EXCLUSIV: Afgan, cazat la Centrul Regional pentru Solicitanţii de Azil Bucureşti, cercetat de DIICOT

Un afgan, cazat la cazat o perioadă lungă de timp în Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil, din strada Vasile Stolnicu Bucureşti, împreună cu un conaţional şi un român, a recrutat migranţi care în schimbul a 2.000-2.500 de euro vroiau să ajungă în Germania sau Italia.

Urmărește
435 afișări

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Alba Iulia au început, din 28 martie, urmărirea penală a zece persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional nestructurat, trafic de migranţi, trecerea ilegală a frontierei de stat a României, fals material în înscrisuri oficiale, fals privind identitatea.

Tribunalul Alba a admis cererea de efectuare a percheziţiilor domiciliare, marţi, la locuinţele lui Gheorghe Nicula, zis Tolanul, fiica acestuia, Aurelia Nina Nicula (care locuieşte cu Petru Lăcătuş), Miakheil Mosafer, zis Mustafa, Abdullah Jan, Petru Vacarciuc, Cornel Daniel Cornea, Calasi Dionisie Coşcodar, Adrian Heveş, Claudia Sas.

Potrivit DIICOT, în perioada anilor 2009 - 2011 până în prezent, Gheorghe Nicula a constituit, împreună cu Mosafer Miakheil şi Abdullah Jan, o grupare infracţională având ca scop îndrumarea sau călăuzirea de persoane în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat.

Gheorghe Nicula i-a cunoscut pe Mosafer Miakheil şi Abdulah Jan, ambii cetăţeni afgani, care aveau posibilitatea de a identifica cu uşurinţă potenţiali migranţi ilegali din rândul conaţionalilor lor sau a altor cetăţeni de origine arabă.

Rolul care îi revenea numitului Nicula Gheorghe, în cadrul grupării, era acela de a asigura personal sau prin alte persoane cunoscute şi de încredere, spaţiile necesare cazării ilegale a migranţilor, procurarea de documente de identitate româneşti care urmau a fi falsificate, falsificarea documentelor de identitate dar şi identificarea unor mijloace de transport şi şoferi care să-i transporte pe migranţii ilegali în ţării din Europa de Vest.

Astfel, a fost stabilit ca centru operaţional al grupării, municipiul Mediaş, localitatea de domiciliu a lui Nicula Gheorghe.

Profitând de faptul că Nicula Gheorghe locuieşte de multă vreme în Mediaş, acesta şi-a asumat rolul de a găsi oameni de încredere care să sprijine gruparea infracţională, în scopul realizării traficului de migranţi. Astfel, Nicula a asigurat şi găsirea unor locuinţe sigure unde să fie cazaţi migranţii ilegali până la identificarea momentului propice scoaterii lor din ţară.

Una dintre adresele din Mediaş, unde au fost cazaţi migranţii, este apartamentul lui Petru Dănuţ Lăcătuş, concubinul fiicei lui Nicula.

Lăcătuş şi Aurelia Nina Nicula percepeau o taxă de cazare de 50 de euro/noapte/persoană pentru cazarea migranţilor. Cei doi se ocupă şi de colectarea documentelor de identitate de la cetăţenii români.

O altă adresă unde au fost cazaţi migranţii a fost identificată în municipiul Mediaş, în strada Cibin, locuinţă închiriată de Gheorghe Nicula.

Un rol important, l-a avut numitul Nicula Gheorghe şi în racolarea lui Mircea Vidami, ca persoană care să se ocupe de falsificarea documentelor de identitate, persoană cunoscută de mai multă vreme ca având preocupări pe linia falsificării documentelor.

Nicula Gheorghe s-a ocupat şi de identificarea şoferilor, dar şi a autoturismelor necesare efectuării transporturilor de migranţi, răspunzând atât pentru prestarea serviciului, cât şi pentru discreţia acestora.

Printre şoferii identificaţi sunt Florian Lup, Calasi Dionisie Coşcodar, Adrian Herveş, Cornel Daniel Cornea şi Patru Vacarciuc.

Nicula a dus tratative şi cu alte persoane, considerate de încredere, pentru găsirea de alternative de transport, propunându-le chiar modificarea mijloacelor de transport folosite, prin cearea unor spaţii disimulate, în care puteau fi ascunşi migranţii. Dintre aceştia au fost identificaţi Marius Gabriel Negrea, Sandu şi Suraj Curcea.

De asemenea, Nicula Gheorghe a coordonat şi activitatea de colectare a documentelor de identitate româneşti, falsificate atât în România, cât şi pe teritoriul Grecei. Colectarea documentelor se face pe sistem piramidal, de la posesorii de drept a acestora, către membrii grupării, prin intermediul mai multor interpuşi care acţionează şi ei, pentru un profit. Astfel, s-a stabilit că au fost achiziţionate documente de identitate din Mediaş şi din localităţile limitrofe, cu sume cuprinse între 50 şi 150 de lei, Nicula Gheorhghe, Abdullah Jan şi Mosafer Miakheil oferind intermediarilor, pentru aceste documente, sume cuprinse între 50 și 100 de euro. În această activitate este implicată activ şi fiica lui Gheorghe Nicula, Aurelia Nina, cât şi concubinul acesteia, Petru Lăcătuş.

În funcţionarea grupării, un rol foarte important îl ocupă numitul Mosafer Miakheil, cetăţean afgan, stabilit temporar în Grecia, ţară unde a solicitat azil. Aici numitul Mosafer Miakheil a stabilit relaţii foarte importante cu cetăţeni din Afganistan sau alte ţări arabe, pentru care au fost semnalate informativ şi iniţiate demersuri procedurale de identificare a persoanelor care sunt implicate şi au preocupări pe linia traficului de migranţi, pe ruta Afganistan-Turcia-Grecia-România-Germania/Italia.

Din Grecia, rolul lui Mosafer Miakheil era acela de a identifica şi a recruta migranţi ilegali, din numărul mare al acestora care ajungeau pe teritoriul acestei ţări, pentru ca în schimbul unor sume importante de bani să îi transporte prin intermediul reţelei formate, în România şi ulterior, în ţările din Europa de Vest. Un alt rol al acestuia, era acela de a aproviziona piaţa ilicită din Grecia, cu documente de identitate româneşti falsificate (cărţi de identitate), pe care le comercializa în această ţară, cu scopul de a putea fi folosite la trecerea ilegală a frontierei României. Mosafer Miakheil, este de astfel, cel care asigură, în principal, finanţarea necesară activităţii de cumpărare a documentelor de identitate, acesta efectuând, în acest sens, numeroase tranzacţii prin sistemul Western Union.

Pentru a putea coordona mai bine aceste activităţi, Mosafer Miakheil a venit în România cu scopul de a-şi dezvolta mai multe relaţii pe care să le exploateze în scopul obţinerii de profit pe linia traficului de migranţi.

În acest scop, în cursul lunii septembrie 2009, Mosafer Miakheil a intrat ilegal în România şi s-a stabilit în Mediaş. Aici, prin intermediul lui Nicula Gheorghe şi Abdullah Jan, a reuşit să cunoască mai multe persoane care, urmau să fie folosite ulterior pentru traficul de migranţi.

Pentru a putea rămâne pe teritoriul României, Mosafer Miakheil s-a folosit de Tudora Ioana Otvos, pe care a cunoscut-o prin intermediul lui Nicula Gheorghe şi care a dat o declaraţie notarială falsă prin care îl recunoaştea pe Mosafer ca fiind tatăl unuia dintre copii ei.

În România, Mosafer Miakheil şi-a păstrat, în principal, rolul de procurare a documentelor de identitate româneşti, pe care urma să le trimită în Grecia, deja falsificate sau unde acestea urmau a fi falsificate. Transportul documentelor de identitate în Grecia se realiza prin colaboratori ai firmei de transport "Murat", care efectuează des transport pe ruta Grecia-România.

În paralel, împreună cu Abdulah Jan şi Gheorghe Nicula, Mosafer Miakheil a coordonat activităţile de trafic de migranţi atât pe ruta Grecia-România-Ungaria-Germania/Itlia, cât şi direct din România, către aceleaşi destinaţii, pentru cetăţenii străini intraţi deja ilegal pe teritoriul ţării, prin alte variante infracţionale şi care au solicitat azil în România.

Identificarea cetăţenilor străini care au solicitat azil în România şi care doresc să părăsească din nou, ilegal, această ţară spre Europa de Vest, revenea în sarcina lui Abdullah Jan. Acesta se află de mai multă vreme pe teritoriul ţării şi este stabilit în Bucureşti.

Deoarece a învăţat să vorbească româneşte, Abdullah Jan şi-a creat relaţii în Bucureşti şi a reuşit să rămână cazat o perioadă mai lungă de timp în Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Capitală. De la această locaţie, Abdullah Jan a avut nenumărate oportunităţi pentru a recruta migranţi, aspect probat deja în cauză.

Astfel, după ce Abdullah Jan a identificat potenţialii migranţi aflaţi în centrele de azil, acesta negociază preţul, situat între 2.000-2.500 de euro, după care lua legătura cu ceilalţi membrii ai grupării, din municipiul Mediaş - Nicula Gheorghe şi Mosafer Miakheil, cu care stabilea modalitatea concretă de transport spre ţările din Europa de vest.

De asemenea, în cadrul activităţilor infracţionale ce reveneau în sarcina sa, Abdullah Jan i-a însoţit personal pe migranţii ilegali din Bucureşti până la Mediaş şi a rămas cu aceştia până s-a asigurat că au fost preluaţi de călăuzele care urmau să îi scoată din ţară.

În ultima perioadă, pentru a scoate migranţii din România, a fost folosit Petru Vacarciuc. Acesta este de origine din Republica Moldova, dobândind de curând cetăţenia română şi care are numeroase relaţii în rândul cetăţenilor moldoveni, recunoscuţi cu preocupări pe linia traficului de migranţi. Vacarciuc îi scoate personal din ţară pe migranţi, de obicei fără ca aceştia să deţină documente de identitate false, ascunzându-i în diferite compartimente ale autoturismelor folosite sau călăuzindu-i, pe jos, pe rute care să ocolească punctele de trecere a frontierei.

În situaţia în care acesta nu este disponibil sau nu poate efectua transportul sunt folosiţi alţi şoferi, recrutaţi de Nicula Gheorghe sau de către Mosafer Miakheil, respectiv Heveş Adrian şi Coşcodar Calasi Dionisie.

În urma investigaţiilor anchetatorilor DIICOT, s-a stabilit faptul că membrii grupării au desfăşurat activităţi ilicite în domeniul traficului de migranţi, încă din anul 2009.

Astfel, în data de 8 decembrie 2009 un membru al reţelei, Florian Lup, a fost arestat de către autorităţile din Grecia în timp ce încerca să scoată din această ţară un cetăţean afgan, având acte false româneşti, întocmite în numele unui cetăţean din Mediaş. Din afirmaţiile lui Lup Florian rezultă faptul că a fost angajat să efectueze acest transport tot de unii membrii ai reţelei conduse de Nicula, respectiv de nepoata acestuia Claudia Sas.

Lup a fost recrutat în Mediaş de Sas, ea contactându-l şi propunându-i să meargă în Grecia de unde să aducă în România un cetăţean afgan.

Ulterior, în 25 iulie 2010, pe aeroportul din Atena au fost prinşi doi afgani, un bărbat şi o femeie, care vroia să părăsească Grecia, având acte false pe numele a doi români din Copşa Mică.

Anchetatorii au stabilit că Mosafer Miakheil a primit în data de 15 august 2010 un număr de zece paşapoarte româneşti, prin intermediul unei angajate a unei societăţi de transport. Paşapoartele au fost aduse din România şi predate lui Mosafer Miakheil care se afla în Grecia în acea perioadă. Mosafer Miakheil a plătit pentru cele zece paşapoarte suma de 1.500 de euro.

Ulterior, Mosafer Miakheil a intrat ilegal pe teritoriul României, în cursul lunii septembrie 2010, iar cu ajutorul lui Nicula Gheorghe şi Abdullah Jan, el s-a stabilit în Mediaş, unde a cunoscut-o pe Tudora Ioana Otvos, cu care a trăit în concubinaj.

Pentru a facilita rămânerea pe teritoriul României a lui Mosafer Miakheil, Tudora Otvos a dat o declaraţie falsă, pe proprie răspundere, în faţa unui notar, conform căreia îl recunoştea pe numitul Mosafer Miakheil ca fiind tatăl unuia dintre copii săi minori.

Declaraţia atestă un aspect fals, deoarece minorul a fost născut cu aproximativ şapte luni mai devreme ca cetăţeanul afgan să intre în România, însă în urma acestei declaraţii a fost făcută menţiunea în actele de stare civilă ale minorului, la rubrica tată fiind trecut numele Mosafer Miakheil. Aceste activităţi au fost făcute cu scopul de a justifica în faţa autorităţilor române, şederea şi eventual posibilitatea de rezidenţă a lui în România, afirmă procurorii.

În octombrie 2010, fraţii Gheorghe şi Marcel Nicula au iniţiat demersuri pentru găsirea unui şofer, pentru transportul de migranţi. Astfel, a fost găsit "Viorel" care ar fi urmat să conducă un microbuz cu 11-12 persoane - migranţi, până în Ungaria, fraţii Nicula urmând să primească pentru transport suma de 20.000 de euro. Nicula Gheorghe a închiriat un microbuz Mercedes Sprinter, de culoare roşie, de la Negrea Marius Gabriel, din Mediaş.

Aflat în România, Mosafer Miakheil a coordonat alături de ceilalţi membrii ai grupării, transportul unui număr de cinci migranţi care intenţionau sa părăsească România.

În luna noiembrie 2010, Abdullah Jan a identificat un număr de cinci cetăţeni străini - dintre care doi cetăţeni afgani, doi cetăţeni pakistanezi si un cetăţean iranian - cu care după ce s-a înţeles la preţ, i-a transportat în Mediaş, unde au rămas o seară la locuinţa lui Nicula Gheorghe, după care au fost transportaţi în Sighişoara la o casă, unde locuia un prieten al lui Mosafer Miakheil, pe nume Gabi (Nagy Gabor Zoltan). La această locaţie, migranţii au rămas aproximativ doua săptămâni.

În seara de 25 noiembrie 2010, Mosafer Miakheil a venit la locuinţa migranţilor din Sighişoara, însoţit de Heveş Adrian şi de o altă persoană. Aceştia i-au luat pe afganii Haidar Ali (21 de ani, domiciliat în Kandahar) şi Naseri Nargialay (19 ani, din Wardak), precum şi pe iranianul Hosseinzadeh Moslem (39 de ani, din Teheran), spunându-le că îi vor transporta în Italia.

Şoferul Calasi Dionisie Coşcodar a fost prins în noaptea de 25 spre 26 noiembrie 2010, în timp ce încerca să-i scoată din ţară pe cei doi cetăţeni afgani şi pe cetăţeanul iranian, la Punctul de Trecere al Frontierei Borş, unde autorităţile au identificat actele false, pe numele unor români.

În data de 20 ianuarie 2010, Mosafer Miakheil (23 de ani), din Afganistan, a fost depistat de către lucrătorii Serviciului pentru Imigrări Sibiu pe raza municipiului Mediaş, care i-au făcut dosar de cercetare penală.

Speriat de faptul ca a fost depistat pe teritoriul Romaniei, înainte de a-şi face formalităţile pregătite cu Tudora Otvoş, Mosafer Miakheil a trecut ilegal frontiera de stat din România în Bulgaria, prin zona Ostrov, el fiind prins de autorităţile bulgare.

Abdullah Jan a fost cel care l-a ajutat pe numitul Mosafer Miakheil să părăsească România, la începutul anului.

Din investigaţiile efectuate a rezultat faptul că Mosafer Miakheil a părăsit România şi pentru că urma să aibă loc un alt transport de migranţi, la sfârşitul lunii ianuarie, din Grecia spre România, care nu s-a realizat, deoarece în Grecia un vas cu 263 de migranţi ilegali s-a scufundat in apropierea insulei Corfu.

Anchetatorii au stabilit că în ziua de 20 decembrie 2010, au fost depistaţi pe raza localităţii Popeşti Leordeni cinci migranţi ilegali, a căror intrare ilegală în România a fost facilitată de Mosafer Miakheil, care le-a promis că îi va transporta în Italia.

În ultima săptămână a lunii decembrie 2010, au fost obţinute date că "parteneri de afaceri" ai lui Mosafer au organizat un alt transport de migranţi, facilitându-se tranzitarea României pentru un număr de 65 de migranţi ilegali. Aceştia au fost ascunşi în două TIR-uri.

În 17 februarie 2011, un alt transport de 36 de migranţi ilegali din Afganistan, Pakistan şi Iran, au fost prinşi în timp ce încercau să părăsească România prin PCTF Nădlac, ascunşi într-un TIR condus de un cetăţean bulgar.

Din discuţiile purtate de către ofiţerii de poliţie judiciară cu cei 36 de imigranţi ilegali a rezultat faptul că fiecare a plătit suma de 2.300 euro pentru a ajunge în Germania sau Italia. Din discuţiile purtate cu aceştia, a rezultat faptul că banii au fost daţi unei persoane pe nume Nader care deţine un internet-cafe în Atena, Grecia. Din convorbirile numitului Abdullah Jan a rezultat, de asemenea, faptul ca transportul a fost organizat de legăturile din Grecia ale lui Mosafer Miakheil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici