- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV: Decizia CNCD în cazul Cioroianu ar fi fost sancţionarea cu avertisment - surse
Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-ar fi sancţionat cu avertisment pe ministrul de Externe Adrian Cioroianu în cazul în care ar fi putut judeca fondul cauzei, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse din instituţie.
EXCLUSIV: Decizia CNCD în cazul Cioroianu ar fi fost sancţionarea cu avertisment - surse
"Am fi dat un avertisment ministrului Cioroianu pentru declaraţiile sale", au declarat sursele citate, care au precizat că decizia ar fi fost luată "cu unanimitate". "Am fost însă nevoiţi să ne abţinem din motive procedurale, mai exact pentru că ne antepronunţasem, aşa cum, de altfel, am anunţat public în conferinţa de presă ce a urmat şedinţei de joi a Colegiului", au mai precizat sursele citate.
CNCD a decis, joi, să se abţină în a da un verdict în cazul sesizării Români Criss împotriva ministrului de Externe Adrian Cioroianu. Ministrul a fost reclamat de organizaţia non-guvernamentală pentru o serie de afirmaţii privind deportarea infractorilor în deşert. Colegiul s-a abţinut pentru că, printr-un comunicat de presă remis jurnaliştilor în 6 noiembrie, s-a "antepronunţat" în acest caz.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Înaintea depunerii sesizării Romani Criss, în comunicatul din 6 noiembrie, CNCD a condamnat public declaraţia ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, considerând că aceasta creează o atmosferă degradantă, umilitoare şi ofensatoare la adresa unor comunităţi.
Colegiul şi-a motivat decizia de a se abţine şi a nu da un verdict în ce-l priveşte pe Cioroianu după ce, potrivit preşedintelui Csaba Asztalos, a fost atenţionat de către ministrul de Externe că printr-un comunicat de presă dat publicităţii în urmă cu nouă zile s-ar fi antepronunţat în cauză, condamnându-i public declaraţiile.
Totuşi, în conferinţa de presă susţinută după şedinţa de joi a Colegiului, Asztalos a precizat că Cioroianu a solicitat ca această antepronunţare să nu fie luată în calcul.
"În acest caz, etica noastră de jurişti ne-a determinat să ne abţinem de la a lua vreo decizie", a declarat preşedintele.
Acesta a mai spus că îşi poate reproşa o "neatenţie" la momentul la care respectivul comunicat a fost remis presei.
"Îmi reproşez o neatenţie, însă nu o eroare. Nu pot spune totuşi nici că domnul Cioroianu a scăpat fără sancţiune. După opinia mea, sancţiunea în acest caz este blamul public, măsură pe care noi am luat-o imediat după ce declaraţiile au fost făcute, prin emiterea comunicatului din 6 noiembrie", a spus Asztalos.
Acesta a mai spus că, pentru afirmaţiile sale, Cioroianu poate fi dat în judecată la o instanţă, unde poate fi tras la răspundere "de către un organism care nu s-a antepronunţat".
Întrebat de jurnalişti care ar fi fost verdictul pe care Colegiul l-ar fi dat în această speţă, presupunând că nu ar fi existat piedicile de ordin procedural, preşedintele CNCD a refuzat să răspundă, subliniind totuşi că o discuţie în acest sens a avut loc în timpul dezbaterilor.
"Nu vă pot spune cum ne-am fi pronunţat pe fond. Ar fi o încălcare a eticii mele de jurist", a spus Asztalos.
Ministrul de Externe Adrian Cioroianu s-a prezentat, joi dimineaţă, la sediul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), unde a fost audiat în legătură cu plângerea făcută de organizaţia Romani Criss faţă de unele declaraţii controversate pe care demnitarul le-a făcut în ultimele zile.
Romani Criss a comunicat că plângerea împotriva ministrului de Externe nu vizează o discriminare a acestuia la adresa etniei rrome, ci la adresa infractorilor.
Ministrul de Externe Adrian Cioroianu a afirmat că persoanele care au comis infracţiuni în Italia ar trebui deportate în deşert, într-o intervenţie avută pe un post de televiziune unde se discuta despre probleme românilor din Italia, după ceea ce presa a numit "cazul Mailat".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO