- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV- DOSARUL DE SUBMINARE A ECONOMIEI NAŢIONALE: Cine sunt persoanele cercetate şi care sunt acuzaţiile aduse lui Ioan Niculae
În afacerea InterAgro anchetatorii DIICOT i-au pus sub acuzare pe foştii secretari de stat Darius Meşca, Tudor Şerban, Viorel Palaşcă, Victor Alesandru Dan - apropiat al lui Ioan Niculae -, din Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, şi pe vicepreşedintele ANRE, Eugen Georgescu.
Ioan Niculae (Imagine: Silviu Matei/Mediafax foto)
Pentru complot şi subminarea economiei naţionale a fost începută urmărirea penală, în 14 decembrie 2011, împotriva omului de afaceri Ioan Niculae, Marin Mirea - administrator la InterAgro şi preşedinte al Organizaţiei Patronale a Poducătorilor de Îngrăşăminte Chimice din România Nitrofosfor, Viorel Palaşcă - secretar de stat pentru politica industrială MECMA în perioada 2007-2008, Darius Meşca - secretar de stat pentru energie în MECMA în perioada 2005-2009, Tudor Şerban - secretar de stat pentru energie şi resurse minerale MECMA în perioada 2009-2010, Stelian Bănăţeanu - director general adjunct al Direcţiei de Politici Industriale MECMA, Eugen Georgescu - vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
De asemenea, este pus sub urmărire penală şi Dan Victor Alesandru, apropiat al lui Ioan Niculae şi administrator al unor firme conexe domeniului gazifer. El a deţinut funcţia de secretar de stat în 2005 în MECMA.
Este anchetată şi Ioana Apan - director general adjunct, secretar general adjunct în MECMA, fiind numită preşedinte AGA a SNGN Romgaz în 23 iulie 2007, funcţie deţinută până în 7 iulie 2009, când a fost desemnată preşedinte al CA SNGN Romgaz, pentru o perioadă de patru ani.
Anchetatorii i-au pus sub acuzare şi pe Marius Untescu - şef serviciu în cadrul MECMA, numit în 7 aprilie 2005 membru în AGA Romgaz, până la 10 februarie 2009, Adriana Oros - consilier MECMA-OSPI, numită în AGA în 10 februarie 2009, Monica Mitu - consilier MECMA, numită în AGA în 10 octombrie 2009.
Totodată, în dosar sunt urmăriţi penal Alpar Kramer, Marcel Piteiu, Antal Francisc, Toth Francisc, Marius Leonte Veza, Eugen Mitea, Lucian Stancu, Lucia Ionaşcu, Gheorghe Dîmbean, Corin Emil Cinrea, Cornelia Sărdan, Maria Mateş, Ioan Floin Iagăr, Ruben Diac, Nicolae Strava, Gabriela Ciobotă, Ioan Marius Sabău, Viorica Bordeiu, Iulia Săcălean, Mihaela Rusu, Radu Dan Păltan, Ionuţ Bogdan, Ion Diaconu, Anca Antal, Andrei Iancu Popescu, Forin Todoran, Mioara Zainea, Rodica Bica, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Activitatea acestor persoane a fost monitorizată de către ofiţerii Serviciului Român de Informaţii (SRI), care au sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) cu privire la faptul că la nivelul SNGN Romgaz SA Mediaş, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) şi SC InterAgro SA Bucureşti, începând cu anul 2005, s-a constituit o grupare infracţională formată din funcţionari publici şi oameni de afaceri care, prin influenţă şi exercitare intenţionat defectuoasă a atribuţiilor specifice funcţiilor, "acţionează în mod concertat în vederea păgubirii financiare a societăţii naţionale, punând astfel în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale", au precizat pentru MEDIAFAX sursele citate.
SNGN Romgaz, înfiinţată în 2001, are statut de societate naţională şi activează în domeniul exploatării gazelor naturale, care sunt bunuri ce fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, conform articolului 136, alineatul 3 din Constituţie şi Legii 213/1998 referitoare la proprietatea publică, iar exploatarea acestora constituie ramură strategică a economiei naţionale, conform articolului 2 din Legea 51/1990 privind siguranţa naţională a României.
ANRE este instituţie publică autonomă, aflată în subordinea primului ministru, care elaborează, stabileşte şi urmăreşte aplicarea ansamblului de reglementări obligatorii la nivel naţional, necesar funcţionării sectorului şi pieţei gazelor naturale în condiţii de eficienţă energetică, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor. Totodată, ANRE emite, acordă, suspendă sau retrage autorizaţii şi licenţe pentru obiectivele din sectorul gazelor natural, respectiv pentru activităţile de producţie, transport, înmagazinare/stocare, tranzit, distribuţie şi furnizare a gazelor naturale.
SC InterAgro este o socitetate pe acţiuni, acţionar majoritar fiind Ioan Niculae cu 75,68753 la sută. Obiectivul principal de activitate al societăţii este cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleagionase. La obiective secundare sunt notate producţia de gaze, distribuţie şi comercializare combustibili gazoşi, prin conducte, fabricarea şi comercializarea îngrăşămintelor chimice.
InterAgro, prin obţinerea de licenţe de la ANRE, furnizează gaze naturale la şase din cele opt combinate chimice, respectiv Amurco Bacău, Viromet, Victoria, Nitroporos, Făgăraş, Ga Pro Chemicals, Săvineşti, Donau Chem, Turnu Măgurele, Amonil şi Slobozia, profilate pe fabricarea şi comercializarea îngrăşămintelor chimice de diverse tipuri.
Interagro a dezvoltat şi întreţine relaţii comerciale cu SNGN Romgaz SA, în baza cărora se aprovizionează cu gaze naturale, acestea fiind materia primă cu ponderea cea mai ridicată (75-80 la sută) din costul îngrăşămintelor chimice.
În perioada 2005-2010, Interagro a deţinut calitatea de furnizor, nu de consumator de gaze naturale, solicitând şi obţinând de la ANRE licenţe de furnizare de gaze naturale.
În opinia anchetatorilor, Interagro poate să-şi exercite dreptul de consumator eligibil numai pentru locuri proprii de consum şi nu putea invoca statutul de consumator eligibil pentru locuri de consum aparţinând altor societăţi comerciale (clienţii săi) şi pentru care deja aceste entităţi juridice şi-au exercitat dreptul de consumator eligibil prin achiziţionarea gazelor naturale de la furnizorul societăţii administrate de Niculae, pe segmentul concurenţial al pieţei interne a gazelor naturale, necesare pentru desfăşurarea proceselor tehnologice din acele locuri de consum.
Într-un comunicat de presă de miercuri, DIICOT preciza că activitatea infracţională a celor 40 de persoane puse sub acuzare a vizat modalitatea de contractare de către societatea comercială a unor cantităţi considerabile de gaze naturale, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de SNGN Romgaz SA, obţinerea de gaze naturale doar din producţia internă, "cu eludarea reglementărilor legale în materie precum şi menţinerea facilităţilor acordate societăţii, în condiţiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate".
"Se mai reţine că activitatea infracţională a generat imposibilitatea repartizării de către SNGN Romgaz SA a rezervelor necesare pentru realizarea programului naţional de înmagazinare şi creşterea importului de gaze naturale, cu consecinţa punerii în pericol a Sistemul Energetic Naţional, ca ramură strategică a economiei naţionale şi subminării economiei naţionale", se mai arată în comunicat.
"Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri este informat în legatură cu faptul că mai mulţi angajaţi ai SNGN Romgaz SA sunt cercetaţi într-un dosar instrumentat de catre DIICOT. Respectând principiul prezumţiei de nevinovăţie, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va aştepta pronunţarea unei soluţii finale în acest dosar, iar în funcţie de aceasta va lua măsurile legale", a comunicat instituţia, la solicitarea MEDIAFAX.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism preciza că în perioada 28 -29 decembrie 2011, la sediul instituţiei au fost citate pentru audieri 35 de persoane, iar săptămâna viitoare sunt convocaţi ceilalţi cinci învinuiţi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:18
Atenţionare de călătorie în Italia, unde este grevă în transportul public
-
astăzi, 16:05