- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Excepţiile invocate în dosarul lui Dan Voiculescu privind privatizarea ICA, respinse la ICCJ
Magistraţii instanţei supreme au respins toate excepţiile invocate în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu - alături de alte 12 persoane - a fost trimis în judecată de DNA, astfel că procesul va continua în septembrie.
Excepţiile invocate în dosarul lui Dan Voiculescu privind privatizarea ICA, respinse la ICCJ (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Dezbaterile în acest caz vor fi reluate în 9 septembrie.
În urmă cu o săptămână, avocatul liderului PC, Dan Voiculescu, a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), restituirea dosarului privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, întrucât clientul său nu a beneficiat de un tratament egal cu ceilalţi acuzaţi din dosar, iar urmărirea penală în cazul acestuia este nelegală.
Potrivit avocatul liderului PC, Marian Nazat, procurorii anticorupţie au declanşat urmărirea penală faţă de clientul său după ce în cauză fuseseră inculpate alte persoane şi după ce se administraseră toate probele în dosar, în acest fel Voiculescu fiind prejudiciat din punctul de vedere al unei apărări corecte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Astfel, apărarea acestuia nu a putut participa la numeroasele acte de urmărire penală, precum audieri de martori, ale inculpaţilor, la stabilirea obiectivelor privind raportul tehnico-ştiinţific întomit de specialiştii DNA sau la expertiza dispusă în cauză, când acesta ar fi trebuit să îşi desemneze un expert parte.
Avocatul a explicat că faţă de Voiculescu urmărirea penală a fost începută în 24 septembrie 2008, în timp ce faţă de ceilalţi inculpaţi din dosar în 6 septembrie 2007, adică la aproape un an distanţă, timp în care procurorii au audiat toţi martorii, toţi inculpaţii şi-au formulat apărările.
Avocatul altor doi inculpaţi din dosar, Dănuţ Bugnariu, a invocat în faţa judecătorilor nulitatea absolută a actelor dosarului pe motiv că la dosarul cauzei nu există un act legal de sesizare a organului de urmărire penală, act care în opinia apărării constituite "piatra de temelie a procesului penal".
În replică, procurorul de şedinţă le-a arătat magistraţilor instanţei supreme că la momentul declanşării urmăririi penale pe numele lui Dan Voiculescu, Parchetul "s-a îngrijit ca acestuia să-i fie comunicată soluţia adoptată de procuror precum şi o citaţie".
La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, alături de alte 12 persoane printre care fostul ministru al telecomunicaţiilor Sorin Pantiş, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) susţin că privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) din Bucureşti ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, ea fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu suma de peste 7,7 milioane de euro.
Dan Voiculescu, acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, este acuzat de "folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată".
Potrivit procurorilor, prejudiciul acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO