- Home
- Social
- (12.04.2020, 07:00)
- Magda Gheorghiţă
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV. Bolnavi de Covid-19 din spitalul Victor Babeş fără simptome cer externarea. De ce nu sunt lăsaţi acasă
- Managerul spitalului Victor Babeş nu va externa pacienţii infectaţi, în cel mai rău caz îi va transfera la spitale suport
- Emilian Imbri: Nu merg pe ideea că trei linguriţe de virus te îmbolnăvesc mai rău decât una singură
- Raed Arafat: Medicii pot să interneze sau nu pacienţii pozitivi / Emilian Imbri: Propunerile nu s-au concretizat în recomandări scrise
Urmărește
7604 afișări
EXCLUSIV. Bolnavi de Covid-19 din spitalul Victor Babeş fără simptome cer externarea. De ce nu sunt lăsaţi acasă
Din cei 275 de bolnavi de Covid-19 internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş, 240 nu au simptome. O parte dintre aceştia cer să fie externaţi şi uneori personalul spitalului este pe punctul de a chema forţele de ordine, a declarat managerul spitalului, Dr. Emilian Imbri. Protocolul existent interzice externarea bolnavilor de Covid-19 dacă nu au două teste negative la interval de 24 de ore. Voci din lumea medicală, susţin că acest lucru nu este benefic. Am stat de vorbă cu medicul Emilian Imbri ca să îţi spun de ce nu îi externează pe aceşti pacienţi şi nici pe cei pe care îi va avea pe viitor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Unul dintre motivele pentru care păstrarea bolnavilor de Covid-19 în spital este dăunătoare pacienţilor şi cadrelor medicale este faptul că le creşte încărcătura virală. Adică, pentru că stau la un loc cu alţi bolnavi, care au sau pot face forme mai grave ale bolii, sunt încărcaţi cu o cantitate mai mare de virusuri.
"Sunt nuanţe pe care un virusolog le poate lămuri. Eu nu merg pe ideea că iei de trei ori pe zi câte o linguriţă şi te-ai îmbolnăvit mai mult decât dacă iei o singură linguriţă. Eu cred că dacă te-ai îmbolnăvit te-ai îmbolnăvit, virusul intră în organism, se multiplică în organism, se dezvoltă în organism, în celula în care se duce, deci haideţi să nu ne gândim că iau doar o linguriţă. Cred că, dacă l-ai luat, se dezvoltă infecţia. Asta se întâmplă în funcţie de modul în care se poate apăra organismul în care ajunge. În funcţie şi de sistemul imunitar al organismului bola se poate manifesta mai zgomotos sau poate să fie asimptomatică şi uitaţi tinerii care, în cea mai mare parte, nici nu simt că au făcut boala", îţi explică Emilian Imbri.
Sistemul sanitar din România este greu pus la încercare de lipsa echipamentelor de protecţie pentrui personal. Medicul Andrei Marin îţi spune că această criză se poate adânci, în condiţiile în care cei fără simptome rămân internaţi.
"Sunt aspectele legate de consum de materiale sanitare, măşti, combineazoane. Şi orice pacient în plus, care e ţinut în spital şi nu la domiciliu, înseamnă resurse. Cu cât ai mai mulţi pacienţi, chiar şi celor asimptomatici, trebuie să le aloci timp. Trebuie să te duci să vezi cum se simt, care este starea lor generală. Asta creşte riscul lor de infecţie şi munca pe care trebuie să o desfăşoare personalul care, pe termen lung, se traduce într-un sindron de burn-out", consideră medicul Andrei Marina.
Managerul Spitalului Victor Babeş spune că spitalul său este oricum unul de boli infecţioase şi nu se pune problema utilizării excesive a echipamentelor de protecţie. Acest lucru se poate întâmpla în spitalele care nu sunt dedicate Covid-19.
"Cei care merg la ei, doctorii şi asistentele şi îngrijitoarele ştiu că intră la bolnavi pozitivi, nu este niciun pericol de a lua 3 grame de virus de la cineva dintr-un salon şi a-l duce în alt salon unde cineva are doar două grame de virus, nu este un pericol de a transmite infecţia de la un salon la altul şi atunci sigur că numărul de material de protecţie scade, pentru că poţi intra în două saloane cu acelaşi material de protecţie", spune dr. Imbri.
Cât despre pacienţii care vor să fie externaţi, medicul spune că nu vor pleca acasă nici chiar dacă va veni un val mare de pacienţi şi ar exista pericolul să intre în criză de paturi. Primii care vor fi externaţi vor fi membrii personalului de la Babeş infectaţi, în jur de 50 de oameni, care vor merge în hoteluri. Pacienţii vor fi transferaţi la spitalele de suport.
România este una dintre puţinele ţări care i-a ţinut în spital pe cei testaţi pozitiv, indiferent de simptome. Ei nu pot fi externaţi până când nu au două teste negative, la interval de 24 de ore. Raed Arafat spune că există un ordin al minsitrul Sănătăţii prin care spitalizarea noilor cazuri nu este obligatorie.
"Fiecare ţară procedează în felul ei, la noi au fost lăsaţi unii acasă în formă uşoara,mai ales daca stăteau singuri, e un ordin al ministrului Sănătăţii. Ne pregătim să primim aceşti pacienţi în zone organizate. Astfel poţi să rupi cercul vicios şi să nu îl mai laşi să transmiă în rândul familiei. Este la latitudinea medicilor dacă îi internează sau nu", spune Raed Arafat.
Managerul de la Victor Babeş nu a primit ordinul ministrului prin care medicilor li se lasă libertatea de a decide ce fac cu pacienţii.
"Dacă mai ţineţi minte, acum în jur de două săptămâni se discuta despre posibilitatea ca bolnavii asimptomatici să stea acasă sau la hoteluri. Au fost nişte discţii pe tema asta, nu s-au concretizat şi în nişte recomandări scrise. Ca atare, suntem în aşteptare. Nu suntem presaţi, spitalul nu este presat nici de internări şi nici de un număr mare de internări în momentul de faţă", a mai spus Emilian Imbri.
Jurnaliştii de la Finacial Times au făcut o comparaţie între proviciile Lombardia şi Veneto din Italia, vecine, dar cu o rată a infectărilor şi mortalităţii foarte diferită. Au ajuns la concluzia că unul dintre motivele pentru care în Veneto au murit mult mai puţini oameni a fost faptul că nu au fost făcute internări masive, cazurile uşoare şi medii au fost tratate la domiciliu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe