baremul de evaluare, astfel încât diferenţa dintre notele celor doi profesori evaluatori să nu depăşească 1 punct.
Nota finală la proba respectivă se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, din notele acordate de cei doi examinatori.
Probele orale sunt eliminatorii
Pentru susţinerea problelor orale, candidaţii vor extrage un singur bilet, însă aceştia au dreptul la un al doilea, caz în care nota va fi scăzută cu un punct.
Subiectele pentru probele orale au un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală în maximum 10 - 15 minute.
Un candidat se consideră "promovat" la proba orală/practică dacă a obţinut minimum nota finală 5 (cinci). Candidatul care a obţinut o notă sub 5 (cinci) sau nu s-a prezentat la o probă orală este declarat "respins", respectiv "neprezentat" şi nu mai participă la probele următoare. La probele orale şi practice nu se admit contestaţii, cu excepţia probei de dicteu melodic şi armonic, de la profilul artistic - muzică.
Probele orale vor continua în zilele de 23 şi 24 iunie cu Limba şi literatura maternă, respectiv 24 şi 25 iunie - Limba şi literatura modernă.
Proba orală de limba şi literatura maternă va fi susţinută la următoarele discipline:
limba maghiară (8.543 candidaţi înscrişi)
limba germană (833 candidaţi înscrişi)
limba croată (19 candidaţi înscrişi)
limba sârbă (24 candidaţi înscrişi)
limba slovacă (32 candidaţi înscrişi)
limba ucraineană (42 candidaţi înscrişi)
limba turcă (15 candidaţi înscrişi)
limba italiană (17 candidaţi înscrişi)
Lucrările candidaţilor la probele scrise vor fi evaluate în 163 de centre zonale de evaluare.
Programul probelor scrise
26 iunie - Limba şi literatura română
29 iunie - Limba şi literatura maternă
30 iunie - proba obligatorie a profilului - proba D
1 iulie - o probă la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării - proba E - probă scrisă sau practică
2 iulie - o probă la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării - proba F - probă scrisă sau practică
Rezultatele vor fi afişate în data de 5 iulie, până la orele 16.00.
În aceeaşi zi vor putea fi depuse şi eventualele contestaţii urmând ca rezolvarea lor sa se facă în perioada 7-8 iulie.
Afişarea rezultatelor oficiale se va face pe 9 iulie.
Examenul de bacalaureat este modalitatea esenţială de evaluare a cunoştinţelor, a competenţelor, a nivelului de cultură generală şi de specializare, atins de absolvenţii de liceu, care le permite acestora accesul către învăţământul superior sau către piaţa muncii. Toţi elevii care au promovat ultima clasă de liceu, învăţământ liceal de zi, seral sau cu frecvenţă redusă au dreptul să susţină acest examen.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO